Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čadas atsisveikina su I.Deby Itno, Prancūzija ir sąjungininkės reiškia paramą jo sūnui

Čade penktadienį prasidėjo ilgamečio šalies lyderio, Vakarų kampanijos prieš džihadistus Sachelyje sąjungininko Idrisso Deby Itno laidotuvių ceremonijos, Prancūzijai ir regiono sąjungininkėms pareiškus paramą jo sūnui ir įpėdiniui Mahamatui Idrissui Deby.
Gyvenimas puodų lipdytojų kaimelyje – Gaouli
Čadas
Temos: 2 Čadas Laidotuvės

Trisdešimt metų Čadą geležiniu kumščiu valdęs I.Deby Itno mirė nuo sužalojimų, patirtų savaitgalį kovose su sukilėliais šalies šiaurėje, antradienį pranešė kariuomenė.

Jo mirtis buvo netikėta Sachelio regionui ir pagrindinei jo sąjungininkei Prancūzijai, jau devynerius metus kovojantiems su džihadistų sukilimu, nusinešusiu tūkstančius gyvybių ir privertusiu šimtus tūkstančių žmonių palikti savo namus.

Nacionaline vėliava uždengtas karstas su velionio palaikais, lydimas elitinių pajėgų karių, buvo atvežtas į Tautos aikštę, kur vykusioje atsisveikinimo ceremonijoje dalyvavo užsienio šalių lyderiai, įskaitant Prancūzijos vadovą Emmanuelį Macroną.

Velionio atminimui buvo iššauta 21 salvė. Praėjusį rugpjūtį po vadovavimo operacijai prieš džihadistus vakarinėje šalies dalyje I. Deby Itno buvo paskirtas feldmaršalu – pirmuoju Čado istorijoje.

Prieš laidotuves E.Macronas ir jo kolegos iš Burkina Faso, Malio, Mauritanijos ir Nigerio drauge susitiko su I.Deby Itno sūnumi.

Lyderiai išsakydami savo „požiūrių vienybę“, pareiškė, kad jie „palaiko Čadą ir reiškia bendrą paramą civiliniam ir kariniam pereinamajam laikotarpiui, stabilumui regione“, sakė Prancūzijos prezidentūros pareigūnas.

37 metų generolas M.Idrissas Deby buvo paskirtas prezidentu ir laikinuoju Čado karinės tarybos vadovu netrukus po to, kai buvo paskelbta apie I. Deby Itno mirtį.

Jam suteikti visi įgaliojimai, tačiau naujasis vadovas pažadėjo surengti „laisvus ir demokratinius“ rinkimus pasibaigus pusantrų metų pereinamajam laikotarpiui, kurio terminas kartą gali būti pratęstas.

Opozicija šį žingsnį pavadino „instituciniu manevru“.

Apie I.Deby Itno mirtį buvo pranešta praėjus dienai po jo paskelbimo nugalėtoju balandžio 11 dienos prezidento rinkimuose, kuriuose jis siekė šeštos kadencijos.

Kariuomenė pranešė, kad 68 metų prezidentas mirė nuo sužalojimų, patirtų kovoje su gerai ginkluotais sukilėliais, įsiveržusiais iš kaimyninės Libijos šalies šiaurėje.

Tuo metu Čado pokyčių ir santarvės frontas (FACT) pažadėjo tęsti savo puolimą po pertraukos I.Deby Itno laidotuvėms. Jo atstovas Kingabe Ogouzeimi de Tapolas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sukilėliai yra „pakeliui į Ndžameną“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius