Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Buvusiam Kambodžos valstybės vadovui pateikti kaltinimai dėl genocido

Jungtinių Tautų (JT) remiamas Kambodžos karo nusikaltimų teismas penktadienį pateikė kaltinimus dėl genocido Khieu Samphanui, kuris valdant raudonųjų khmerų režimui buvo oficialus valstybės vadovas, tribunolo atstovas spaudai pranešė naujienų agentūrai AFP.
Khieu Samphanas teisme
Khieu Samphanas teisme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kambodža

78 metų buvęs Kambodžos lyderis kaltinamas praeito amžiaus 8-ame dešimtmetyje prisidėjęs prie Kambodžoje gyvenusių vietnamiečių ir musulmoniškos etninės čiamų bendruomenės žudynių, sakė teismo atstovas Larsas Olsenas.

„Šį rytą Khieu Samphanas stojo prieš teismą ir buvo informuotas, jog jam pateikti kaltinimai buvo išplėsti, įtraukiant kaltinimus dėl čiamų ir vietnamiečių genocido“, – nurodė jis.

Šią savaitę JT remiamas tribunolas pirmą kartą pateikė kaltinimus dėl genocido dviem kitiems buvusiems žiauraus komunistinio režimo lyderiams: antrajam pagal rangą raudonųjų khmerų lyderiui Nuon Cheai ir buvusiam užsienio reikalų ministrui Ieng Sary.

Visiems trims jau anksčiau buvo pateikti kaltinimai dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

„Brolio numeris vienas“ Pol Poto vadovaujami raudonieji khmerai buvo atsakingi už vienus didžiausių 20-ojo amžiaus nusikaltimų – jie sunaikino beveik ketvirtadalį savo šalies gyventojų, kurie mirė nuo bado, persidirbimo ar buvo nužudyti.

Šis judėjimas, kuris į valdžią iškilo kaip tragiškas JAV ir Vietnamo konflikto šalutinis padarinys, ištuštino Kambodžos miestus ir „sugrąžino“ gyventojus į kaimą. Buvo žudomi miestiečiai, intelektualai, net tie žmonės, kurie tiesiog nešiojo akinius.

Po trejus metus, aštuonis mėnesius ir 20 dienų trukusio teroro viešpatavimo raudonuosius khmerus nušalino Vietnamo remtos pajėgos, tačiau pilietinis karas tęsėsi iki pat 1998-ųjų. Tais pačiais metais mirė Pol Potas.

Šiuo metu Kambodžoje, daugiausiai centrinėse provincijose, gyvena apie 240 tūkst. musulmonų čiamų. Ši etninė bendruomenė sudaro 1,6 proc. gyventojų šalyje, kurioje dauguma žmonių yra budistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje