Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čečėnijoje nukautas „al Qaeda“ emisaras Šiaurės Kaukaze

Čečėnijoje sunaikintas „al Qaeda“ emisaras Šiaurės Kaukaze Dogeras Sevdetas, kuris turėjo Turkijos piliečio pasą, antradienį pranešė Nacionalinio antiteroristinio komiteto (NAK) informacinis centras.
Rusų karinė operacija Čečėnijoje
Rusų karinė operacija Čečėnijoje / NTV nuotr.

„Rusijos federalinės saugumo tarnybos ( FSB) duomenimis šis kovotojas 1991 metais atvyko į Šiaurės Kaukazo teritoriją  iš Gruzijos Pankisio slėnio „, – agentūrai „Interfax“ pranešė NAK.

Pasak NAK, Čečėnijoje jis priklausė vadinamosioms „al Qaeda“ arabų grupėms, kurioms vadovavo Hatabas, Abu Al Validas ir Abu Chavsa, kurių nusikalstamą veiklą nutraukė FSB, padedama teisėsaugos organų.

„Dogeras Sevdetas, 1977 metais gimęs Turkijos pilietis, žinomas Abdulos Kurdo vadu, Šiaurės Kaukaze atliko “al Qaeda„ emisaro funkcijas. Tarp sunaikintų banditų daiktų rastas jo vardu Turkijos piliečio pasas su Gruzijos, Azerbaidžano ir Pakistano vizomis“, – sakoma pranešime.

Jame nurodoma, kad D.Sevdetas ir 24-metis Dagestano Chasavjurto rajono gyventojas Ramazanas Bartijevas, priklausęs brolių Gakajevų kovotojų būriui, buvo likviduoti išvakarėse Čečėnijoje, kalnuotame ir miškingame Vedeno rajone per susidūrimą su respublikos saugumo ir vidaus reikalų pajėgomis.

NAK duomenimis, Abdula Kurdas dalyvavo tiesiogiai planuojant ir organizuojant stambius diversinius ir teroristinius aktus, civilių gyventojų ir teisėtvarkos organų gyventojų nužudymus. „Nuo 2006 metų, kai buvo neutralizuotas Abu Chavsa, jis buvo kito kovotojų pogrindžio, veikusio Šiaurės Kaukaze, tarptautinės teroristinės organizacijos  „al Qaeda“ Šiaurės Kaukaze vyriausiojo emisaro, kilusio iš Saudo Arabijos, pravarde „Moganedas“, pavaduotojas.

NAK operatyviniame štabe nurodė, kad 2011 metais balandžio 11 dieną per specialią operaciją nukovus „Moganedą“, „būtent A.Kurdas tapo tarptautinio terorizmo Šiaurės Kaukaze pagrindiniu koordinatoriumi“.

„Jis buvo atsakingas už lėšų, gaunamų iš užsienio, kontrolę ir paskirstymą, kad būtų užtikrinta teroristinio pogrindžio veiklą visame Šiaurės Kaukaze“, – nurodoma pranešime.

„Ši operacija buvo surengta koordinuojant ne vien Rusijos specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos organų veiklą, bet ir bendradarbiaujant su užsienio partneriais, o jos rezultatai apsunkins Šiaurės Kaukazo kovotojų pogrindžio kontaktus su al Qaeda“, – pažymi NAK.

Išvakarėse Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas jau pranešė apie kovotojų pogrindžio vadovo sunaikinimą, kuris turėjo „Salauddino“, „Kurdo“ ir „Abdulos Kurdo“ pravardes, buvo kurdas ir turėjo Turkijos pilietybę.

„Per operaciją Vedeno rajono kalnuose, esančiuose 10 km nuo Chatunio, praėjusį vakarą buvo sunaikinti du kovotojai. Tyrėjų operatyvinė grupė nustatė, kad vienas jų pravarde „Salauddinas“, – gegužės 3 dieną žurnalistams pareiškė R.Kadyrovas.

Respublikos vadovas pridūrė, kad nustatyta ir antrojo kovotojo tapatybė. „Tai toks Džandula. Žinoma, kad jis kovotojų lyderio Muskijevo žmonos brolis. Abu kovotojai prisidėjo prie sunkių nusikaltimų“, – pareiškė R.Kadyrovas.

Operatyvinės paieškos kalnuose tęsiasi. Respublikos vadovas vadovas spėja, kad užblokuotoje teritorijoje  dar gali būti septyni ar aštuoni kovotojai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius