Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čečėnijai nepriklausomybė nereikalinga, sako jos lyderis Kadyrovas

Čečėnijai nepriklausomybė nereikalinga, šios Rusijai priklausančios Kaukazo respublikos prezidentas Ramzanas Kadyrovas pareiškė antradienį valstybinio dienraščio „Rosijskaja Gazeta“ išspausdintame interviu.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Paaiškinsiu, kodėl man nereikalinga nepriklausomybė: mūsų teritorija labai maža, turime labai mažai vietos duonai auginti, o mūsų gimstamumas didelis. Kai baigsis nafta, ką veikčiau būdamas suvereniu lyderiu?“ – griežtosios linijos šalininkas R.Kadyrovas sakė paklaustas, ar Čečėnija atsiskirtų, jeigu jai būtų suteikta teisė kontroliuoti savo naftos išteklius.

R.Kadyrovas buvo prieš Maskvos režimą kovojusios sukilėlių armijos vadas, o vėliau persimetė į Kremliaus pusę ir buvo paskirtas Čečėnijos vadovu.

Jeigu ne Putinas, Čečėnijos nebebūtų, – sakė R.Kadyrovas. – Savo ryžtingu sprendimu jis išgelbėjo mūsų žmones. Žmogus, kuris vadovavo Kremliui, visiškai mumis pasitikėjo... Putinui esu dėkingas už savo gyvybę. Nebūčiau tikras vyras, jeigu tai užmirščiau

Jis yra kaltinamas prisidėjęs prie daugelio nužudymų ir žmogaus teisių pažeidimų, nors per šio prezidento kadenciją gyvenimas respublikoje pradėjo grįžti į palyginti normalias vėžės.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas praėjusį mėnesį nurodė valdžios institucijoms galutinai užbaigti „antiteroristinę operaciją“ Čečėnijoje, kuri vyko pastarąjį dešimtmetį.

Duodamas interviu R.Kadyrovas apgailestavo, kad buvusi laikraščio „Novaya Gazeta“ žurnalistė Ana Politkovskaja nebegali įamžinti Čečėnijoje vykstančių teigiamų permainų. Ši garsi Kremliaus kritikė buvo nužudyta 2006 metais.

„Šiandien mums praverstų Politkovskaja – ji tiesiog būtina! – sakė jis. – Reikėtų, kad Politkovskaja parodytų, ką ji kalbėdavo anksčiau ir kas vyksta dabar. Žmonės gali laisvai atvykti ir laisvai vaikščioti Grozne. Gyvenimas normalus.“

R.Kadyrovas pareiškė, kad už A.Politkovskajos nužudymą 2006 metų spalį, kuris dar nebaigtas tirti, atsakingi Čečėnijos priešai.

„Kaip efektyviausiai mūsų priešai galėjo pasinaudoti Politkovskaja? Tik ją nužudydami“, – sakė R.Kadyrovas. Jis dėl žurnalistės nužudymo kaltino iš Rusijos pabėgusį oligarchą Borisą Berezovskį.

Žlugus Sovietų Sąjungai čečėnų separatistai dviejuose kruvinuose karuose kovėsi su Rusija dėl nepriklausomybės, tačiau buvęs Rusijos prezidentas ir dabartinis premjeras Vladimiras Putinas griežtomis karinėmis priemonėmis sutramdė šią neramią respubliką.

„Jeigu ne Putinas, Čečėnijos nebebūtų, – sakė R.Kadyrovas. – Savo ryžtingu sprendimu jis išgelbėjo mūsų žmones. Žmogus, kuris vadovavo Kremliui, visiškai mumis pasitikėjo... Putinui esu dėkingas už savo gyvybę. Nebūčiau tikras vyras, jeigu tai užmirščiau".

Prezidentas taip pat ragino Čečėnijos vyrus vesti daug žmonių, nors tradicinė poligamija kertasi su Rusijos įstatymais.

„Čečėnijoje daugiau moterų negu vyrų. Tačiau visiems reikia užtikrinti padorų gyvenimą,“ – sakė jis.

„Moteriai geriau tapti antrąja ar trečiąja žmona negu būti nužudytai“, – pridūrė R.Kadyrovas, turėdamas omenyje šioje musulmoniškoje respublikoje tebegaliojantį griežtą garbės kodeksą.

„Tokio įstatymo nėra, tačiau visiems sakau: kas turi noro ir galimybių, tegul veda antrąją žmoną“, – ragino jis.

Be to, Ramzanas Kadyrovas pirmadienį pavadino melu ir provokacija kaltinimą nužudymu Dūmos deputatui ir partijos „Vieningoji Rusija“ nariui Dubajuje, kur kovą buvo nušautas Rusijos didvyris ir Čečėnijos lyderio oponentas Sulimas Jamadajevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius