Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 20 /2016 01 21

Chaosas Moldovoje: slapta ir skubiai prisiekė nauja vyriausybė; protestuotojai liko nakčiai

Šimtai protestuotojų trečiadienį prasiveržė pro policijos pareigūnus ir pateko į Moldovos parlamentą. Jie šturmavo parlamentą po to, kai šis patvirtino naują proeuropietišką vyriausybę, rašo Laisvosios Europos radijo interneto svetainė. Vėliau jie apleido pastatą, tačiau nakčiai šimtai protestuotojų liko prie parlamento rūmų.
Protestuotojai Moldovoje
Protestuotojai Moldovoje / Nuotr. iš „Twitter“
Temos: 1 Moldova
VIDEO: Tiesiogiai iš Moldovos

Svarbiausios žinios

  • Trečiadienį parlamentas patvirtino naują Moldovos vyriausybę. Tai – trečias mėginimas, šalyje politinė krizė tęsiasi nuo spalio;
  • Susirinkę šimtai protestuotojų įsiveržė į parlamento pastatą; skelbiama, kad protestus organizavo prorusiškos grupuotės, tačiau prie jų prisijungė ir kiti;
  • Yra sužeistų ir policininkų, ir protestuotojų;
  • Valdantieji opoziciją pakvietė ryte atvykti derybų;
  • Naktį prisiekė naujoji vyriausybė ir premjeras Pavelas Filipas; apie tai net žiniasklaidai pranešta tik faktui įvykus;

00.21 val. Paaiškėjo, kad 23 val. naujoji vyriausybė su premjeru Pavelu Filipu prezidento Nicolae Timofti akivaizdoje davė priesaiką. Žiniasklaidai apie tai pranešta tik po įvykusio fakto.

Moldovos prezidentūros nuotr./Prisiekė Moldovos premjeras
Moldovos prezidentūros nuotr./Prisiekė Moldovos premjeras

23.05 val. Pranešama, kad sužeisti 7 policininkai ir 3 protestuotojai.

22.45 val. Parlamento pirmininkas pakvietė opozicijos atstovus ateiti į derybas ketvirtadienį 10 val. 

Protestuotojai nebesiveržia į parlamento pastatą, tačiau neapleidžia aikštės. Pradėti kurti laužai.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Protestuotojai Moldovoje
Kadras iš filmuotos medžiagos/Protestuotojai Moldovoje

Socialistų partijos vadovas Igoris Dodonas ragina žmones ryte rinktis prie parlamento ir neleisti prezidentui priimti premjero ir ministrų priesaikų.

21.17 val. „Unimedia“ skelbia, kad 6 žmonėms prireikė medikų pagalbos.

20.52 val. Atsitraukė iš parlamento

Prieš 21 val. vietos laiku (ir Lietuvos) protestuotojai pasitraukė iš parlamento pastato, skelbia portalas newsmaker.md. Jame liko tik pareigūnai ir žiniasklaidos atstovai.

Apie tūkstantis protestuotojų liko prie parlamento pastato. Vietoje gausu specialiųjų pajėgų pareigūnų.

Pavyko patekti į parlamentą

Prieš balsavimą prie parlamento rūmų Kišiniove ėmė rinktis žmonės. Su Moldovos vėliavomis rankose jie reikalavo skelbti išankstinius rinkimus.

Po to, kai parlamentarai visgi patvirtino naująją vyriausybę, į aikštę ėmė plūsti tūkstančiai. Kilo susistumdymai su policija, minia skandavo „Atšaukite balsavimą“ ir „Vagys“.

Policijai kurį laiką pavyko atremti protestuotojus, tačiau galiausiai jie prasiveržė pro pareigūnus ir pateko į parlamentą. Vietos žiniasklaida praneša, kad buvo sumušti keli policininkai.

Socialiniuose tinkluose plinta pranešimai, kad dalis pareigūnų jau beginkliai traukėsi nuo parlamento – tačiau skelbiama prieštaringa informacija, kaip tai įvyko. Dalis teigia, kad policininkai patys atidavė ginklus, kiti – kad šautuvai buvo atimti.

VIDEO: Protestai Moldovoje

Proteste – ir prorusiškos, ir proeuropietiškos grupės

Protestų organizatoriai – prorusiškos opozicijos grupės. Tačiau proteste yra ir už ES pasisakančio judėjimo atstovų, kurie netiki, kad naujoji vyriausybė atsikratys korupcinių praktikų – ją sudaro tų pačių valdančiųjų partijų atstovai, kaip ir buvusią.

Protestų organizatoriai – prorusiškos opozicijos grupės. Tačiau proteste buvo ir už ES pasisakančio judėjimo atstovų.

Sausio 16 d. tūkstančiai žmonių dalyvavo trijuose skirtinguose protestuose Kišiniove. Du organizavo prorusiškos politinės jėgos, trečią – Orumo ir Tiesos antikorupcinė pilietinė grupė.

Protestai surengti po to, kai sausio 16 d. prezidentas į premjerus pateikė Pavelo Filipo kandidatūrą. 

Politinė krizė – nuo spalio

Trečiadienį 57 parlamentarai iš 101 balsavo už naują ministrų kabinetą, kuriam vadovautų Pavelas Filipas – 49-erių valdančiosios Demokratinės partijos narys. Jis nuo 2011-ųjų keliose vyriausybėse buvo telekomunikacijų ministru.

Moldovoje politinė krizė tęsiasi nuo 2015-ųjų spalio, kai korupcijos skandalo krečiama vyriausybė buvo priversta trauktis.

Nuo to laiko du kartus buvo mėginta paskirti naują ministrą pirmininką, tačiau abu kartai nepavyko. Jeigu parlamentas iki sausio 29 d. nebūtų patvirtinęs naujos vyriausybės, prezidentas turėtų paleisti jį ir rengti naujus rinkimus.

Apklausų rezultatai rodo, kad jeigu dabar būtų surengti priešlaikiniai rinkimai, juos galėtų laimėti prorusiškos partijos.

Trečiąjį kartą balsavimą parlamente mėgino nukelti prorusiška opozicijos Socialistų partija, jiems nepavykus sesijos metu švilpė ir kitaip trukdė kitiems parlamentarams. 

Apklausų rezultatai rodo, kad jeigu dabar būtų surengti priešlaikiniai rinkimai, juos galėtų laimėti prorusiškos partijos, kurios pasisako už Asociacijos sutarties su ES persvarstymą ir už tvirtesnius ryšius su Maskva.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius