Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Čekijos premjeras kaltinamas Kryme pagrobęs liudyti dėl korupcijos turėjusį sūnų

Čekiją krečia naujas su premjeru Andrejumi Babišu susijęs skandalas. Vietos žiniasklaida praneša, kad milijardierius vyriausybės vadovas galimai į Krymą išsiuntė savo sūnų ir ten jį laikė per prievartą – siekė užkirsti kelią Andrejaus Babišo jaunesniojo liudijimui teisme dėl premjero įsitraukimo į korupcines schemas.
Andrejus Babišas
Andrejus Babišas / „Scanpix“/AP nuotr.

Čekijos opozicija paragino A.Babišą atsistatydinti ir pareiškė, kad bus balsuojama dėl nepasitikėjimo premjeru. Ketvirtadienį į Prahos gatves išėjo tūkstančiai čekų, reikalaujančių, kad A.Babišas atsistatydintų.

Skandalo centre – A.Babišo šeimai priklausanti verslo grupė „Agrofert“, kuri 2007 metais nusipirko XIX a. ūkio kompleksą ir pavertė jį prabangiu viešbučiu „Gandralizdis“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš Andreju Babišą Prahoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš Andreju Babišą Prahoje

Viešbutį statanti kompanija formaliai pasitraukė iš „Agrofert“ ir 2008 metais gavo 2 mln. eurų vertės paramą, kurią Europos Sąjunga (ES) jai skyrė kaip smulkiam verslui. Ši suma sudarė septintadalį visos statybų kainos.

Netrukus paaiškėjo, kad naujas „smulkus verslas“ priklauso premjero vaikams ir tuo metu būsimajai jo žmonai Monikai bei jos broliui. Vėliau komplekso nuosavybė buvo vėl perleista „Agrofert“ – 230 kompanijas apimančiam konglomeratui.

Vos pasirodė informacija apie galimą premjero įsitraukimą į korupcines schemas, A.Babišas ją griežtai neigė ir sakė neturįs žinių apie minimą statybų projektą.

Vis dėlto, lapkričio 6 dieną naujienų portalas iROZHLAS.cz atskleidė daugiau įrodymų, kad premjeras asmeniškai įsitraukė į neteisėtą ES fondų panaudojimą. Žurnalistai istoriją pavadino „Gandralizdžio byla“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čekijos milijardierius Andrejus Babišas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čekijos milijardierius Andrejus Babišas

Po savaitės čekų laikraštis „Seznam Zpravy“ paviešino interviu su 35 metų amžiaus premjero sūnumi Andrejumi Babišu. Šveicarijoje su mama – pirmąja premjero žmona – gyvenantis vyras yra pagrindinis liudininkas „Gandralizdžio byloje“.

Lapkričio 13 dieną publikuotame interviu jaunasis A.Babišas teigė, kad prasidėjus korupcijos skandalui tėvas norėjo, jog sūnus „pradingtų“ ir tokiu būdu išvengtų liudijimo „Gandralizdžio byloje“.

Premjero sūnus teigė, kad jį vizito Rusijos okupuotame Ukrainos Krymo pusiasalyje metu pagrobė du rusai, įskaitant Petrą Protopopovą. Jis – premjero partijos ANO narės Ditos Protopopovos sutuoktinis.

Pasak žiniasklaidos, Prahos savivaldybės narė ir psichiatrė pasirašė dokumentą, kuriame jaunamam A.Babišui buvo diagnozuotos psichologinės problemos.

Kai „Seznam Zpravy“ publikavo interviu su jaunuoju A.Babišu, D.Protopopova atsistatydino.

A.Babišas jaunesnysis: „Ji man pasakė: „Turi pasirinkimą – arba tave uždarysime Nacionaliniame psichologinės sveikatos institute, arba gali vykti atostogų.“

„Ji man pasakė: „Turi pasirinkimą – arba tave uždarysime Nacionaliniame psichologinės sveikatos institute, arba gali vykti atostogų“. Pasirinkau atostogas. Jis (P.Protopopovas) man Ukrainoje pasakė: „Tavo tėvas ir aš padarysime viską, kad laikytume tave įkalintą“, – laikraščiui pasakojo A.Babišas jaunesnysis.

A.Babišas jaunesnysis pripažino pasirašęs dokumentus dėl viešbučio statybų, tačiau tikina nežinojęs, ką pasirašo.

Savo ruožtu premjeras neigia sūnaus pareiškimus apie pagrobimą ir tikina, kad A.Babišas jaunesnysis turi psichologinių problemų, esą jam reikia gydymo.

Čekijos vyriausiasis prokuroras Pavelas Zemanas vietos žiniasklaidai teigė, kad bus pradėtas tyrimas dėl galimo A.Babišo jaunesniojo pagrobimo.

Čekijos premjeras – antras turtingiausias žmogus šalyje. Skaičiuojama, kad jo turto vertė siekia 3,5 mrld. dolerių (3,08 mlrd. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius