-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiam Didžiosios Britanijos premjero padėjėjui pateikti kaltinimai dėl melagingų parodymų

Škotijos policija trečiadienį pateikė kaltinimus dėl melagingų parodymų buvusiam Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono atstovui spaudai Andrew Coulsonui, kuris anksčiau taip pat dirbo redaktoriumi žiniasklaidos magnato Ruperto Murdocho laikraštyje „News of the World“.
Buvusio Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono atstovas spaudai Andrew Coulsonas
Buvusio Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono atstovas spaudai Andrew Coulsonas / „Scanpix“ nuotr.

„Stratklaido policija suėmė Andrew Coulsoną ir pateikė jam kaltinimus dėl melagingų parodymų po jo sulaikymo 2012 metų gegužės 30 dieną“, – patvirtino policija.

44 metų A.Coulsonas buvo suimtas per paryčiais surengtą reidą savo namuose Londone ir išvežtas į Glazgą.

Jo areštas susijęs su parodymais, kuriuos buvęs premjero padėjėjas 2010 metų gruodį davė socialisto politiko Tommy Sheridano byloje Aukštajame Teisme, susijusioje su vienu „News of the World“ paskelbtu straipsniu.

A.Coulsonas pasitraukė iš šio bulvarinio laikraščio redaktoriaus pareigų 2007 metų sausį, kai jo vienas žurnalistas, rašantis apie Britanijos karališkąją šeimą, ir vienas privatus detektyvas atsidūrė už grotų dėl telefoninio šnipinėjimo.

„Stratklaido policijos operacijos “Rubicon„ komanda šį rytą Londone suėmė 44 metų vyrą pagal 1995 metų (Škotijos) baudžiamųjų procedūrų įstatymo 14-ąjį skyrių, įtariant melagingų parodymų davimu Aukštajam Teismui Glazgea, – policijos atstovė sakė naujienų agentūrai AFP. – Vyksta tyrimas, todėl kol kas negalime pateikti daugiau informacijos.“

Pernai liepą A.Coulsonas buvo atskirai suimtas Londono policijos, kilus įtarimams dėl telefoninio šnipinėjimo ir korupcijoje dabar jau uždarytame laikraštyje „News of the World“, kuriam jis vadovavo 2003-2007 metais.

A.Coulsonas pasitraukė iš šio bulvarinio laikraščio redaktoriaus pareigų 2007 metų sausį, kai jo vienas žurnalistas, rašantis apie Britanijos karališkąją šeimą, ir vienas privatus detektyvas atsidūrė už grotų dėl telefoninio šnipinėjimo.

Tų metų liepą A.Coulsonas tapo D.Camerono Konservatorių partijos ryšių direktoriumi.

2010 metų gegužę konservatoriams iškilus į valdžią jis tapo vyriausybės atstovu spaudai, tačiau atsistatydino pernai sausį, jausdamas spaudimą dėl įsiplieskusio telefoninio šnipinėjimo skandalo.

A.Coulsonas tebedirbo Dauningo gatvėje, kai buvo nagrinėjama buvusio Škotijos socialistų partijos lyderio ir buvusio Škotijos parlamento nario T.Sheridano byla.

„Dabar turime pradžią į tai, kas, tikėkimės, taps baudžiamaisiais kaltinimais; ir tikėkimės, kad ponas Coulsonas nebus vienišas ir kad prie jo ateityje prisidės jo kolegos“, – 48 metų T.Sheridanas sakė trečiadienį.

„News of the World“, kuris buvo uždarytas pernai liepą dėl laikraščio vykdyto telefoninio šnipinėjimo, anksčiau rašė, kad T.Sheridanas yra svetimautojas, besilankantis svingerių klube.

T.Sheridanas 2006 metais laimėjo bylą dėl šmeižto prieš šį laikraštį, o teismas jam priteisė 200 tūkst. svarų kompensaciją, tačiau 2010 metais jis buvo apkaltintas sulaužęs priesaiką, duodamas parodymus šioje byloje.

Prisiekusieji pripažino, kad T.Sheridanas, kuris šioje byloje nesinaudojo advokato paslaugomis, yra kaltas dėl melagingų parodymų davimo 2006-ųjų civilinėje byloje. Pernai sausį teismas jam skyrė trejus metus laisvės atėmimo, tačiau jis buvo paleistas iš kalėjimo, praėjus metams.

Operacija „Rubicon“ yra tyrimas dėl įtariamo telefoninio šnipinėjimo, duomenų apsaugos pažeidimų ir melagingų parodymų davimo, vykdomas Škotijoje, kurios teismų sistema yra atskira nuo Anglijos.

Jos pareigūnams Karūnos tarnybos prokurorai yra pavedę ištirti įvairius įrodymų, pateiktų per T.Sheridano bylą dėl melagingų parodymų, aspektus.

Stratklaido policija, kuri yra didžiausias Škotijos policijos apylinkė, palaiko ryšius su Londono policija, atliekančia pagrindinius tyrimus dėl įtariamos „News of the World“ veiklos.

A.Coulsonas gegužės 10 dieną davė parodymus vadinamajam Levesono tyrimui, kurio komisija aiškinasi numanomus Didžiosios Britanijos žiniasklaidos kultūros, praktikos ir etikos pažeidimus.

A.Coulsonas sakė tyrėjams, kad D.Cameronas priėmė savo padėjėjo patikinimus, jog jis nieko nežinojo apie telefoninį šnipinėjimą, vykdytą „News of the World“, ir tvirtino, kad nėra jokio „didžiojo sąmokslo“ tarp R.Murdocho žiniasklaidos imperijos ir konservatorių.

A.Coulsonas prisipažino turėjęs Jungtinėse Valstijose įsikūrusios R.Murdocho žiniasklaidos įmonių grupės „News Corporation“ akcijų, kai dirbo D.Cameronui, ir kad galėjo nekontroliuojamas prieiti prie itin slaptų dokumentų, nors jam nebuvo suteiktas atitinkamas saugumo leidimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius