Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 12 /20:40

Turistų pamėgtoje aikštėje Stambulo centre nugriaudėjo sprogimas: yra žuvusiųjų ir sužeistųjų

Stambulo istoriniame rajone – Sultanachmete – antradienį įvyko sprogimas, praneša naujienų agentūra „Reuters“. Turkijos pareigūnai praneša mažiausiai apie 10 aukų, tarp kurių yra ir turistų.
Sprogimas Turkijoje
Sprogimas Turkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
  • Skelbiama, kad žuvo 10 žmonių, 15 buvo sužeisti
  • Sprogimas įvyko Sultanachmeto rajone, kuris pamėgtas turistų
  • Pirminiais duomenimis, tarp žuvusiųjų yra turistų
  • Oficialiai tai nepatvirtinta, tačiau realiausia versija – susisprogdino teroristas-mirtininkas
VIDEO: Stambule nugriaudėjo sprogimas, yra žuvusių ir sužeistų

Atnaujinta 20:40 val. JT vadovas pasmerkė niekingą išpuolį 

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pasmerkė savižudišką išpuolį Stambulo centre ir pavadino jį niekingu nusikaltimu bei pareiškė, kad jo rengėjai turi būti atiduoti teisingumui.

„Šis niekingas nusikaltimas, kuris Stambulo turistinio rajono širdyje, kaip pranešama, nusinešė 10 žmonių gyvybes ir sužeidė dar mažiausiai 15“, – sakoma Ban Ki-moono pareiškime.

JT vadovas dar pridūrė, kad jis „tikįs, jog šio išpuolio rengėjai bus greitai patraukti atsakomybėn“.

Ban Ki-moonas pareiškė užuojautą Turkijai ir Vokietijai, Berlynui patvirtinus, kad ten žuvo aštuoni vokiečiai.

Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu sakė, kad minimas savižudis buvo džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ narys.

Atnaujinta 19:56 val. Tikslinamas žuvusiųjų vokiečių skaičius

Turkijoje mirtininkui susisprogdinus Stambulo centre esančiame turistų lankomame rajone antradienį žuvo aštuoni vokiečiai, sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Franzas-Walteris Steinmeieris.

„Turkijos užsienio reikalų ministras informavo mane, kad turima Turkijos pareigūnų informacija, tarp aukų yra aštuoni vokiečiai“, – sakė jis, pridurdamas, kad dar devyni sužeisti, kai kurių būklė sunki.

Netrukus po šio išpuolio Berlynas perspėjo tautiečius Stambule vengti minių ir turistų lankomų vietų.

Atnaujinta 16:58 val. Mažiausiai devyni vokiečiai yra tarp 10 asmenų, žuvusių per sprogimą Stambule turistų lankomame Sultanachmeto rajone, teigė vienas Turkijos vyriausybės pareigūnas.

Atnaujinta 15:55 val. Vokietijos kanclerė Angela Merkel pranešė, kad tarp antradienį mirtininko Stambule surengto išpuolio 10 aukų „greičiausiai“ gali būti vokiečių.

„Kol kas neturime visos informacijos..., bet baiminamės, kad tarp aukų ir sužeistųjų gali būti ir greičiausiai yra Vokietijos piliečių“, – pareiškė ji žurnalistams.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Walteris Steinmeieris žurnalistams Berlyne sakė, kad Vokietijos vyriausybė palaiko ryšį su Turkijos valdžios pareigūnais, ir pasmerkė šį išpuolį kaip „žvėrišką teroristinį aktą“.

Tuo metu Danija pasekė Vokietijos pavyzdžiu ir perspėjo savo piliečius vengti turistų gausiai lankomų vietų Turkijoje.

Danijos užsienio reikalų ministerija paskelbė šią informaciją savo interneto svetainėje antradienį po mirtino išpuolio Stambulo istoriniame rajone, kur žuvo mažiausiai 10 žmonių ir dar 15 buvo sužeista.

Keliautojams skirtame pranešime sakoma, kad „iki kito pranešimo“ danai turėtų vengti vietų, kuriose susiburia daug žmonių.

Atnaujinta 15:00 val. Turkijos vicepremjeras Numanas Kurtulmusas pranešė, kad išpuolį Stambulo istoriniame rajone surengė 28 metų siras. Pasak N.Kurtulmuso, dauguma iš 10-ies per sprogimą žuvusių žmonių yra užsieniečiai.

„Dauguma žuvusiųjų užsieniečiai“, - sakė N.Kurtulmusas ir pridūrė, jog dviejų iš 15 sužeistųjų būklė sunki. Kol kas nežinoma, ar į žuvusiųjų skaičių įtrauktas ir įtariamas mirtininkas.

Vicepremjeras su žurnalistais kalbėjosi Ankaroje po skubiai surengto aukšto rango saugumo pareigūnų susitikimo išpuoliui aptarti. N.Kurtumulusas ir kiti ministrai vyksta į Stambulą prižiūrėti vykstančio tyrimo.

Atnaujinta 14:00 val. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad antradienį Stambulo istoriniame rajone driokstelėjęs sprogimas, per kurį žuvo 10 žmonių, o dar bent 15 buvo sužeisti, veikiausiai buvo su Sirija susijusio mirtininko ataka.

R.T.Erdoganas, kurio pasisakymą transliavo televizija, nurodė, kad tarp žuvusiųjų esama Turkijos piliečių ir užsieniečių, bet nepateikė daugiau detalių.

„Griežtai smerkiu teroro ataką, kurią įvykdė sirų kilmės mirtininkas sprogdintojas“, – R.T.Erdoganas sakė Ankaroje, pirmąkart komentuodamas šį išpuolį.

„Deja, esama aukų, tarp jų vietinių ir užsieniečių. Šis incidentas dar kartą rodo, kad turime susivienyti teroro akivaizdoje“, – pabrėžė prezidentas.

Atnaujinta 13:45 val. Vokietija perspėjo savo piliečius vengti didelių žmonių susibūrimų ir nesilankyti populiariuose turizmo objektuose Stambule.

„Keliautojai Stambule primygtinai raginami kol kas vengti didelių žmonių grupių viešose vietose, taip pat turizmo traukos centrų ir sekti, kaip klostosi padėtis, pagal šiuos oficialius patarimus keliautojams ir žiniasklaidos pranešimus“, – nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl šio išpuolio, bet manoma, kad ji organizuoti galėjo iš Sirijos į Turkijos teritoriją patekę „Islamo valstybės“ džihadistai.

Atnaujinta 13:20 val. Naujausiais duomenimis, sužeisti 6 turistai iš Vokietijos, vienas norvegas ir vienas perujietis. Pietų Korėjos ambasada patvirtino, kad lengvų sužeidimų sprogimo metu patyrė ir šios šalies pilietis.

Atnaujinta 12:55 val. Netoli išpuolio vietos esančiame biure dirbantis Erdemas Koroglu sakė Turkijos televizijai NTV matęs, kaip po sprogimo ant žemės liko gulėti keli žmonės.

„Buvo sunku pasakyti, ar jie gyvi, ar mirę, – pasakojo jis. – Pastatai sudrebėjo nuo sprogimo bangos.“

Atnaujinta 12.26 val. CNN Turk skelbia, kad buvo sužeisti turistai iš Vokietijos, Norvegijos ir Pietų Azijos. Informacija, kad žuvo turistai iš Vokietijos, kol kas nepatvirtinta. 

Atnaujinta 12.18 val. „The Guardian“ skelbia, kad kol kas jokia teroristinė organizacija neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį. Praėjusių metų spalį Turkijos sostinėje Ankaroje buvo įvykdytas išpuolis – dviejų savižudžių sukelti sprogimai nusinešė 103 gyvybes. Dėl šio išpuolio kaltinama teroristinė „Islamo valstybė“.

Pastaruoju metu Turkijos policija buvo sukelta ant kojų. Pareigūnai turėjo informacijos, kad šalyje gali būti rengiami teroristiniai išpuoliai, buvo sulaikyti keli „Islamo valstybės“ kovotojai.

Atnaujinta 12.13 val. „The Guardian“ žurnalistas iš įvykio vietos praneša, kad tramvajai mieste nebevažiuoja. Parduotuvės Stambulo turguje veikia, tačiau jose kur kas mažiau žmonių nei įprastai, čia labai mažai turistų. 

Virš Sultanachmeto rajono sukasi policijos sraigtasparniai. 

Atnaujinta 12.10 val. ​Turkijos valdžia, jau ne kartą kritikuota dėl bandymo šalyje įvesti cenzūrą, ir šio įvykio metu stengiasi apriboti žurnalistų darbą. Skelbiama, kad vietos televizijoms uždrausta nušviesti šį įvykį. Tačiau ne visos televizijos paklūsta šiam nurodymui. 

Draudimas transliuoti Turkijoje

Atnaujinta 11.52 val. Valstybinė TRT televizija skelbia, kad sprogimas greičiausiai buvo teroro aktas, tačiau valdžia kol kas nepateikė jokių oficialių komentarų.

Skelbiama, kad tarp žuvusiųjų yra devyni Vokietijos piliečiai

Tuo tarpu Vokietijos užsienio reikalų ministerija skelbia, kad kol kas anksti kalbėti apie tai, kad tarp žuvusiųjų yra šios šalies piliečių. 

Atnaujinta 11.49 val. Skelbiama, kad tarp žuvusiųjų yra devyni Vokietijos piliečiai. Naujausiais duomenimis, žuvo 10 žmonių, 15 sužeisti. 

Atnaujinta 11.35 val. Skelbiama atnaujinta informacija apie žuvusiųjų skaičių Stambule – dabar pranešama, kad žuvo aštuoni žmonės. 

 

Atnaujinta 11.30 val. Naujausiais duomenimis, sprogimo metu žuvo mažiausiai penki žmonės, skelbia „Reuters“. 

Turkijos naujienų agentūra skelbia, kad vietos gyventojai išgirdo stiprų sprogimą. Į įvykio vietą atvažiavo nemažai policijos, greitosios pagalbos automobilių. Aikštė, kuri yra populiari turistinė vieta, šiuo metu uždaryta. 

Pirminiais duomenimis, sprogimo metu nukentėjo keli žmonės. Apie tai pranešami prieštaringi duomenys. Skelbiama, kad nukentėjo Pietų Korėjos pilietis, kitais duomenimis, nukentėjo keli turistai iš Vokietijos bei pareigūnai. 

Skelbiama, kad bombą susprogdino teroristas-mirtininkas. 

Privati televizija NTV nurodė, kad sprogimas driokstelėjo šalia parko, kuriame stūkso vienu iš šio miesto simbolių tapęs obeliskas.

Sultanachmeto rajone yra tokie pasaulinio garso objektai kaip Mėlynoji mečetė ir Hagia Sophia muziejus, čia kasdien apsilanko tūkstančiai turkų ir užsienio turistų.

Gruodžio 23 dieną Stambulo oro uoste sprogimo metu vienas žmogus žuvo, o gruodžio 1 dieną sprogimas įvyko ir Stambulo metropolitene. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius