Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čečėnijos vadas Ramzanas Kadyrovas jau regi save visos Rusijos musulmonų lyderiu

Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo pozicija ir veiksmai po islamo džihadistų surengtų teroro aktų Prancūzijoje privertė atidžiau įvertinti jo ambicijas.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Rusijos Rytų ir islamo ekspertas Aleksejus Malašenka teigia, kad vargu, ar Rusijoje galėtų kilti islamo revoliucija, tačiau islamas Rusijoje vis labiau radikalėja, rašo Prancūzijos dienraštis „Liberation“.

R.Kadyrovas į save labiau dėmesį atkreipė ne liepsningu pranašo Mahometo garbės gynimu nuo teroristų taikiniu tapusių karikatūristų pašaipų, o milžiniška demonstracija Čečėnijoje.

Pirmadienį, vietos valdžios duomenimis, Čečėnijos sostinėje Grozne 800 tūkst žmonių (Čečėnijoje iš viso gyvena 1,2 mln. žmonių) susirinko į manifestaciją, kurios metu smerkė Prancūzijos savaitraštį „Charlie Hebdo“, kuris po teroristų redakcijoje surengtų žudynių vėl viršelyje paskelbė pranašo Mahometo karikatūrą.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Savaitraštis „Charlie Hebdo“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Savaitraštis „Charlie Hebdo“

„Ši manifestacija prieš tuos, kurie įžeidinėja musulmonų religiją“, – pareiškė Kremliui ištikimas Čečėnijos prezidentas R.Kadyrovas, pridūręs, kad yra pasiryžęs net mirti dėl to, kad apgintų pranašo Mahometo garbę. Jis paragino visus čečėnus išreikšti savo pasipiktinimą pranašo Mahometo karikatūromis.

R.Kadyrovas daro viską, kad taptų federalinio lygio politiku. Tačiau tuo pat metu jis stengiasi tapti Rusijos musulmonų lyderiu. Surinkti milijoną žmonų – tai ne juokų darbas.

Maskvos Carnegie centro analitiko A.Malašenkos teigimu, manifestacija Grozne prieš „Charlie Hebdo“ – asmeninis R.Kadyrovo projektas.

„Jis daro viską, kad taptų federalinio lygio politiku. Tačiau tuo pat metu jis stengiasi tapti Rusijos musulmonų lyderiu. Surinkti milijoną žmonų – tai ne juokų darbas. Viena vertus, manifestacija buvo gerai organizuota, bet R.Kadyrovas nevertė savo žmonių: tai, kas įvyko Paryžiuje, sukėlė natūralų musulmonų – ir pačių nuosaikiausių, ir pačių radikaliausių – įniršį“, – teigia ekspertas.


A.Malašenka pabrėžia, kad kituose Rusijos regionuose, kur gyvena daug musulmonų, – Kazanėje, Naberežny Čelny, Ufoje, – nebuvo nieko panašaus. Net Maskvoje panašios manifestacijos, kuri buvo numatyta sausio 25 d., neleista surengti.

„Tai rodo, kad Rusija labai nevienalytė. Niekas nemėgsta karikatūrų ir nepalaiko to, kas įvyko Prancūzijoje, bet reakcija į šiuos įvykius – visiškai skirtinga. Totorių lyderiai galėjo pasisakyti, kad nereikia provokuoti musulmonų, bet jiems net mintis nekiltų mobilizuoti masių protestams. Kita vertus, tai, kas įmanoma Kaukaze, neįmanoma kituose regionuose: Maskvoje tokia masinė manifestacija tikriausiai būtų įvertinta kaip provokacija, kurios pasekmės būtų pavojingos patiems musulmonams“, – mano ekspertas.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Grozne
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Grozne

Tiesa, Kremliaus reakcija į manifestaciją Grozne buvo palanki. Taip Maskva Vakarams pademonstravo savo įvairiapusiškumą: pažiūrėkite, kaip musulmonai gali lengvai manifestuoti Rusijoje, o štai Prancūzijoje tokių dalykų niekas nepakęstų. Be to, R.Kadyrovas dar kartą pademonstravo V.Putinui savo lojalumą. V.Putino ir R.Kadyrovo interesai sutampa „antivakarietiškos ksenofobijos“, kuri tapo nauja oficialia Rusijos politika, srityje.

„Islamas – antroji Rusijos religija, musulmonų šalyje nuolat daugėja. Šiuo metu Rusijoje gyvena 5 milijonai musulmonų imigrantų. Naujos mečetės iškilo Vladivostoke, Jekaterinburge, Jakutske. Tūkstančiai Rusijos piliečių kariauja Sirijoje ir Irake „Islamo valstybės“ džihadistų gretose, – teigia A.Malašenka. – Rusijoje islamas radikalėja, lėtai, bet užtikrintai. Tai nereiškia, kad jau rytoj gali kilti islamo revoliucija, tačiau augant imigracijai, daugėjant tarpetininių nesutarimų, problema aštrėja. Ją dar sudėtingesne daro radikalaus islamo skverbimasis ir Kremliaus politika Šiaurės Kaukaze. Mečetės statomos visur, išskyrus Maskvą, nors joje gyvena du milijonai musulmonų. Kodėl taip yra? Maskvos gyventojus erzina migrantai, o valdžia nenori, kad formuotųsi radikalių muslmonų traukos centrai“, – teigia „Liberation“ pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius