Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chodorkovskis kalėjime parengė teismų reformą

Buvęs kompanijos „Jukos" vadovas Michailas Chodorkovskis pasiūlė, kaip reformuoti Rusijos teisinę sistemą. Projektą jis parengė sėdėdamas kalėjime.
M.Chodorkovskio veide jau galima išvysti šypseną, nors Maskvoje nagrinėjama antroji jo byla.
M.Chodorkovskio veide jau galima išvysti šypseną, nors Maskvoje nagrinėjama antroji jo byla. / „Scanpix“ nuotr.

Šį projektą kaip straipsnį išspausdino Rusijos žurnalas „Kommersant-Vlast", nepamiršęs pridurti, kad tai kūrinys žmogaus, nuteisto aštuonis metus kalėti už vengimą mokėti mokesčius. M.Chodorkovskio straipsnis vadinasi „Rusija laukia teismo". Jame autorius teigia, kad Rusijos visuomenės liberalizavimo strategija, apie kurią taip mėgsta kalbėti Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, yra „iš principo neįmanoma be prevencinės teismų reformos" ir tol, kol „šalyje nėra nepriklausomo teismo".

Garsiausias Rusijos kalinys kalėjimo kameroje suformulavo aštuonis punktus, kurių „pirmiausia turėtų imtis Rusijos teisėtvarka". Juos pateikiame sutrumpintus.

1. Perduoti Rusijos Federacijos Teismų tarybai teisę pačiai suformuoti pusę Konstitucinio, Aukščiausiojo ir Aukščiausiojo arbitražinio teismo sudėtį, taip pat suteikti šiam organui išimtinę teisę atimti iš teisėjų jų statusą.

2. Sugriežtinti išankstinius reikalavimus teisėjams. Nurodyti jų amžiaus ir išsilavinimo cenzą: Rusijos federaliniu teisėju gali tapti tik Rusijos Federacijos atstovas ne jaunesnis kaip 35 metų ir ne vyresnis kaip 70-ies; jis taip pat privalo būti ne mažiau kaip penkerius metus teisme dirbęs prokuroru arba advokatu.

3. Atgaivinti teisėjų nekeičiamumo principą, t. y. teisėju paskirtas žmogus liks juo iki gyvenimo pabaigos.

4. Įvesti dalinę (ribotą) teisėjų neliečiamybę. Būtina įstatymais įtvirtinti, kad teisėjas gali būti patrauktas teisinėn atsakomybėn tik sutikus aukščiau esančiai instancijai, o Konstitucinio, Aukščiausiojo ir Aukčiausiojo arbitražinio teismo teisėjas – tik sutikus Rusijos teisėjų tarybai.

5. Atleisti vykdomąją valdžią nuo naštos skirti teismų vadovus.

6. Įvesti tvarką, pagal kurią bylos teisėjams būtų skiriamos burtų tvarka, žinoma, atsižvelgiant į jų specializaciją, apie kurią jau seniai kalbama.

7. Išplėsti prisiekusiųjų teismo kompetencijos ribas, siekiant apimti kuo daugiau kategorijų bylų, jei tik jose vienokia ar kitokia forma nepasiektas ikiteisminis susitarimas.

2005 metais nuteistas turtingiausias Rusijos žmogus ir kompanijos „Jukos" vadovas M.Chodorkovskis kali nuo 2005 metų. Šiuo metu jam ir grupės MENATEP vadovui Platonui Lebedevui pateikti nauji kaltinimai vadinamojoje antrojoje byloje. Abu buvę verslininkai kaltinami pavogę naftos daugiau kaip už 892 mlrd. rublių (90 mlrd. litų) ir pinigų plovimu. Jų teismo procesas pradėtas kovo mėnesį.

Sėdėdamas kalėjime M.Chodorkovskis jau keturis kartus paskelbė „programinius" straipsnius Rusijos žiniasklaidoje. 2004 metais jis parašė straipsnį „Liberalizmo krizė Rusijoje", o 2005-ųjų rugpjūtį pasirodė jo kūrinys „Kairysis posūkis", kurį jis vėliau papildė dar dviem straipsniais, toliau nagrinėdamas liberalios ir neosocialistinės Rusijos plėtros modelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius