Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cheminių ginklų priežiūros organizacijos posėdyje Maskva ir Londonas apsikeitė kandžiomis pastabomis

Rusija ir Jungtinė Karalystė trečiadienį apsikeitė kandžiomis pastabomis tarptautinėje cheminių ginklų priežiūros organizacijoje, Maskvai kaltinant britų ir JAV slaptąsias tarnybas prisidėjus prie buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimo Anglijoje.
Cheminių ginklų priežiūros organizacijos būstinė
Cheminių ginklų priežiūros organizacijos būstinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos pasiūlymą atlikti bendrą tyrimą dėl buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga Didžioji Britanija pavadino „ydingu“ ir jį atmetė kaip „apgaulingą manevrą“.

Tačiau Rusijos pareigūnai atsikirto, kad kaltinimai Maskvai šios atakos organizavimu yra „groteskiška provokacija, kurią sukurpė britų ir JAV saugumo tarnybos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Pirmasis po Antrojo pasaulinio karo cheminių ginklų panaudojimo Europoje atvejis smarkiai atšaldė Maskvos ir Vakarų šalių santykius. Abi pusės išsiuntė daugiau kaip po 150 diplomatų.

Britanija taip pat įšaldė aukšto lygio diplomatinius kontaktus su Rusija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Naryškinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Naryškinas

Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) direktorius Sergejus Naryškinas trečiadienį kalbėdamas Maskvoje perspėjo, kad abi šalys turėtų vengti įtampos didinimo iki Šaltojo karo laikų lygmens.

Maskvos prašymu surengtame Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) uždarame posėdyje Hagoje Rusija patikino esanti pasiruošusi bendradarbiauti.

„Mūsų nuomone, tai yra būtina, siekiant užtikrinti, kad ši problema būtų išspręsta pagal (tarptautinę) teisinę sistemą“, – sakoma Rusijos ambasados Nyderlanduose komentare socialiniame tinkle „Twitter“.

Jame priduriama, kad Maskva užsitikrino 14 OPCW vykdomosios tarybos narių palaikymą, o jos pareiškimas yra „pagrįstas tvirtais šios srities ekspertų faktais“.

Tačiau Britanijos delegacija OPCW pareiškė, kad „Rusijos pasiūlymas dėl bendro JK ir Rusijos tyrimo dėl incidento Solsberyje yra ydingas. Tai yra apgaulingas manevras.“

Maskva siekė „išvengti klausimų, į kuriuos privalo atsakyti rusų pareigūnai“, pridūrė ji tviteryje.

„Nepriklausoma“ OP CW

Didžiosios Britanijos gynybos laboratorija, ištyrusi mirtiną nervus paralyžiuojančią medžiagą, antradienį paskelbė nesugebėjusi įrodyti, kad ši medžiaga buvo atvežta iš Rusijos. Maskva šį pareiškimą pasveikinimo kaip savo nekaltumo įrodymą.

OPCW posėdyje dalyvavo Rusijos ambasadorius Nyderlanduose ir prekybos bei pramonės viceministras Georgijus Kalamanovas, ir britų cheminių ginklų ekspertas ir JK nuolatinio atstovo OPCW pareigas einantis Johnas Foggo.

Vienas diplomatinis šaltinis, kuris nenorėjo būti įvardintas, naujienų agentūrai AFP sakė, kad Rusija pateikė OPCW prašymą „vienu ar kitu būdu įtraukti Rusiją į šį tyrimą“.

Susitikimo atmosferą šaltinis pavadino „sudėtinga“, tačiau sakė, kad po pietų pertraukos derybos vyks toliau.

OPCW paėmė per ataką Solsberyje panaudotos medžiagos mėginių ir išsiuntė juos tirti į sertifikuotas laboratorijas, tačiau tyrimo rezultatų dar negauta.

„Bet šiandien rusai sušaukė vykdomosios tarybos susitikimą dar prieš ką nors paskelbiant“, – sakė šaltinis.

Pagal Cheminio ginklo konvenciją, tyrimui turi vadovauti Jungtinė Karalystė, iš OPCW gaudama tik techninės pagalbos ir veikdama „visiškai nepriklausomai“, pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius