-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Čekijoje prasidėjo prezidento rinkimai

Čekijoje atsidarius rinkimų apylinkėms penktadienį prasidėjo prezidento rinkimai.
Vienas iš kandidatų P.Pavelas atiduoda savo balsą
Vienas iš kandidatų P.Pavelas atiduoda savo balsą / „AFP“/„Scanpix“

Balsavime, kuriam, tikėtina, prireiks dviejų turų ir kurio baigtis laikoma nenuspėjama, favoritais laikomi trys kandidatai: milijardierius, generolas ir akademikė.

Laimėtojas pakeis Milošą Zemaną, prieštaringai vertinamą politikos veteraną. Rinkimai vyksta Čekijai baigus pusmečio trukmės pirmininkavimą Europos Sąjungai ir tebevykstant karui Ukrainoje.

Laimėtojas susidurs su tokiais iššūkiais kaip rekordinė infliacija 10,5 mln. gyventojų turinčioje Vidurio Europos šalyje, taip pat didėjantis viešųjų finansų deficitas, susijęs su karu Ukrainoje.

Jei per dvi dienas truksiantį pirmąjį turą nė vienas iš aštuonių kandidatų nesurinks daugiau nei 50 proc. balsų, o tai menkai tikėtina, sausio 27–28 dienomis vyks antrasis turas, kuriame varžysis du daugiausiai balsų surinkę pretendentai.

„Jei manęs paprašytumėte lažintis [dėl rezultato], to nedaryčiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prahos metropoliteno universiteto politologas Petras Justas.

Čekai renka tik ketvirtą prezidentą nuo 1993 metų, kai žlugus komunistiniam režimui Čekoslovakija taikiai pasidalino į Čekiją ir Slovakiją.

Populistas ekspremjeras Andrejus Babišas, į pensiją išėjęs generolas Petras Pavelas ir universiteto profesorė Danušė Nerudova laikomi šių rinkimų favoritais.

68 metų verslo magnatas ir buvęs ministras pirmininkas A.Babišas, žurnalo „Forbes“ duomenimis, yra penktas turtingiausias žmogus Čekijoje.

61 metų P.Pavelas yra buvęs desantininkas, apdovanotas kaip serbų ir kroatų karo didvyris, per kurį padėjo išlaisvinti prancūzų karius iš karo zonos.

Jis tapo Čekijos generalinio štabo viršininku ir NATO karinio komiteto pirmininku.

D.Nerudova, jauniausia – 44 metų amžiaus – kandidatė, daug dėmesio skiria socialiniams klausimams ir daugiausia tikisi jaunesnių rinkėjų paramos.

Eis kitu keliu nei M. Zemanas

Ketvirtadienį vėlai vakare vykusiuose paskutiniuose rinkimų kampanijos televizijos debatuose A.Babišas, D.Nerudova ir P.Pavelas pažadėjo, kad jei bus išrinkti, pasirinks kitokį kelią nei nevienareikšmiškai vertinamas M.Zemanas.

„Visi mane pažįsta, būsiu labai aktyvus, o mano privalumas yra tas, kad turiu patirties visuose valdžios sektoriuose“, – sakė A.Babišas.

„Tai vienas iš mano prioritetų – atkurti prezidento pareigų orumą“, – pareiškė P.Pavelas žurnalistams.

D.Nerudova, viliodama jaunus rinkėjus kaip „ateities atstovė“, teigė, kad moteris įneštų sveikintinų pokyčių į Čekijos politikos pasaulį, iš esmės dominuojamame vyrų.

„Mūsų visuomenėje yra daug agresijos, todėl manau, kad moteris įneštų empatijos ir daugiau politinės kultūros“, – pridūrė ji.

Apklausos rodo, kad ir P.Pavelas, ir D.Nerudova įveiktų A.Babišą, jei susidurtų su juo antrajame rate.

Likę penki kandidatai – du senatoriai, kraštutinių dešiniųjų įstatymų leidėjas, buvęs universiteto rektorius ir verslininkas – atsilieka nuo trijų favoritų.

Čekijos prezidento vaidmuo iš esmės yra simbolinis, tačiau valstybės vadovas skiria vyriausybę, parenka centrinio banko valdytoją ir konstitucinio teismo teisėjus, yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

Tačiau M.Zemanas, kontroversiškas politikas, kartą prisipažinęs, kad per dieną išgeria šešias taures vyno ir tris taureles stipriojo alkoholio, ne kartą pasinaudojo Konstitucijos spragomis, kad padidintų savo įtaką.

Penktadienį rinkimų apylinkės atsidarė 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku ir užsidarys 22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku. Šeštadienį jos veiks nuo 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku iki 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku.

Pirmojo turo rezultatų laukiama šeštadienio vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius