Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekijos slaptosios tarnybos perspėja: šalyje knibžda daugybė Kremliaus šnipų

Rusijos ambasadoje Prahoje 2013 m. dirbo daugybė Rusijos žvalgybos atstovų, teigiama pirmadienį pasirodžiusioje Čekijos specialiųjų tarnybų ataskaitoje, rašo naujienų svetainė themoscowtimes.com. Maskvai šnipinėjantys žmonės apsimeta ne tik diplomatais, bet ir turistais ar mokslininkais.
Praha
Praha / 123rf.com nuotr.

Teigiama, kad šnipų iš Rusijos skaičius Čekijoje padidėjo po to, kai pradėjo blogėti Kremliaus santykiai su Vakarais. Čekijos pareigūnai jau ir anksčiau buvo perspėję apie šnipų iš Rusijos veiklą šioje NATO ir ES priklausančioje valstybėje. 

Kiti šnipai iš Rusijos į Čekiją vyko apsimesdami turistais, ekspertais, akademikais arba verslininkais.

Čekijos saugumo informacijos tarnybos (BIS) duomenimis, Rusijos ir Kinijos šnipai Čekijoje stengiasi paveikti politikus ir žurnalistus tam, kad būtų užtikrinti šių šalių ekonominiai interesai.

„Tiek Rusijos, tiek Kinijos ambasada įdarbina žvalgybos pareigūnus. 2013 m. tokių „diplomatų“ skaičius Rusijos ambasadoje buvo labai aukštas“, – teigiama ataskaitoje.

Kiti šnipai iš Rusijos į Čekiją vyko apsimesdami turistais, ekspertais, akademikais arba verslininkais.

„Rusijos žvalgybos tarnybos siekė panaudoti įtaką politikoje, žiniasklaidoje ir visuomenėje, norėdamos remti Rusijos ekonominius interesus Čekijoje“, – paskelbė Čekijos saugumo pareigūnai. 

2007 m. taip pat buvo pastebėtas Rusijos šnipų suaktyvėjimas, kadangi tuomet Praha derėjosi su JAV dėl radarų bazės įkūrimo šioje Vidurio Europos šalyje. Šis projektas taip ir nebuvo įgyvendintas.

Vis dėlto, nors Praha ir parėmė ES sankcijų Rusijai įvedimą, tačiau nemaža dalis Čekijos politikų šiuo sprendimu nebuvo patenkinti.

Dabartinė centro dešinės Čekijos vyriausybė Maskvos atžvilgiu yra labai atsargi, ypač prasidėjus Rusijos pradėtam karui Ukrainoje. Vis dėlto, nors Praha ir parėmė ES sankcijų Rusijai įvedimą, tačiau nemaža dalis Čekijos politikų šiuo sprendimu nebuvo patenkinti.

Jau ir ankstesniais metais BIS ne kartą buvo perspėjusi, kad Maskva, siekdama savo ekonominių ir politinių tikslų, gali pasinaudoti kai kuriais Čekijos piliečiais ir vietos rusų bendruomene. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius