-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Čekų meninė provokacija Briuselyje (nuotraukos)

Bulgarija nenori būti tik didelis tualetas, o Vokietija – nacių nutiesti greitkeliai. Nelabai sklandžiai pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES) pradėjusi Čekija ir vėl nemaloniai nustebino Briuselį.
Tokia meno akcija Čekija pažymi savo pirmininkavimo ES pradžią.
Tokia meno akcija Čekija pažymi savo pirmininkavimo ES pradžią. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjunga nesuprato čekų menininko Davido Cerny, nusprendusio išjuokti stereotipus apie ES šalis, sukurtos instaliacijos. Dailininko darbas, sveriantis 8 tonas, sukėlė net tarptautinį skandalą. Jo instaliacija „Entropa“ groteskiškai pateikė įsivaizdavimą apie Europos valstybes, o kadangi buvo užsakyta Čekijos vyriausybės Europos Tarybos pastatui Briuselyje, teisintis teko oficialiems čekų atstovams.

Lietuvos simboliu tapo ant Rusijos besišlapinantys vyrukai.

Be pasigailėjimo

Bulgariją menininkas pavaizdavo kaip didelį tualetą, kuriame nėra unitazų, – tik skylės ir pėdų įspaudai, Rumuniją – kaip Drakulos pilį, Olandiją nugramzdino po vandeniu, iš kurio kyšo tik musulmonų mečečių minaretai, o Didžiąją Britaniją apskritai „ištrynė“ iš Europos žemyno. Tikriausiai todėl, kad ten daugiausia euroskeptikų ir kad šalis iš paskutiniųjų spyriojasi įsivesti eurą. Ispanija pavaizduota kaip visą valstybę apėmusi statybų aikštelė, o Prancūzija – kaip ištisinis streikas. Vokietija – iš tolo svastiką primenantis greitkelių raizginys. Matyt, menininkas prisiminė vienos vokiečių rašytojos sukeltą skandalą, kai ji pareiškė, kad nacių valdymas turėjo ir tam tikrų pliusų – Hitlerio laikais šalyje buvo tiesiami greitkeliai.

Danija pavaizduota kaip iš „Lego“ konstrukcijų sumontuota šalis, primenanti pranašo Mahometo atvaizdą. Tai taip pat aliuzija į skandalą, kuris kilo musulmonų pasaulyje, kai Danijos laikraščiai išspausdino islamą pašiepiančias karikatūras.

Švedija atrodo tarsi „Ikea“ baldais apstatytas butas, Liuksemburgas – mažytė, bet neregėtai turtinga kunigaikštystė ir antra mažiausia ES šalis – it aukso grynuolis su etikete „Parduodama“. Italijos kontūras nusagstytas „autoerotiškais“ futbolininkais, o Lenkijos – katalikų dvasininkais, kurie kelia gėjų vėliavą lygiai taip pat, kaip 1945 metais buvo iškelta amerikiečių vėliava po Ivo Džimos mūšio Japonijoje.

Lietuvos simboliu tapo ant Rusijos besišlapinantys vyrukai.

Skandalų šleifas

Pasipiktinusi, kad yra vaizduojama it didžiulis tualetas, Bulgarija pirmoji pareiškė protestą – čekų pasiuntinys Sofijoje buvo iškviestas į Užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti.

Tačiau dar didesnis skandalas kilo, kai paaiškėjo, jog čekų menininkas apmovė ir Čekijos vyriausybę. Ši buvo įsitikinusi, kad skulptūrą kurs 27 dailininkai iš įvairių ES šalių. Iš tikrųjų instaliacijos autoriai – D.Cerny ir du jo draugai. Jie paaiškino, jog mistifikacija apskritai būdinga čekų kultūrai. Menininkai teigia žinoję, kad tiesa anksčiau ar vėliau paaiškės, bet norėję patikrinti, ar Europa geba pasišaipyti iš savęs.

D.Cerny jau ne pirmą kartą įsivelia į skandalingas istorijas. Praėjusio dešimtmečio pradžioje dailininkas buvo suimtas už chuliganizmą. Jis raudona spalva nudažė sovietinį tanką, kuris stovėjo vienoje Prahos gatvėje kaip miesto išvadavimo iš vokiečių fašistų atminimas. 2006 metais Belgijoje buvo uždrausta eksponuoti D.Cerny skulptūrą, pavadintą „Saddamas Husseinas ryklys“. Buvusį Irako diktatorių jis pavaizdavo surakintą antrankiais ir nugramzdintą į vandenį be drabužių (užuomina į vieno britų avangardisto garsųjį akvariumą su rykliu).

Prieš cenzūrą

Pirmadienį Briuselio biurokratai, išvydę D.Cerny instaliaciją, kone paspringo rytine kava. Prireikė trijų sunkvežimių, kad kūrinys būtų atvežtas iš Prahos į Briuselį, „Justus Lipsius“ pastatą, kuriame susitinka ES vyriausybės. Šia instaliacija Čekija norėjo paminėti savo pirmininkavimo ES pradžią. Tai įprasta, bet paprastai šalys prisistato ne taip kontroversiškai. Pavyzdžiui, prieš tai pirmininkavusi Prancūzija iškėlė didžiulį balioną, nudažytą nacionalinėmis spalvomis.

Nors ir susirūpinę, kad perlenkė lazdą, čekų atstovai vis dėlto gynė keistąjį eksponatą – galbūt suprasdami, jog cenzūra sukeltų dar daugiau kritikos. Čekijos premjero pavaduotojas Alexandras Vondra pareiškė remiąs išraiškos laisvę. „Tai tik meno kūrinys - niekas daugiau, – sakė komunistų laikais disidentas buvęs A.Vondra. – Jei Europai nepakanka narsos į jį žiūrėti, tai – tragedija. Tokią Europą mato menininkai, o ne pirmininkaujanti Čekija.“

A.Vondra taip pat atskleidė, kad prieš dvejus metus užsakytą kūrinį, kuris atsiėjo apie 500 tūkst. dolerių, finansavo vienas čekų verslininkas.

Instaliacijoje kliuvo ir pačiai Čekijai. D.Cerny akcentavo šalies prezidento Vaclavo Klauso euroskeptiškas pažiūras. V.Klausas papiktino Čekijos vyriausybę, kai užsipuolė Lisabonos sutartį ir abejojo, ar klimato kaita apskritai vyksta. Čekiją vaizduojančiame elektroniniame ekrane pasirodo V.Klauso citatos. D.Cerny rašo: „Jis MŪSŲ prezidentas. Mes jį išrinkome, tad parodykime jį pasauliui su džiaugsmu širdyse. Jis ne tik slidininkas. Jis puikus vaikinas!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius