-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekija perima pirmininkavimą ES

Silpna vyriausybe, euroskeptiškų pažiūrų prezidentas, dėl Lisabonos sutarties ratifikavimo nesutariantis parlamentas – dėl visų šių veiksnių Čekija neatrodo tinkamiausia kandidatė tapti Europos Sąjungos (ES) vairo.
ES simbolis Prahoje
ES simbolis Prahoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį Čekija šešiems mėnesiams perima pirmininkavimą 27 šalių bendrijai iš ES sunkiasvorės Prancūzijos, kurios energingasis prezidentas Nicolas Sarkozy ypač aktyviai rūpinosi Europos ekonominių problemų sprendimu.

Čekija, kuri taps antrąja postkomunistine ES šalimi, stojusia prie šio bloko vairo, laukia bauginama užduotis – įgyvendinti 258 mlrd. dolerių vertės Bendrijos ekonomikos gelbėjimo projektą, dėl kurio ES lyderiai susitarė pirmininkaujant Prancūzijai.

Apie 10 mln. gyventojų turinti šalis taip pat vienintelė iš ES narių dar nebalsavo dėl įstrigusios Lisabonos sutarties, kurioje numatomos reformos, pasak dokumento šalininkų, yra būtinos sklandžiam Bendrijos veikimui.

Lisabonos sutarties ratifikavimo procesas įstrigo birželį, kai šiam dokumentui nepritarė Airijos balsuotojai. Po nesėkmingo Airijos referendumo Čekijos parlamentas atidėjo balsavimą dėl sutarties ir kol kas nenurodė galimos jo datos, nors Dublinas sutiko surengti pakartotinį referendumą.

Žinomiausias Lisabonos sutarties kritikas Čekijoje yra šalies prezidentas Vaclavas Klausas, kuris yra atvirai pareiškęs, kad „gerai veikianti biurokratinė ES nėra mano tikslas“.

Opozicijos lyderiai pagrasino surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo valdančiąja koalicija, jeigu ši iki vasario nepritars ES reformų sutarčiai.

V.Klausas netgi pagrasino neleisiantis pirmininkavimo laikotarpiu iškelti Bendrijos vėliavos virš Prahos pilies, kuri yra oficiali prezidento rezidencija, nes jo šalis „nesanti ES provincija“.

Prezidento požiūriui pritaria kai kurie parlamentarai iš konservatyviosios Pilietinės demokratų partijos, kuriai vadovauja premjeras Mirekas Topolanekas.

M.Topolanekas išreiškė pageidavimą, kad parlamentas ratifikuotų Lisabonos sutartį, tačiau jo partija grasina blokuoti šią procedūrą, kol parlamentas nepatvirtins kitos sutarties, leidžiančios JAV dislokuoti Čekijos teritorijoje priešraketinės gynybos (PRG) skydo elementus.

Valdančioji koalicija neturi daugumos parlamento žemuosiuose rūmuose, o opozicija įnirtingai priešinasi PRG planui. Opozicijos lyderiai pagrasino surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo valdančiąja koalicija, jeigu ši iki vasario nepritars ES reformų sutarčiai.

Pasak Europos reikalų ministro Aleksandro Vondros, politinės vidaus rietenos nepaveiks Čekijos gebėjimo efektyviai vadovauti 27 šalių blokui.

„Esame racionali tauta. Taigi nesitikėkit jokios netvarkos“, – sakė jis.

Čekija, kuri yra ištikima JAV sąjungininkė, santykių glaudinimą su naująja Vašingtono administracija laiko vienu iš užsienio politikos prioritetų ir tikisi pakviesti išrinktąjį prezidentą Baracką Obamą į Prahą pirmojo oficialaus vizito Europoje.

Čekija taip pat laukia B.Obamos administracijos sprendimo dėl PRG skydo sutarties, kurią pasiūlė kadenciją baigiantis prezidentas George'as W.Bushas. Šį projektą remia NATO, tačiau kai kurie ES lyderiai, tarp jų N.Sarkozy, neseniai išsakė abejones dėl jo reikalingumo.

JAV planai dislokuoti PRG skydo elementus Čekijoje ir Lenkijoje smarkiai suerzino Maskvą ir gali neigiamai paveikti ES bei Rusijos derybas, kurios turėtų įvykti pirmininkaujant Čekijai.

Rusija jau dabar spaudžia naująją JAV administraciją atsisakyti planų įkurdinti PRG skydo elementus Europoje ir pagrasino atsakydama dislokuoti artimojo nuotolio raketas prie Lenkijos sienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius