Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čečėnija: moterys vilki tai, ką nori vyrai

2012 metų pabaigoje tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ išleido moterų teisių padėties Čečėnijoje apžvalgą pavadinimu „Tu vilki tai, ką nori jie“ (angl. – „You Dress According to Their Rules“).
Čečėnė
Čečėnė / „Human Rights Watch“ nuotr.

Leidinys nušviečia įvykius Čečėnijoje po Ramzano Kadyrovo, dabartinio Čečėnijos prezidento, inicijuotos taip vadinamosios „dorybės kampanijos“. Apžvalga dedikuota 2009 metais nužudytai Rusijos žmogaus teisių aktyvistei Natašai Estemirovai, daug ir atkakliai dirbusiai prie šios apžvalgos rengimo.

Visą "Human Rights Watch" apžvalgą rasite čia.

Atsisakius dėvėti galvos apdangalus, merginos neįleidžiamos į mokymo įstaigas. Šie reikalavimai taikomi ir užsienietėms bei kito tikėjimo moterims.

Ramzano Kadyrovo bandymai valstybiniu lygmeniu kontroliuoti moterų elgesį bei asmeninį gyvenimą prasidėjo dar 2006 metais, jam einant ministro pirmininko pareigas, kuomet Kadyrovas pareiškė, jog moterims turėtų būti privaloma dengti savo plaukus. Tapęs Čečėnijos prezidentu, Kadyrovas atvirai pareiškė, jog moterys yra iš prigimties žemesnėje pozicijoje nei vyrai ir turi jų klausyti, bei prilygino moterį vyro nuosavybei.

2007 metais Kadyrovas įtvirtino teisinio pagrindo neturintį reikalavimą visoms moterims, dirbančioms valstybės institucijose, nešioti galvos apdangalus. Tais pačiais metais švietimo įstaigos priėmė taisykles, įpareigojančias visas moksleives ir studentes vilkėti uniformas su galvos apdangalais.

Atsisakius dėvėti galvos apdangalus, merginos neįleidžiamos į mokymo įstaigas. Šie reikalavimai taikomi ir užsienietėms bei kito tikėjimo moterims. Per 2009-2010 metus „dorovės taisyklių“ priverstinis taikymas išplito ir į kitas viešąsias erdves – kino teatrus, laisvalaikio praleidimo vietas.

2010 metais imtasi ir bauginimo bei terorizavimo priemonių – Čečėnijos sostinėje Grozne vietos pareigūnų uniformas vilkintys vyrai dažasvydžio šautuvais ne kartą apšaudė moteris, nepaisiusias valstybinės prievolės dėvėti galvos apdangalus. Gatvėse dalintuose lankstinukuose buvo aiškinama, kad šaudymai iš dažasvydžio šautuvų tėra prevencinė priemonė, siekiant priversti moteris dengti galvas.

Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas ne kartą viešai deklaravo palaikantis šią kampaniją bei pažadėjo teikti apdovanojimus dažasvydžio išpuolius prieš moteris vykdantiems vyrams, tvirtindamas, jog moterys nusipelnė tokio elgesio. Kadyrovas ne tik pabrėžė, jog moteris privalo dengti galvą apdangalu bei paklusti vyro įsakymams, bet ir teisino nužudymus dėl garbės arba taip vadinamuosius „honour killings“.

Priverstinis reikalavimas moterims rengtis pagal musulmonų religines tradicijas pažeidžia moterų teisę į privatų gyvenimą, asmens autonomijos principą, saviraiškos laisvę bei religijos, minties ir sąžinės laisvę. Taip pat tai yra diskriminacija lyties pagrindu. Pačios čečėnės teigia, jog vykdoma „dorovės kampanija“ jas žeidžia ir žemina jų orumą, tačiau jos negali atvirai protestuoti, bijodamos dėl savo ir artimųjų saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius