-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Buvusio CŽV šnipo žvilgsnis: o kaip dabar kontroliuosime Irano branduolinę programą?

Tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos žlugimas leis Iranui vėl ją paslėpti. Taip, anot buvusio JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agento Roberto Baerio, situaciją vertina ši agentūra, rašo „EUobserver“.
IAEA inspektoriai Irano branduoliniame objekte
IAEA inspektoriai Irano branduoliniame objekte / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip teigė R.Baeris, anksčiau šnipinėjęs Vidurio Rytų regione, CŽV greičiausiai būtent tokį vertinimą pateikė JAV prezidentui Donaldui Trumpui, kuris antradienį paskelbė išvedantis Ameriką iš tarptautinio susitarimo dėl Irano.

Kitaip tariant, žvalgybininkai nepritarė iniciatyvai pasitraukti iš branduolinio susitarimo. Tačiau D.Trumpas paklausė savo „strategine prasme kvailo“ patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono.

Pagal tarptautinį susitarimą, pasiektą 2015 metais, Irano branduolinė programa buvo apribota mainais į sankcijų sušvelninimą. Dabar D.Trumpas paskelbė, kad ankstesnės sankcijos bus grąžintos, tad susitarimo ateitis kelia didelių abejonių.

Anot R.Baerio, bene svarbiausia šioje situacijoje tai, kad susitarimas leidžia inspektoriams iš Tarptautinės atominės energetikos agentūros (IAEA) kone užgriūti objektus Irane, jei gauna informacijos apie slapta kuriamus ginklus. Tokia galimybė – vienintelė ir labai naudinga JAV žvalgybininkams.

„Jei iraniečiai, atsakydami JAV, nutrauks IAEA inspekcijas, duomenys apie Irano branduolinius objektus, naudingi šnipams, nebebus renkami. Tai reikš, kad Iranas galės vėl laisvai veikti ir atnaujinti ginklų programą.

Iš esmės grįžtama prie nulio, nes šaltinių Irane, kurie būtų patikimi ir galėtų suteikti informacijos, nėra daug“, – kalbėjo R.Baeris.

„Twitter“ nuotr./Robertas Baeris
„Twitter“ nuotr./Robertas Baeris

Buvusio CŽV šnipo, dabar užsiimančio konsultacijomis saugumo klausimais, teigimu, palydovai šiuo atveju nebūtų efektyvūs, nes „iraniečiai puikiai įgudę slėpti objektus po žeme“.

Be to, amerikiečiai esą turėtų suprasti, kad Izraelio žvalgybininkai ir Vakaruose gyvenantys iraniečiai tikrai negalės atstoti IAEA inspekcijų. JAV žiniasklaidoje yra pranešimų, kad Vašingtonas gali „įdarbinti“ Irano disidentų grupuotę „Mujahideen-e-Khalq“ (MEK).

„Izraeliečiai daugiausia remiasi MEK disidentais, tačiau Iranas tikrai nebyra žvalgybine prasme taip, kad galėtume tuo pasinaudoti. Visada blogai, kai nėra žmonių vietoje“, – tvirtino R.Baeris.

Pasak jo, J.Boltonas, įtikinęs D.Trumpą paskelbti apie naujas sankcijas Iranui, rėmėsi iškreipta informaciją, kurią amerikiečiams suteikė MEK ir kitos iraniečių disidentų grupės – esą šie aktyvistai tiesiog nori, kad JAV nuverstų ajatolų režimą ir jie galėtų grįžti namo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas

„Klausytis Boltono dabar – tokia pat klaida kaip 2003 metais, kai jis patarė pulti Iraką. Invazija į šią šalį strategine prasme buvo kvailiausias konfliktas, pakenkęs tiek JAV, tiek Izraelio interesams regione.

Remtis Boltonu – tas pats, kaip pasamdyti „Titaniką“ stačiusį inžinierių naujo laivo statyboms. Tokio pat laivo.

Visa tai – absoliuti kvailybė. Negali neturėdamas jokio plano suplėšyti tarptautinio susitarimo, kuris veikia labai gerai. Neturime jokio plano, kaip kontroliuoti Irano branduolinę programą“, – svarstė R.Baeris.

R.Baeris: „Rusijai visa tai labai naudinga. Potencialus karas su Iranu sutrikdytų naftos prekybos srautus, o išloštų tik Maskva.“

Analitikui kyla klausimų ir dėl tolesnių JAV santykių su galiomis Europoje. J.Boltonas jau įspėjo Prancūzijos ir Vokietijos kompanijas, užsiimančiomis verslu Irane, kad nenutraukus sandorių joms gresia finansinės baudos.

„Ar JAV iždo departamentas baus „Mercedes“ ir Europos naftos kompanijas? Mes ir taip arti konflikto su Europa dėl prekybos, o dabar pilame dar daugiau žibalo į ugnį. Gali skelbti vis naujas baudas, bet europiečiai gana greitai pasakys – gana.

Europiečiai tiesiog toliau vykdys sandorius Irane, o Jungtines Valstijas ignoruos. Europos šalys susivienys ir elgsis ryžtingai, ypač – Vokietija, kuriai verslo ryšiai su Iranu svarbūs. Susitarimo suplėšymas be jokios priežasties įsiutins Angelą Merkel“, – sakė R.Baeris.

Jo manymu, vienintelė valstybė, kuriai dabartinė padėtis bus naudinga, yra Rusija. Maskvai tikrai patiks dėl padidėjusios naujo konflikto Vidurio Rytuose galimybės išaugsiančios naftos kainos.

„Rusijai visa tai labai naudinga. Potencialus karas su Iranu sutrikdytų naftos prekybos srautus, o išloštų tik Maskva“, – kalbėjo R.Baeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius