-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chavezas pagrasino nutraukti naftos eksportą į JAV, jeigu jo šalį užpuls Kolumbija

Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas pažadėjo nebetiekti naftos į JAV, jeigu jo šalį užpuls Kolumbija, praneša Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė pirmadienį.
Hugo Chavezas
Hugo Chavezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

H.Chavezo vertinimu, remiantis jo gautais žvalgybos duomenimis, JAV remiamos Kolumbijos ginkluotos agresijos prieš Venesuelą pavojus didelis kaip niekada anksčiau.

Praėjusią savaitę H.Chavezas nutraukė diplomatinius santykius su Kolumbija, tebesiplečiant skandalui dėl Bogotos kaltinimų, kad Karakasas suteikia saugų prieglobstį šimtams marksistų sukilėlių.

2008 metais tarp šių dviejų Pietų Amerikos šalių kaimynių vos nekilo karas, kai Kolumbijos kariškiai surengė reidą Ekvadoro teritorijoje, siekdami sunaikinti ten veikiančią sukilėlių stovyklą.

Kolumbija, kuri yra ištikimiausia Vašingtono karinė sąjungininkė Lotynų Amerikoje pastaruosius kelerius metus, dažnai nesutardavo su Kubos sąjungininke Venesuela.

Karakasas, gaunantis daug pajamų už eksportuojamą naftą, įsigijo daug šiuolaikinių Rusijos gamybos karo lėktuvų ir kitokios ginkluotės.

Didžiausi abiejų šalių nesutarimai kildavo dėl įtariamos H.Chavezo paramos Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) sukilėliams.

Venesuela pernai įšaldė diplomatinius santykius su Kolumbija, kai Bogota ir Vašingtonas pasirašė sutartį dėl karinio bendradarbiavimo, kurią H.Chavezas laiko grėsme regiono saugumui.

Venesuela yra penktoji pagal tiekimą naftos importuotoja į JAV – parduoda joms maždaug milijoną barelių per parą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius