-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekų žvalgybininkai perspėjo apie Rusijos ir Kinijos šnipinėjimo pavojų

Rusų ir kinų šnipai pernai ne kartą taikėsi į Čekijos valstybę, rodo antradienį paskelbta šios šalies žvalgybos tarnybos 2018 metų ataskaita, kurioje išsamiai aprašomos įvykdytos kibernetinės atakos ir dezinformacijos kampanijos.
Čekijos vėliava
Čekijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ataskaita paviešinta praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po to, kai Saugumo informacijos tarnyba (BIS) ir Čekijos policija paskelbė išardžiusios Rusijos šnipų tinklą, esą veikusį per Maskvos ambasadą Prahoje, iš kur buvo rengiamos kibernetinės atakos prieš taikinius Čekijoje ir užsienyje.

Rusija tikriausiai buvo atsakinga už ataką prieš Čekijos užsienio reikalų ministerijos kompiuterių tinklą, kuriame laikoma neįslaptinta informacija, nurodoma BIS ataskaitoje, paskelbtoje tarnybos tinklalapyje.

„Užpuolikai stengėsi užsitikrinti nuolatinę prieigą prie paveiktos sistemos“, – rašoma dokumente.

Tuo metu viena Kinijos kibernetinio šnipinėjimo grupė tikriausiai užkrėtė minėtą URM tinklą kenksminga programine įranga, pridūrė BIS.

Institucija nurodė, kad trečią ataką – čekų karių privačių elektroninio pašto paskyrų užkrėtimą kenkėjiškomis programomis – įvykdė grupė APT28, kurią JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) sieja su Rusijos vyriausybe.

„Rusijos Federacijos ir Kinijos Liaudies Respublikos žvalgybos tarnybos veikia itin aktyviai ir agresyviai“, – rašo ataskaitos autoriai.

2018 metais „Rusijos ir Kinijos žvalgybos veikla paveikė politikos, diplomatijos, šnipinėjimo, ekonomikos ir informacinės kovos sritis“, priduria jie.

Ataskaitoje teigiama, kad Rusija siekė „manipuliuoti sprendimų priėmimo procesu ir asmenimis, atsakingais už sprendimų priėmimą“. Pernai Čekijos teritorijoje aktyviai veikė visos Rusijos žvalgybos tarnybos, pažymima dokumente.

Kinija savo ruožtu ieškojo potencialių agentų tarp Čekijos piliečių, o jos žvalgybos tarnybų veikla aktyvėjo, nurodo BIS.

Čekų žvalgybos tarnyba taip pat pabrėžė, kad pavojų kelia Rusijos dezinformacijos kampanijos ir skleidžiama propaganda.

Rugsėjį su kibernetiniais nusikaltimais kovojanti čekų agentūra NUKIB pareiškė, kad Rusija ir Kinija kelia didžiausią grėsmę kibernetiniam saugumui Čekijoje – buvusioje komunistinėje šalyje, kuri 1999 metais įstojo į NATO.

Savo 2017 metų ataskaitoje NUKIB jau buvo perspėjusi, jog rusų ir kinų diplomatai suaktyvino šnipinėjimo veiklą Čekijos teritorijoje.

Toks pareiškimas tuomet supykdė prorusišką, prokinišką ir antimusulmoniško čekų prezidentą Milošą Zemaną. Jis paragino žvalgybos agentūrą uoliau ieškoti Čekijoje teroristų musulmonų.

Tačiau 2018 metų ataskaitoje BIS teigia neįžvelgusi jokios tiesioginės islamistų radikalų ar teroristų keliamos rizikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius