Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 10 /23:56

V.Zelenskis: išlaisvinta 2 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorija

Ukrainos pajėgos toliau žengia gilyn į Rusijos kontroliuojamą teritoriją Charkivo srityje – čia per tris dienas Ukrainos kariuomenė pasistūmėjo beveik 50 km. Tęsiamas kontrpuolimas ir Chersono srityje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad šalies gynėjai Charkivo srityje išlaisvino daugiau kaip 30 gyvenviečių.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Pravda.ua skelbiama nuotr.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Ukrainai žengiant į Rusijos kontroliuojamas teritorijas Charkivo regione, Rusija praneša siunčianti į jį pastiprinimą
  • ES finansų ministrai penktadienį pritarė 5 mlrd. eurų paskolai Ukrainai
  • NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sako, kad Rusija kare Ukrainoje panaudojo daugiau nei 80 proc. sausumos pajėgų
  • Ukraina iš Rusijos reikalaus 300 mlrd. eurų vertės karo reparacijų
  • Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Charkivo srities Balaklijos miestą

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Charkivo srityje išlaisvintos dar dvi gyvenvietės

23:55

Ukrainos kariuomenė išlaisvino Vasylenkovės ir Artemivkos kaimus Charkivo srityje, pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

 

V.Zelenskis: išlaisvinta apie 2 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorija

21:59

Nuo rugsėjo pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos iš okupantų jau atkovojo apie 2 000 kvadratinių kilometrų Ukrainos teritorijos, sako  Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Mūsų karių judėjimas įvairiomis fronto kryptimis tęsiasi. Šiuo metu, vykdant aktyvius veiksmus nuo rugsėjo pradžios, jau išlaisvinta apie 2 tūkst. kilometrų mūsų teritorijos.

Šiomis dienomis Rusijos kariuomenė demonstruoja tai, kas geriausia – rodo nugarą. Ir, galų gale, jiems gera rinktis bėgti. Ukrainoje okupantams vietos nėra ir nebus“, – sakė jis vakariniame kreipimesi.

 

Apšaudytas Charkivas

20:55

Šeštadienį Rusijos kariai apšaudė vieną iš Charkivo rajonų. 

Vienas žmogus žuvo ir du buvo sužeisti.

 

Parlamento narys: Ukrainos kariai įžengė į Donecko oro uostą

20:29

Ukrainos parlamento narys Oleksijus Gončarenka tviteryje skelbia, kad, jo žiniomis, Ukrainos karinės pajėgos įžengė į Donecko oro uosto teritoriją.

 

Latvijos prezidentas pirmasis iš Vakarų lyderių po invazijos pradžios nakvojo Kyjive

19:46

Į Kyjivą penktadienį atvykęs Latvijos prezidentas Egilas Levitas šeštadienį tęsė savo vizitą ir tapo pirmuoju Vakarų lyderiu, sulaužiusiu nerašytą saugumo taisyklę, dėl kurios Vakarų šalių vadovai ir aukšto rango pareigūnai po Rusijos surengtos invazijos pradžios nepasilikdavo Ukrainos sostinėje nakčiai, rašo ukrainiečių leidinys „Jevropejska pravda“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Egilis Levitas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Egilis Levitas

Vizito į Kyjivą Latvijos valstybės vadovas atvyko tuo metu, kai ukrainiečių pajėgos tęsia veiksmingą kontrpuolimą Ukrainos rytuose ir pietuose.

Penktadienį po susitikimo su Volodymyru Zelenskiu E.Levitas paragino pradėti derybas dėl Ukrainos įstojimo į Europos Sąjungą. 

Jis taip pat dalyvavo Kyjivo Drąsos alėjoje surengtoje keliems Vakarų lyderiams, įskaitant ir jį, skirtų atminimo lentų atidengimo ceremonijoje.

Prieš tai E.Levitas Kyjive lankėsi balandžio 13 dieną. Jis buvo vienas pirmųjų Vakarų lyderių, kurie apsilankė Ukrainos sostinėje po karo pradžios.

Ukrainai skelbiant apie laimėjimus rytuose, Rusija sako, kad pajėgos persigrupuoja

18:04 Atnaujinta 19:11

Kyjivui paskelbus apie kontrpuolimą tęsiančių ukrainiečių pajėgų laimėjimus Rusijos kariuomenės ne vieną mėnesį kontroliuotoje teritorijoje, Maskva šeštadienį pareiškė atitraukianti pajėgas Charkivo srityje rytinėje Ukrainos dalyje.

„Siekiant specialiosios karinės operacijos dėl Donbaso išlaisvinimo tikslų, buvo priimtas sprendimas pergrupuoti Balaklijos ir Iziumo srityse dislokuotas Rusijos pajėgas ir sustiprinti pastangas prie Donecko fronto linijos“, – rašoma Rusijos gynybos ministerijos paskelbtame pranešime.

Rusijos pajėgos iš srities atitraukiamos tuo metu, kai ukrainiečių pajėgos paskelbė įžengusios į Kupjansko miestą šalies rytuose, o kariniai stebėtojai pranešė, kad Kyjivo kariuomenė pažengė dar labiau į priekį.

Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad pajėgų atitraukimas iš Charkivo srities į Donecko sritį vykdomas per trijų dienų operaciją, kuria siekiama kuo labiau sumažinti Rusijos pajėgų nuostolius.

Tačiau Kremliaus remiamas tarptautinės bendrijos nepripažįstamos separatistinės Donecko „liaudies respublikos“ vadovas šeštadienį pranešė apie Rusijos ir Ukrainos pajėgų įnirtingus mūšius separatistinės srities teritorijoje.

Pasak Deniso Pušilino, padėtis Donecko srities Lymano mieste yra „labai sunki“.

Jis taip pat paminėjo vykstančius mūšius „įvairiose kitose vietose“, visų pirma šiaurinėje srities dalyje.

„Neturime kito pasirinkimo, kaip tik išlaikyti Donbasą, ir mums pasiseks. Mes, žinoma, laimėsime“, – pareiškė D. Pušilinas.

Lymaną, buvusį stambų Donecko srities geležinkelių mazgą, kuriame prieš karą gyveno apie 20 tūkst. žmonių, Rusijos pajėgos užėmė gegužę.

Maskvos remiamos sukilėlių grupės Donecko srities ir kaimyninės Luhansko srities dalis kontroliuoja nuo 2014 metų.

Ukrainos kariai iš Rusijos pajėgų atkovojo svarbų aprūpinimo centrą šalies rytuose

17:33

Žaibišką kontrpuolimą tęsiančios ir nemažą teritoriją jau atkovojusios Ukrainos pajėgos šeštadienį paskelbė įžengusios į Kupjansko miestą šalies rytuose, išvariusios rusų karius iš svarbaus logistikos centro.

Tuo tarpu šeštadienio ryte neskelbto vizito į Kyjivą atvyko Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock, pareiškusi, jog šiuo vizitu ji siekia parodyti, kad Berlynas tvirtai remia Ukrainą kovoje su Rusija.

Ukrainos specialiosios pajėgos socialiniuose tinkluose paskelbė nuotraukų, kuriose matomi ukrainiečių kariai „Kupjanske – mieste, kuris buvo ir visada bus Ukrainos“.

Miestas, kuriame gyvena apie 27 tūkst. žmonių ir kuris yra itin svarbaus Rusijos pajėgų aprūpinimo maršruto Ukrainos rytuose dalis, rusų karių buvo užimtas per pirmąją savaitę po to, kai Kremlius vasario 24 dieną liepė pradėti invaziją į Ukrainą.

Konflikto stebėtojai mano, kad ukrainiečių pajėgos paskelbs apie dar daugiau laimėjimų su Rusija besiribojančioje Charkivo srityje. 

„Stulbinantis“ veržimasis į priekį

Pranešimai, kad Kyjivo pajėgos taip pat išstūmė Rusijos karius iš Iziumo, kurį Kremliaus pajėgos naudoja kaip apšaudymo ir puolimo aikštelę ir kuriame prieš karą gyveno apie 45 tūkst. žmonių, kol kas nebuvo oficialiai patvirtinti.

Tačiau socialiniuose tinkluose pasklidusiose nuotraukose, regis, matyti, kad ukrainiečių kariai jau yra mieste, o konflikto stebėtojai Rusijoje kalba apie girdėtus pirminius pranešimus, neva Maskvos pajėgos jau atsitraukė.

„Ukrainiečių pajėgos veržiasi pirmyn Rytų Ukrainoje, išlaisvindamos daugiau miestų ir kaimų. Jų drąsa kartu su Vakarų karine parama duoda stulbinančių rezultatų,“ – socialiniuose tinkluose parašė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

„Lemiamai svarbu, kad Ukrainai būtų toliau siunčiami ginklai. Nugalėti Rusiją mūšio lauke reiškia laimėti taiką Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vakariniame kreipimesi penktadienį sakė, kad Ukrainos kariai iš Rusijos pajėgų jau atkovojo 30 vietovių.

„Pamažu perimame naujų gyvenviečių kontrolę. Visur grąžiname Ukrainos vėliavą ir apsaugą mūsų piliečiams“, – pareiškė jis.

Ukrainiečių kontrpuolimas Rusijos pajėgoms, regis, buvo gerokai netikėtas.

Maskvos primestos Iziumo administracijos vadovas Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad padėtis srityje yra „labai sudėtinga“.

„Pastarąsias dvi savaites miestą bombardavo ukrainiečių pajėgos..., o tai daro didelę žalą, taip pat yra nemažai žuvusiųjų ir sužeistųjų“, – agentūrai pareiškė Vladislavas Sokolovas.

Maskva penktadienį netikėtai paskelbė siunčianti karių pastiprinimą į Charkivo sritį.

Ukrainos kariai jau prie Lysyčansko pakraščio

17:28

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus pranešė, kad Ukrainos kariškiai yra Lysyčansko pakraštyje.

 

Rusai paliko Iziumą

16:46

Rusijos okupacinė kariuomenė paliko Iziumo miestą ir kelias kitas Charkivo srities gyvenvietes.

Apie tai „Telegram“ tinkle prakalbo vadinamasis Donecko Liaudies Respublikos informacijos ministro pirmasis pavaduotojas Daniilas Bezsonovas.

„Taip, iš Iziumo išvyko, taip pat iš kai kurių kitų gyvenviečių Charkivo kryptimi. Žinoma, tai blogai. Tai yra aukštų vadovų klaidų rezultatas“, – sakė D.Bessonovas.

 

Ukraina sako, kad dalis pajėgų pietuose prasiveržė į priekį „dešimtis kilometrų“

15:48

Ukrainiečių pajėgos, kirtusios pietinę fronto liniją, kai kuriuose rajonuose prasiveržė į priekį dešimtis kilometrų, atkovojusios dalį Rusijos pajėgų dar invazijos pradžioje užimtos teritorijos, šeštadienį pareiškė Pietų Ukrainos gynybos pajėgų atstovę spaudai Natalią Humeniuk.

„Mūsų pajėgos, kovojančios prie pietinių fronto linijų, stumiasi pirmyn ir įvairiose vietose yra prasiveržusios į priekį nuo dviejų iki kelių dešimčių kilometrų“, – pareiškė ji vietos žiniasklaidai.

Kiek anksčiau šeštadienį Ukrainos pajėgos paskelbė įžengusios į Kupjansko miestą šalies šiaurės rytuose, kurį kelis mėnesius buvo užėmę rusų kariai.    

Ukrainos specialiosios pajėgos socialiniuose tinkluose paskelbė nuotraukų, kuriose matomi ukrainiečių kariai „Kupjanske – mieste, kuris buvo ir visada bus Ukrainos“.

Kupjanske gyvena apie 27 tūkst. žmonių.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vakariniame kreipimesi penktadienį sakė, kad Ukrainos kariai iš Rusijos pajėgų jau atkovojo 30 vietovių.

„Pamažu perimame naujų gyvenviečių kontrolę. Visur grąžiname Ukrainos vėliavą ir apsaugą mūsų piliečiams“, – pareiškė jis, paraginęs ukrainiečius pranešti apie bet kokius okupacinių pajėgų padarytus nusikaltimus.

Minsko prospektas Kyjive pervadintas į Lietuvos prospektą

15:01

Ukrainos sostinėje esantis Minsko prospektas pervadintas į Lietuvos prospektą, šią savaitę nusprendė Kyjivo miesto taryba.

Iš viso nuspręsta pervadinti daugiau nei 40 gatvių, alėjų, aikščių, bulvarų ir prospektų, kurių pavadinimai susiję su Rusija ir Baltarusija, rašoma tarybos internetinėje svetainėje.

Mero pavaduotojas ir Kijevo miesto tarybos sekretorius Volodymyras Bondarenka teigė, jog būtina pašalinti priešiškus vietovardžius iš miesto žemėlapio. Anot jo, iki rugsėjo pabaigos bus apsispręsta dėl likusių objektų pervadinimo.

V.Bondarenka interneto portalui „Ukrajinska pravda“ yra sakęs, kad iš viso nustatyti 279 objektai, kurie yra susiję su šalimi agresore ir jos sąjungininkais ir kuriuos reikia pervadinti.

Atkovotas dar vienas miestas

13:19

Charkivo srities Balaklijos mieste kariškiai ir valdžios institucijos iškėlė Ukrainos vėliavą, pranešė regioninės karinės administracijos vadovas Olegas Sinegubovas

„Šiandien kartu su kariuomene, kuriai vadovauja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis, iškėlėme Ukrainos vėliavą.

Ginkluotųjų pajėgų vaikinai ir merginos, šiandien jūs kuriate naują laisvos Ukrainos istoriją, mes didžiuojamės“, – sakė jis.

 

Kupjanskas išlaisvintas

12:14

Ukrainos kariuomenė išlaisvino Kupjanską Charkovo srityje.

Apie tai pranešė Charkivo srities tarybos pirmininko patarėja Natalija Popova.

„Šlovė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms“, – rašė ji feisbuke.

N.Popova taip pat paskelbė Ukrainos kariškių su mėlyna ir geltona vėliava nuotrauką prie Kupjansko miesto tarybos pastato.

 

Į Lietuvą atvykęs Suomijos ministras perspėja: Maskva gali ryžtis beprotiškiausiems žingsniams

11:15

Lietuvoje apsilankęs Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto išskirtiniame interviu 15min teigė, kad, Rusijai pradėjus plataus masto invaziją Ukrainoje, suomiai susirūpino dėl savo saugumo. Nors šalis turi stiprią kariuomenę, tačiau galimos grėsmės yra didesnės, nei tos, nuo kurių galėtų apsisaugoti jo šalis. Ministras neatmeta, kad Maskva gali ryžtis ir beprotiškiausiems žingsniams.

Plačiau skaitykite čia.

157,5 mln. dolerių Rusijos nuostolių per tris dienas

10:57

Per tris dienas Ukrainos gynėjai sunaikino priešo raketų, sraigtasparnių ir lėktuvų už 157,5 mln. dolerių, skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadavietė.

 

Vokietijos diplomatijos vadovė atvyko neskelbto vizito į Kyjivą 

10:31 Atnaujinta 11:18

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock šeštadienį ryte atvyko į Kyjivą neskelbto vizito.   

Pasak ministrės, šiuo vizitu ji siekia parodyti, kad Berlynas tvirtai remia Ukrainą kovoje su Rusija.

Tai jau antrasis A.Baerbock apsilankymas Ukrainoje.

Praėjusią savaitę Berlyne lankėsi Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis, per vizitą dar kartą paraginęs Vokietiją atsiųsti jo šaliai daugiau ginkluotės kovai su Rusijos agresija. 

„Šiandien atvykau į Kyjivą parodyti, kad jie ir toliau gali mumis pasikliauti. Kad mes ir toliau palaikysime Ukrainą tiek, kiek reikės, tiekdami ginklus, humanitarinę ir finansinę paramą“, – nurodė A.Baerbock išplatintame pareiškime.

Pastarosiomis savaitėmis Vokietija perdavė Kyjivui haubicų, raketų paleidimo įrenginių ir priešlėktuvinių raketų.

Sunkesnė ginkluotė, pavyzdžiui, priešlėktuvinės sistemos IRIS-T, raketų paleidimo įrenginiai, montuojami ant pikapų, ir antidroninė įranga, turi būti įtraukta į kitą karinės pagalbos paketą, kurio vertė viršija 500 mln. eurų.

Anksčiau šią savaitę Vokietija pranešė, kad ji kartu su Nyderlandais rengs išminavimo mokymus ukrainiečių kariams. 

A.Baerbockas sakė, jog „akivaizdu, kad [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas viliasi, kad mums nusibos užjausti Ukrainą dėl jos patiriamų kančių“.

„Jis mano, kad gali suskaldyti mūsų visuomenes melu ir šantažuoti mus pasitelkus energetiką“, – sakė ministrė. 

„Tokie skaičiavimai neturi veikti ir neveiks, nes visa Europa žino, kad Ukraina gina mūsų taiką“, – pabrėžė Vokietijos diplomatijos vadovė.

Gegužę A.Baerbock tapo pirmąja Vokietijos vyriausybės nare, atvykusia į Ukrainą nuo Rusijos invazijos pradžios vasario pabaigoje. Per tą vizitą ji paskelbė, kad Vokietija vėl atidaro savo ambasadą Kyjive.

Skelbiama, kad ukrainiečiai jau Kupjanske

09:54

Ukrainos kariai jau Kupianske, skelbia „Kyiv Independent“ žurnalistas Illia Ponomarenko tviteryje.

Jis taip pat nurodo, kad rusai nesipriešino.

Kol kas oficialių pranešimų apie tai nėra.

 

Britų žvalgyba: Kupjansko praradimas būtų smūgis Rusijai

09:29

Britų žvalgybos teigimu, Ukrainos kariuomenės, vykdančios kontrpuolimą, daliniai siaurame fronte iki 50 km pasistūmėjo į anksčiau Rusijos kontroliuotą teritoriją.

„Rusijos kariai tikriausiai buvo nustebinti. Sektorių saugojo nedidelės pajėgos, o ukrainiečių daliniai užėmė arba apsupo kelis miestus“, – sakoma paskelbtame pranešime.

„Tikėtina, kad Rusijos pajėgos aplink Iziumą tampa vis labiau izoliuotos. Ukrainos daliniai dabar grasina Kupjanskui. Jo užėmimas būtų didelis smūgis Rusijai, nes šis miestas yra prie Donbaso fronto linijos tiekimo kelių“, – pažymi britų žvalgyba.

 

Ukrainos pajėgos jau atkovojo 30 gyvenviečių Charkivo srityje 

08:48

Rusija penktadienį pranešė siunčianti karių pastiprinimą į Ukrainos rytinę Charkivo sritį, kur ukrainiečių pajėgos, vykdydamos plataus masto kontrpuolimą, jau atkovojo iš rusų dešimtis gyvenviečių.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis savo vakariniame kreipimesi sakė, kad Ukrainos kariai iš Rusijos pajėgų jau atkovojo 30 vietovių.

„Pamažu perimame naujų gyvenviečių kontrolę. Visur grąžiname Ukrainos vėliavą ir apsaugą mūsų piliečiams“, – sakė jis, ragindamas ukrainiečius pranešti apie bet kokius okupacinių pajėgų padarytus nusikaltimus.

Vykdydami tyrimą dėl galimo karo nusikaltimo, Ukrainos pareigūnai viename Charkivo srities kaime, neseniai atkovotame iš Rusijos pajėgų, ekshumavo du kūnus.

Hrakovės kaime pirmosiomis Rusijos invazijos savaitėmis vyko įnirtingos kovos.

Penktadienį Rusijos valstybinė žiniasklaida paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip Charkivo srityje asfaltuotais keliais ir lauko keliukais rieda karinės transporto priemonės su negrabiai užrašyta raide „Z“, tapusia Rusijos pajėgų invazijos į Ukrainą simboliu.

Maskvos primestos administracijos pareigūnas Vitalijus Hančevas televizijos reportaže sakė, kad šalia Balaklijos miesto, kurį ketvirtadienį paskelbė atkovojusios ukrainiečių pajėgos, vyksta „įnirtingi mūšiai“.

„Mes nekontroliuojame Balaklijos. Bandoma išstumti Ukrainos pajėgas, tačiau vyksta įnirtingi mūšiai, o mūsų kariai įstrigę prieigose“, – sakė jis.

„Dabar ten atgabenti Rusijos rezervai, mūsų kariai duoda atkirtį“, – pridūrė V.Hančevas.

Šį maždaug 27 tūkst. gyventojų turintį miestą Rusijos pajėgos, invaziją į Ukrainą pradėjusios vasario 24 dieną, užėmė kovo pradžioje.

Buvęs kariuomenės vadas: ukrainiečių puolimas prie Charkivo yra Rusijos galo pradžia

08:11

Pradėjusi netikėtą puolimą Charkivo srityje Ukraina nustebino visus, o svarbiausia – Rusiją. Per kelias dienas ukrainiečiai sugebėjo atsiimti 1000 kvadratinių kilometrų teritorijos ir grasina apsupti itin didelę prie Iziumo veikiančią rusų karių grupuotę. Buvęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas neabejoja – šis puolimas yra didelio plano dalis ir sėkmingas jo įgyvendinimas gali pakeisti viso karo eigą ir priartinti jo pabaigą.

Plačiau skaitykite čia.

Chersone – „kadyrovcai“

07:56

„Kadyrovcai“ atvyko į laikinai okupuotas Chersono srities teritorijas. Apie tai savo „Facebook“ puslapyje praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Siekiant sustiprinti Rusijos pajėgas laikinai okupuotose Chersono srities teritorijose, atvyko nacionaliniu pagrindu suformuotas vadinamųjų „Kadyrovcų“ dalinys, iki 1 300 žmonių“, – sakoma paskelbtame pranešime.

 

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius