-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Čekijos premjeras Topolanekas įteikė atsistatydinimo raštą prezidentui

Čekijos ministras pirmininkas Mirekas Topolanekas oficialiai įteikė savo centro dešiniosios vyriausybės atsistatydinimo raštą prezidentui Vaclavui Klausui ketvirtadienį, praėjus dviem dienoms nuo parlamente balsavimu pareikšto nepasitikėjimo dabartine vyriausybe.
Mirekas Topolanekas
Mirekas Topolanekas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premjeras Čekija

„Aš priimu jį, žinoma", – sakė V.Klausas prieš pradėdamas pokalbį su Demokratinės piliečių partijos lyderiu M.Topolaneku.  Dabar įdomiausia tai, kam V.Klausas paves formuoti naują vyriausybę. Analitikų nuomone, ideali išeitis būtų pirmalaikiai rinkimai, iki kurių dabartinė vyriausybė laikinai eitų savo pareigas.

V.Klausas penktadienį dar turi susitikti su socialdemokratų ir krikščionių demokratų lyderiais ir pasitarti su jais apie naujos vyriausybės formavimą tuo metu, kai Čekija šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungai.

V.Klausas sakė, kad naują vyriausybę būtina sudaryti greitai, bet ji turi remtis parlamento dauguma. Pasak jo, premjeru gali būti paskirtas ir M.Topolanekas, bet tik su šia sąlyga – jeigu jį remtų dauguma. „Sprendimas turi būti padarytas greitai –dėl ekonominės krizės ir pirmininkavimo Europos Sąjungai, nes tai turi daryti visaverčiai veikianti vyriausybė", – pabrėžė jis.

M.Topolanekas, buvęs inžinierius, kuris vienu metu buvo kategoriškas euroskeptikas, iš pradžių reiškėsi kaip valdingas dešinės politikas, stovėjęs petys į petį greta nepalenkiamo euroskeptiko V.Klauso, bet vėliau pakeitė savo pažiūras. Dėl pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES), kurį Čekija perėmė sausio 1 dieną, M.Topolanekas atsidūrė dėmesio centre ir padidino savo populiarumą tarp čekų rinkėjų, bet ne tarp euroskeptikų liberalioje Demokratinėje piliečių partijoje (ODS), kurią padėjo įsteigti V.Klausas ir į kurią M.Topolanekas įstojo 1994-aisiais.

Šis 52 metų pragmatikas, garsėjantis tiesia kalba, papiktino juos uoliomis pastangomis praėjusį mėnesį stumiant Čekijos parlamento žemuosiuose rūmuose Lisabonos sutartį dėl ES reformų.

1996-aisiais M.Topolanekas tapo jauniausiu, kokiu tik leidžiama senatoriumi – tada jam buvo 40.  Po šešerių metų, kai V.Klausas iškėlė savo kandidatūrą į prezidentus, M.Topolanekas, kad ir su „provincialo įvaizdžiu", tapo stipriausios Čekijos dešiniųjų partijos pirmininku.

Sunkūs M.Topolaneko santykiai su V.Klausu po visuotinių rinkimų 2006-aisiais blogėjo toliau. Po tų rinkimų M.Topolanekas ėmė vadovauti trijų centro ir dešiniųjų partijų koalicijos vyriausybei, kurioje dirba ir uolūs V.Klauso kritikai iš Žaliųjų partijos.

V.Klausui nerimą kėlė tai, kad rinkėjų parama M.Topolaneko vadovaujamai partijai nuolat mažėjo nuo pat 2006-ųjų - daugiausia dėl sveikatos apsaugos ir mokesčių reformų, kurias dešinieji laikė drungnomis, o mažas pajamas gaunantys rinkėjai - pernelyg griežtomis.

M.Topolaneko ministrų kabinetas prarado savo nedidelę persvarą parlamente, o iki praėjusių metų pabaigos, kai V.Klausas galiausiai nusprendė pasitraukti iš partijos, pergyveno keturis balsavimus dėl nepasitikėjimo.

Antradienį du V.Klauso sąjungininkai iš ODS atsikeršijo parlamente per balsavimą dėl nepasitikėjimo susidėdami su kairiųjų opozicija ir taip galiausiai nuversdami vyriausybę. M.Topolanekas, kuris gimė 1956 metų gegužės 15 dieną šalies rytuose esančiame Vsetyno mieste, turi tris vaikus su žmona Pavla ir metų amžiaus sūnų su ODS parlamentare Lucie Talmanova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius