Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čekai sudavė smūgį Rusijos šnipinėjimo operacijoms, Maskvai skaudės ir dėl energetikos

Paaiškėjus, kad rusų agentai atsakingi už dvi gyvybes nusinešusį sprogimą Čekijoje, Praha atsakė iš šalies išsiųsdama rekordinį rusų diplomatų skaičių. Toks žingsnis suduos rimtą smūgį Rusijos operacijoms ne tik Čekijoje, bet ir aplinkinėse valstybėse.
Protestas prie Rusijos ambasados Prahoje
Protestas prie Rusijos ambasados Prahoje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai – didžiausias rusų ir čekų diplomatų išsiuntimas istorijoje. Šis skaičius iliustruoja situacijos rimtumą“, – 15min sakė Davidas Stulikas, Prahoje įsikūrusio analitinio centro „European Values“ analitikas.

Pasak D.Stuliko, pastaruoju metu Čekijos ir Rusijos santykiai buvo „gana žemame lygyje“. „Tačiau santykiai tampa prastesni nei anksčiau. Tai buvo ne Čekijos interesas ar ketinimas juos pabloginti“, – pridūrė jis.

Kas įvyko?

2014 metais įvykę sprogimai kariuomenės amunicijos sandėlyje netoli šalies rytuose esančio Vrbeticės kaimo siejami su Rusijos karinės žvalgybos agentūros (GRU) agentais, savaitgalį paskelbė čekų teisėsauga. Vieno iš sprogimų metu žuvo du Čekijos piliečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius