-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chodorkovskis prašo teismą padėti Medvedevui

Michailas Chodorkovskis antradienį paragino nagrinėjantį jo naują bylą teismą remti Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą, kuris gina teiginį, kad būtina nešališkai išnagrinėti „antrąją „Jukos“ bylą“ ir visas kitas bylas.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / „Scanpix“ nuotr.

Buvęs naftos magnatas, atlikęs daugiau kaip penkerius metus iš aštuonerių metų bausmės pagal nuosprendį sukčiavimu ir vengimu mokėti mokesčius, vėl teisiamas ir jam gresia daugiau kaip dešimt metų nelaisvės.

Medvedevas pažadėjo visuomenei nepriklausomą ir sąžiningą teismą, užsikrovė itin sunkią, bet labai svarbią naštą, – antradienį eiliniame teismo posėdyje sakė kaltę neigiantis M.Chodorkovskis.

Opozicija, advokatai ir teisiamasis mano, kad šis procesas yra egzaminas prezidentui, pakeitusiam Kremliuje Vladimirą Putiną.

„Medvedevas pažadėjo visuomenei nepriklausomą ir sąžiningą teismą, užsikrovė itin sunkią, bet labai svarbią naštą“, – antradienį eiliniame teismo posėdyje sakė kaltę neigiantis M.Chodorkovskis.

D.Medvedevas neseniai atsakydamas į Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC klausimą, ar gali būti peržiūrėta M.Chodorkovskio byla, pasiūlė palaukti teismo sprendimo ir sakė neturintis teisės kištis.

„Galbūt <...> teismas supras, kad jis – teismas, o ne pigi priemonė reideriams ir korupcininkams? Padės prezidentui ir šaliai. Pažiūrėsime“, – sakė teisiamasis.

Kadaise buvęs turtingiausias šalies žmogus M.Chodorkovskis ir nuteistas tam pačiam laikui jo verslo partneris Platonas Lebedevas buvo atvežti iš kolonijos Sibire į bylos nagrinėjimą Maskvos Chamovnikų teisme. Procesą gali stebėti spauda.  

Prokuratūra teigia, kad teisiamieji pagrobė ne mažiau kaip 14 mlrd. dolerių, pateikdami „Jukos“ išgaunamą naftą kaip „gręžinių skystį“.

M.Chodorkovskis sako, kad nepažeidė įstatymų, kad tokios praktikos dešimtajame dešimtmetyje laikėsi ir kitos naftos bendrovės ir kad kainodara bei naftos ir jos produktų realizavimo kanalai buvo derinami Kremliuje ir Baltuosiuose rūmuose. Jis jau prašė į teismą kaip liudytoją iškviesti V.Putiną ir kai kuriuos jo Vyriausybės narius.

Pasak jo, verdiktas „Jukos“ byloje bus labai svarbus Rusijos piliečiams.

„Visi tūkstančiai ir keliasdešimt tūkstančių Rusijos teismų, šimtai tūkstančių ir milijonai teisėsaugos institucijų darbuotojų per laikraščius ir televiziją suvokia teisingumo reikalavimus, nustatytus šioje byloje, kaip pavyzdį pamėgdžioti, kaip pavyzdį, kuriuo galima ir reikia remtis“, – sakė M.Chodorkovskis ir įspėjo apie didėjančio visuomenės nepasitenkinimo neteisingu teisingumu grėsmę.

„Esant bet kuriai krizinei situacijai žmogus, jausdamas, kad jo teisės pažeistos, o pareigūnai elgiasi nesąžiningai, turi dvi išeitis: ramią – per teismą  arba neramią – per pilietinį protestą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius