Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 06 /18:59

Čekijos URM iškvietė Rusijos pasiuntinį dėl kibernetinių atakų

Čekijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad iškvietė Rusijos ambasadorių dėl pastaruoju metu vis pasikartojančių kibernetinių atakų, kurias rengia, kaip įtariama, su Rusijos karine žvalgyba susijusi grupė.
ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

„Nusprendžiau iškviesti Rusijos ambasadorių dėl kibernetinių atakų prieš Čekijos institucijas ir ypatingos svarbos infrastruktūrą“, – žurnalistams sakė Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky (Janas Lipavskis).

„Paraginome Rusijos Federaciją susilaikyti nuo tokio elgesio, kuris prieštarauja Jungtinių Tautų standartams ir jos pačios įsipareigojimams“, – pridūrė jis.

Kelios Europos šalys, įskaitant Vokietiją ir Lenkiją, praėjusią savaitę pranešė, kad jos tapo Maskvos organizuotų kibernetinių atakų prieš jų infrastruktūrą taikiniais.

Dėl kibernetinių atakų jos kaltina su Rusijos karinės žvalgybos tarnybą GRU susijusią grupę APT28, dar žinomą kaip „Fancy Bear“.

Pasak jų, įsilaužėliai pasinaudojo anksčiau nežinotu „Microsoft Outlook“ pažeidžiamumu.

Vokietijos pareigūnai teigė, kad ši grupė 2023 metais įvykdė kibernetinę ataką prieš Socialdemokratų partijos narius.

Čekijos vidaus reikalų ministro Vito Rakusano teigimu, pastaruoju metu šalies infrastruktūra patyrė dešimtis tokių atakų. 

10,9 mln. gyventojų turinti Europos Sąjungos ir NATO narė po to, kai Rusija daugiau nei prieš dvejus metus pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Kyjivui suteikė didelę karinę ir humanitarinę pagalbą. 

Anksčiau šią savaitę Čekijos policija paskelbė, kad atidėjo teismo procesą dėl dviejų sprogimų, įvykdytų 2014-aisiais šaudmenų sandėlyje Čekijos rytuose. Praha kaltina GRU prisidėjus prie šio incidento. 

Čekijos teigimu, Rusija atsisakė bendradarbiauti tiriant incidentą, per kurį žuvo du darbuotojai. 

Pasirodžius Čekijos žvalgybos pranešimams apie sprogimą, 2021 metais abi šalys pradėjo diplomatinių išsiuntimų bangą.

Kovo mėnesį Čekijos žvalgyba paskelbė atskleidusi Maskvos finansuojamą tinklą, kuris skleidė Rusijos propagandą ir darė įtaką visoje Europoje, įskaitant Europos Parlamentą, į kurį rinkimai vyks birželio 6–9 dienomis.  

Grupė naudojosi Prahoje įsikūrusia naujienų svetaine „Voice of Europe“ ir skleidė informaciją, skirtą atgrasyti ES nuo pagalbos Ukrainai siuntimo. 

Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Vera Jourova, atsakinga už vertybes ir skaidrumą, sekmadienį nurodė, kad „Voice of Europe“ įtrauks į kitą bloko sankcijų Rusijai paketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius