Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Centrinės Europos prezidentai mini Višegrado grupės 30-metį

Lenkijos, Vengrijos, Čekijos ir Slovakijos prezidentai antradienį susirinko Lenkijos šiaurėje dviejų dienų debatams, kuriais paminės Višegrado grupės – neformalaus politinio ir ekonominio bendradarbiavimo regione forumo – 30-metį.
Lenkija
Lenkija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarp derybų klausimų bus kova su koronaviruso pandemija, energetinio saugumo stiprinimas, klimato apsauga, tarptautiniai ir transatlantiniai santykiai. Ši grupė, dar vadinama V4, dažnai rengia bendrą poziciją tarptautinių ryšių srityje, ypač Europos Sąjungoje.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda kolegas – Slovakijos vadovę Zuzaną Čaputovą, Vengrijos lyderį Janosą Aderį ir Čekijos prezidentą Milošą Zemaną – pasveikino rezidencijoje prie Baltijos jūros, Helio pusiasalyje.

Pradėdamas susitikimą A. Duda sakė, kad V4 vaidino pozityvų vaidmenį Europos ir transatlantinių santykių srityse.

„Ši grupė yra svarbus, jei ne svarbiausias regioninio bendradarbiavimo visoje Centrinėje Europoje katalizatorius ir reikšmingai prisideda prie bendradarbiavimo ir politinių procesų, susijusių su ES ir NATO“, – pabrėžė jis.

„Pažvelgę į tris dešimtmečius, praėjusius nuo komunizmo pabaigos, galime matyti, kad juos žymėjo ne tik didelė ekonominė bei politinė sėkmė, bet ir sparti socialinė bei civilizacinė plėtra“, – sakė A. Duda.

Jis išreiškė pasitenkinimą, kad mato savo svečius „geros sveikatos šiais sunkiais laikais“, ir viltį, kad nacionalinės vakcinavimo sistemos atneš „palengvėjimą mūsų šalims ir padės žmonėms grįžti į normalų gyvenimą“.

Susitikimo pabaigoje trečiadienį prezidentai surengs nuotolinę spaudos konferenciją.

Kitą savaitę Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis Vavelio pilyje Krokuvoje surengs metinėms skirtą V4 vyriausybių vadovų susitikimą su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu.

Susitikime turi būti parengta deklaracija dėl grupės būsimų tikslų ir aptarti klausimai, susiję su internetu bei interneto žaidimais, sakė užsienio reikalų viceministras Szymonas Szynkowskis vel Sekas.

V4 buvo įkurta 1991 metų vasarį, remiantis bendradarbiavimo deklaracija, kurią tuometiniai prezidentai, lenkas Lechas Walesa, tuometinės Čekoslovakijos lyderis Vaclavas Havelas ir ir vengras Jozsefas Antallas, pasirašė Višegrade Vengrijoje.

Šiuo metu grupei pirmininkauja Lenkija; pirmininkė keičiasi kas 12 mėnesių, ir liepos 1-ąją šias pareigas perims Vengrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius