Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekija pateikė naujausias apsinuodijimų metilo spiritu tyrimo detales

Europos Komisija ir Čekijos kompetentingos institucijos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF šiandien išplatino naujausią informaciją apie apsinuodijimo metanoliu tyrimą Čekijoje.
Stiprūs alkoholiniai gėrimai išimami iš lentynų Čekijoje
Stiprūs alkoholiniai gėrimai išimami iš lentynų Čekijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Čekijos Žemės ūkio ir maisto produktų inspekcija teigia, kad papildomai ištyrus įmonės „Verdana s.r.o.“ (Zlin) sandėlyje rastus alkoholinių gėrimus, juose nustatyta didelė metilo spirito  koncentracija. Sandėlyje buvo laikomi dviejų pavadinimų alkoholiniai gėrimai: „Original Vodka jemna“ ir „Original Tuzemak“. Minėtų produktų gamintojas – „Likerka Drak s.r.o." (Chvalcov), o platintojas – įmonė „Verdana s.r.o.“ (Zlin). Čekijos pareigūnai taip pat informavo, kad sandėlyje saugotų produktų etiketėse nebuvo nurodytas gaminių partijos numeris.

Skubiame pranešime informuojama, kad įvertinus riziką, visi nuo 2012 m. sausio mėn. 1 d. „Likerka Drak s.r.o." pagaminti spiritiniai gėrimai buvo nedelsiant išimti iš rinkos ir sunaikinti. Čekijos Žemės ūkio ir maisto produktų inspekcijos žiniomis, „Likerka Drak s.r.o." dalį savo produkcijos (bet ne aukščiau nurodytų rūšių gėrimus) buvo pardavusi ir įmonei Slovakijoje. Dėl to vyksta tolimesnis tyrimas.

Naujausiais Čekijos pateiktais duomenimis, Moravijos-Silezijos regione praėjusią savaitę nustatyti 2 nauji apsinuodijimo metanoliu atvejai. Tyrimai parodė, kad metanoliu apsinuodyta vartojant anksčiau įsigytus alkoholinius gėrimus, saugotus namuose. Iš viso nuo apsinuodijimų metanoliu protrūkio pradžios Čekijoje jau patvirtinti 33 mirties atvejai, 9 asmenys gydomi ligoninėse.

Draudimus prekiauti Čekijoje pagamintais alkoholiniais gėrimais, kuriuose alkoholio koncentracija yra didesnė nei 20 %, buvo įvedusios ir Lenkija bei Slovakija. Minėti apribojimai panaikinti šių metų spalio 9 d.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Lietuvoje nesaugiais čekiškais alkoholiniais gėrimais nebuvo prekiaujama. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus čekiškos žolelių trauktinės „Becherovka“ mėginius, taršos metanoliu nenustatyta, visi tirti mėginiai atitiko stipriesiems alkoholiniams gėrimams keliamus saugos ir kokybės reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius