Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Čečėnija: išpuolius jau rengia užverbuoti 11-mečiai vaikai

Pastarąją savaitę Čečėniją sudrebino serija koordinuotų išpuolių – už visas tris atakas atsakomybę priėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“. Vietos pareigūnai teigia, kad šis judėjimas verbuoja vaikus, ir tvirtina, kad išpuolius įvykdė 11 metų asmenys, rašo „The Guardian“.
Išpuolis Čečėnijoje
Išpuolis Čečėnijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Čečėnijos pareigūnai skelbia, kad „Islamo valstybė“ rengia aktyvią ekstremistų verbavimo kampaniją internete, o taikomasi esą būtent į paauglius.

Krašte per savaitę surengti trys koordinuoti išpuoliai – bandė susisprogdinti mirtininkas, taip pat norėta automobiliu įvažiuoti į minią.

Užpulta ir policijos nuovada Šali mieste. Teigiama, kad keturi iš penkių užpuolikų buvo nukauti.

„Buvo likviduoti“

Netrukus Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas pareiškė, kad užpuolikai, kuriuos jis pavadino jaunais, buvo paveikti „Islamo valstybės“ verbuotojų – esą į juos taikytasi socialiniuose tinkluose.

„Faktas, kad jie verbuoja dvasiškai nesubrendusius paauglius, rodo, jog „meistrai“ neturi nė lašo gėdos ar sąžinės“, – tinkle „Instagram“ parašė R.Kadyrovas.

„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Tuo tarpu Čečėnijos komunikacijų ministras Džambulatas Umarovas agentūra „Tass“ teigė, kad išpuolius rengė 11-16 metų paaugliai. Jo teigimu, „Islamo valstybė“ taikosi būtent į nepilnamečius.

Žinoma, vertinant informaciją iš Čečėnijos būtina suvokti, kad ją teikia pačios Čečėnijos teisėsauga – nepriklausomų šaltinių nėra.

Anot R.Kadyrovo padėjėjo Alvi Karimovo, vienas paauglys bandė susisprogdinti ir pateko į ligoninę. Dar du pabandė automobilyje susprogdinti degalų kanistrą, o nepavykus nukreipė mašiną į policininkus.

„Jie važinėjosi po miestą, nesustojo to pareikalavus ir buvo likviduoti“, – tvirtino A.Karimovas.

Čečėnijoje neretai suimami ar net nukaunami jauni vyrai ar nepilnamečiai, įtariami ekstremizmu. Vis dėlto labai reta, kad atakas vykdytų tokie jauni paaugliai.

Daugiau jaunų žmonių areštų

„Tai yra naujas fenomenas, – teigia Konfliktų analizės ir prevencijos centro direktorė Jekaterina Sokirianskaja. – Pirmą kartą susiduriame su tokiais jaunais žmonėmis, rengiančiais išpuolių seriją Čečėnijoje.“

Šio centro šaltiniai praneša, kad čečėnų pareigūnai sulaiko vis jaunesnius asmenis, kurie įtariami radikalizmu. Tai savo ruožtu gali reikšti, kad „Islamo valstybė“ sulaukia vis didesnio dėmesio iš krašto jaunimo.

„Scanpix“ nuotr./Vis jaunesnius čečėnus patraukia „Islamo valstybės“ propaganda
„Scanpix“ nuotr./Vis jaunesnius čečėnus patraukia „Islamo valstybės“ propaganda

„Tai reiškia, kad Čečėnijoje susiduriame su nauja džihadistų karta. Dalis jaunuolių radikalizuojami taip, kad juos lengvai paveikia propaganda“, – pridūrė J.Sokirianskaja, pastebinti, kad jauniems čečėnams, užaugusiems jau po abiejų karų, nepatinka R.Kadyrovo režimas.

Pastarieji išpuoliai buvo surengti Šali mieste, taip pat sostinėje Grozne ir Mesker-Jurto miestelyje. Visi užpuolikai kilę iš Šali.

Kremliaus teigimu, R.Kadyrovo vyriausybė sėkmingai stabilizavo padėtį šioje Rusijos respublikoje.

Tačiau režimo saugumo pajėgos kankina sulaikytuosius, neretai žmonės tiesiog dingsta – todėl po paviršiumi gali slėptis didelis nepasitenkinimas dabartine padėtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius