Čečėnijoje dešimtys tūkstančių protestuoja prieš pranašo Mahometo karikatūras

Čečėnijos sostinėje Grozne pirmadienį vyksta didelis mitingas prieš pranašo Mahometo karikatūras. Į miesto centrą susirinko dešimtys tūkstančių žmonių.
Protestas Grozne
Protestas Grozne / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo Newsru.com, anksčiau skelbta, kad į gatves išeis milijonas žmonių, tačiau kol kas pranešama apie dešimtis tūkstančių protesto dalyvių. Dėl šio renginio pirmadienis paskelbtas laisvadieniu, Grozne ribojamas eismas. Į mitingą susirinko valstybinių įstaigų darbuotojai, studentai, moksleiviai.  Iki 15 valandos Grozno taksistai dirba nemokamai.

Mitingą surengė Čečėnijos dvasininkai.

Į mitingą žmones internete kvietė Čečėnijos prezidentas Razmanas Kadyrovas.

„Susirinkę Grozno centre žmonės visam pasauliui parodys, kad mes neleisime juoktis iš islamo ir žeisti musulmonų jausmų“, – savo paskyroje „Instagram“ prieš mitingą rašė prezidentas.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad žmonės laikė plakatus „Mes mylime pranašą“, „Islamas – taikos religija“, Čečėnijos ir Rusijos vėliavas.

R.Kadyrovas susirinkusiesiems kalbėjo, kad niekad neleis įžeidinėto pranašo ir likti nenubaustiems.

Šiaurės Kaukazo musulmonų koordinacinio centro vadovas Ismailas Berdijevas teigė, kad pranašą pašiepiančios karikatūros žeidžia musulmonų jausmus. „Taip daryti negalima“, – mitinge šaukė jis.

VIDEO: Mitingas Grozne

I.Berdijevas paragino tikinčiuosius prakeikti tuos, kurie nusiteikę prieš Islamą, nors kartu ir aiškino, kad „musulmonai niekada neįžeis kitų tikėjimų žmonių“.

Prisistatyti nenorėję mitingo dalyviai žurnalistams prisipažino, kad pirmą kartą į mitingą ėjo su malonumu. Jie neslėpė, kad darbovietėje buvo pasakyta, kad jie privalo eiti mitinguoti.

„Islamas yra taikos ir sugyvenimo religija. Ji moko gyventi taikoje ir santarvėje su visomis mūsų šalies tautomis, su visais tikėjimais. Mes taikome šventajame Korane parašytas tiesas. Rusijoje yra sudarytos idealios sąlygos tikintiesiems: yra tūkstančiai mečečių, Islamo institutų. Mes už taiką ir už abipusę visų tikėjimų žmonių pagarbą. Mes – už stabilumą mūsų valstybėje – Rusijoje“, – kalbėjo R.Kadyrovas.

Teigiama, kad į mitingą atvyko žmonės iš Dagestano, Ingušijos.

Prisistatyti nenorėję mitingo dalyviai žurnalistams prisipažino, kad pirmą kartą į mitingą ėjo su malonumu. Jie neslėpė, kad darbovietėje buvo pasakyta, kad jie privalo eiti mitinguoti.

„Scanpix“/AP nuotr./Mitingas Grozne
„Scanpix“/AP nuotr./Mitingas Grozne

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius