Buvusiam Sudano lyderiui skirta dvejų metų įkalinimo bausmė už korupciją

Sudano teismas buvusiam šalies prezidentui Omarui al Bashirui už pinigų plovimą ir korupciją šeštadienį skyrė dvejų metų įkalinimo bausmę.
Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras
Sudano prezidentas Omaras al-Bashiras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sudanas

Tai pirmas verdiktas virtinėje bylų prieš O.al Bashirą, kurio taip pat ieško Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT), kaltinantis jį karo nusikaltimais ir genocidu per šio amžiaus 1-ojo dešimtmečio konfliktą Darfūre.

Verdiktas paskelbtas praėjus metams po to, kai Sudano protestuotojai pradėjo sukilimą prieš tris dešimtmečius trukusį O.al Bashiro autoritarišką valdymą, kurio metu Sudanas pateko į JAV sudaromą terorizmą remiančių valstybių sąrašą, o ekonomiką smukdė prastas valdymas ir Amerikos sankcijos.

Prieš nuosprendžio paskelbimą O.al Bashiro šalininkai trumpam nutraukė posėdį, bet saugumo pajėgų buvo išstumti iš teismo salės.

75 metų O.al Bashiras yra sulaikytas nuo balandžio, kai Sudano kariškiai po mėnesius visoje šalyje vykusių protestų įsikišo ir nušalino jį nuo valdžios. Sukilimas galiausiai privertė kariškius sudaryti valdžios pasidalijimo susitarimą su civiliais.

Netrukus po lyderio nušalinimo jo namuose konfiskavus milijonus dolerių, eurų ir Sudano svarų, jis buvo apkaltintas pinigų plovimu.

Sudano kariškiai buvo sakę, kad neišduos jo TBT. Laikinoji kariškių ir civilių vyriausybė kol kas nesakė, ar perduos jį Hagos teismui.

Korupcija O.al Bashiras yra kaltinamas atskirai nuo kaltinimų, susijusių su protestuotojų žudymu per jį galiausiai nuvertusias demonstracijas.

Antivyriausybinės demonstracijos Sudane prasidėjo pernai gruodį, dėl smarkaus kainų padidinimo ir deficito, bet greit virto raginimais O.al-Bashirui atsistatydinti. Saugumo pajėgos atsakė griežtomis priemonėmis; per kelis mėnesius prieš prezidento nuvertimą žuvo dešimtys protestuotojų.

Kol kas neaišku, kada eksprezidentas stos prieš teismą byloje dėl protestuotojų žūties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius