Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmonos bendrovė „Inteko“ tikrinama byloje dėl grobimų banke

Bendrovės „Inteko“, priklausančios buvusio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo žmonai Jelenai Baturinai, biure vyksta kratos.
Jurijus Lužkovas
Jurijus Lužkovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė Tyrimų komitetas prie VRM, patikrinimai bendrovėje „Inteko“ susiję su 13 mlrd. rublių pagrobimu Maskvos banke.

Pačios J.Baturinos nuomone, „kratos neturi nieko bendra“ nei su „Inteko“, nei su Maskvos banku.

„Tai tiesiog užsakymas ir spaudimas mums“, – pareiškė ji telefonu agentūrai „Interfax“. Kaip mano Rusijos žiniasklaidos priemonės, J.Baturina dabar yra Austrijoje.

Kratos „Inteko“ biure Nikitskaja skersgatvyje prasidėjo 10 valandą ryto ketvirtadienį. Mačiusieji praneša, kad žmonės OMON uniforma ir su automatais surinko darbuotojus į vieną patalpų ir uždarė įėjimus ir išėjimus. Dokumentų poėmis, „Inteko“ darbuotojų duomenimis, vyksta buhalterijos kambaryje.

Pačios bendrovės duomenimis, bendrovei „Inteko“ baudžiamųjų bylų neiškelta.

„Bendrovės veikla vyksta pagal Rusijos įstatymus. „Inteko“ darbuotojai dirba savo vietose, vyksta planuotas darbas, nors, žinoma, iš pradžių darbuotojai kiek susijaudino.  Tyrimo institucijų atstovai padeda, kad kuo greičiau būtų baigtas jų patikrinimas“, – pakomentavo kratas „Inteko“ atstovas Genadijus Terebkovas.

Byla „nenustatytiems asmenims“ iš Maskvos banko darbuotojų buvo iškelta 2010 metų gruodį.

Kaip sužinojo žurnalistai, tyrėjai įtaria, kad Maskvos bankas išdavė neužtikrintą beveik 13 mlrd. rublių paskolą. Šie pinigai po 58 hektarų žemės Maskvos vakaruose pardavimo sandorio tapo „Inteko“ pelnu.

Gautus pinigus už žemės pardavimą J.Baturina, Rusijos verslo spaudos duomenimis, panaudojo didelėms paskoloms pirma laiko grąžinti, tarp jų ir tam pačiam Maskvos bankui.

Kaip pažymi žiniasklaidos priemonės, remdamosi tyrimų komitetu, mažai žinoma įmonė „Premiere Estate“ gavo Maskvos banke 12,7 mlrd. rublių paskolą už užstatą savo akcijomis, kurių vertė 10 tūkst. rublių.

Remiantis tyrėjais, dėl kažkokios priežasties Banko darbuotojai nepaisė labai didelės paskolos rizikos – nesant pakankamo paskolos užtikrinimo – ir išdavė didelę paskolą.

Netrukus išaiškėjo, kad būtent „Premiere Estate“ nupirko iš „Inteko“ antrinės bendrovės žemės sklypą Maskvoje, skirta elitiniams būstams statyti. Sandorio suma sudarė 12,7 mlrd. rublių.

Tyrimų komitetas prie VRM taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad paskola „Premiere Estate“ buvo išduota netrukus po to, kai Bankas gavo iš sostinės biudžeto didelį įnašą į akcijų papildomos emisijos apmokėjimo sąskaitą.

Bendrovė „Inteko“ sako, kad sandoris, pagal kurį „Premiere Estate“ įsigijo žemės sklypą iš J.Baturinos bendrovės, buvo sudarytas pagal įstatymus.

Kai J.Baturinos vyras atsistatydino iš Maskvos mero posto pernai rugsėjo 28 dieną, kai kurios didelės Rusijos bendrovės nagrinėjo galimybę įsigyti įvairių „Inteko“ aktyvų. Tačiau J.Baturina sandorių su jomis nesudarė.

Gruodžio viduryje „Inteko“ spaudos tarnyba paneigė kai kuriose žiniasklaidos priemonėse išplatintą pranešimą, kad bendrovės vadovybė sutiko parduoti „Inteko“ už 400 mln. dolerių.

„Inteko“ ir jos projektai kainuoja, matyt, kur kas daugiau nei nurodyti 400 mln. dolerių. Todėl, jeigu pranešimas apie „Inteko“ pardavimą už šią sumą ir buvo tiesa, tai šitai būtų buvęs tiesiog reketas, o su tuo, matyt, tokios gerbiamos struktūros kaip bankas VTB ir „Coalco“ susiję negali būti“, sakoma J.Baturinos bendrovės pareiškime. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius