Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekijos parlamentas sutiko apmokestinti milijardines kompensacijas bažnyčioms

Čekijos įstatymų leidėjai pritarė siūlymui apmokestinti milijardines kompensacijas bažnyčioms, valstybės planuojamas sumokėti už Šaltojo karo laikais komunistinio režimo konfiskuotą turtą, ir taip susigrąžinti dalį išmokėtų lėšų.
Čekijos parlamentas sutiko apmokestinti milijardines kompensacijas bažnyčioms
Čekijos parlamentas sutiko apmokestinti milijardines kompensacijas bažnyčioms / „Sputnik“ nuotr.

Čekijos 17 religinių bendruomenių šiuo metu turi atgauti po Antrojo pasaulinio karo komunistinio režimo konfiskuotą turtą ir gauti finansinę kompensaciją už turtą, kuris negali būti grąžintas.

Pagal 2012 metais įstatymus ir bažnyčių atstovų susitarimą su vyriausybe, sugrąžinami bažnyčių pastatai, žemė, meno kūriniai vertinami 75 milijardais kronų (2,9 mlrd. eurų).

Tačiau susitarime numatyta papildoma finansinė kompensacija – kasmetinė 59 mlrd. kronų išmoka, mokama 30 metų. Šią išmoką žemieji parlamento rūmai sutiko apmokestinti 19 proc. mokesčiu.

Jeigu šiam siūlymui pritars šalies Senatas ir šalies prezidentas, komunistų paruoštas įstatymas įsigalios 2020 metais.

Tačiau manoma, kad įstatymas sulauks griežto religinių grupių pasipriešinimo.

„Populizmas nugali blaivų protą ir įstatymo viršenybę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Čekijos katalikų vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Stanislavas Pribylas.

Vyskupų konferencijos atstovė Monika Klimentova naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad, prireikus, ši organizacija yra pasirengusi kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Manome, kad tai yra neteisinga, ir norime tai ištaisyti“, – sakė ji.

Naujojo įstatymo projektui pritarė populistinis judėjimas ANO, kairioji Socialdemokratų partija (ČSSD), Komunistų partija (KSČM) ir antimusulmoniška kraštutinių dešiniųjų partija SPD.

ANO ir ČSSD suformuota koalicinė mažumos vyriausybė yra labai priklausoma nuo komunistų paramos parlamente. Tai pirmasis kartas nuo 1989-ųjų antikomunistinės Aksominės revoliucijos, kai Komunistų partijai suteiktas vaidmuo vyriausybėje, nors ir neformalus.

Šis įstatymo projektas buvo viena iš KSČM partijos iškeltų sąlygų, kad ji palaikytų ministrų kabinetą.

Didžiausia daugiau nei 1 mln. tikinčiųjų turinti Čekijos Katalikų Bažnyčia turėtų gauti maždaug 80 proc. viso kompensacijų paketo.

ES ir NATO priklausančioje 10,6 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje tikintieji yra mažuma. 2011 metų gyventojų surašymo duomenimis, maždaug 8,6 mln. šalies gyventojų nepriskiria savęs jokiai religinei bendruomenei.

Sovietinio režimo metais (1948-1989) katalikų ir kitos bažnyčios Čekoslovakijoje patyrė žiaurų persekiojimą. Jų kunigai buvo kalinami, kankinami ir žudomi, o turtas – konfiskuojamas.

1993 metais Čekoslovakija pasidalijo į Čekiją ir Slovakiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius