-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Cholera pasiekė Haičio sostinę, visoje šalyje jau mirė 220 žmonių

Choleros epidemija, kuri siautė Haičio šiauriniame ir centriniame regionuose ir jau pareikalavo 220 žmonių gyvybių, pasiekė tankiai apgyvendintą šalies sostinę Port o Prensą, praneša Jungtinių Tautų (JT) sveikatos apsaugos pareigūnai.
Choleros epidemija jau pasiekė Haičio sostinę.
Choleros epidemija jau pasiekė Haičio sostinę. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Haitis Cholera

Panamerikos sveikatos apsaugos organizacijos (PAHO) šeštadienį vakare paskelbtame pareiškime nurodo, kad Haičio visuomenės sveikatos ministerijos „nacionalinė laboratorija šiandien patvirtino atvejus Vakarų departamente, įskaitant Port o Prensą“.

Konkretus susirgimo cholera atvejų skaičius sostinėje nenurodomas.

Pareigūnai stengėsi sustabdyti šios staigiai kilusios choleros epidemijos plitimą vos 10 mėnesių po Haitį nusiaubusio žemės drebėjimo.

Tai pirmasis choleros protrūkis Haityje per daugiau kaip šimtą metų. Į ligonines aplink šalies šiaurėje esantį Sen Marko miestą buvo paguldyta maždaug 3 tūkst. žmonių.Šimtai tūkstančių šios Karibų valstybės gyventojų vis dar gyvena skurdžiuose palapinių miesteliuose, kurių ypač daug yra aplink Port o Prensą. Sanitarinės sąlygos tuose miesteliuose yra prastos, ir pagalbos organizacijos perspėja, kad juose cholera gali greitai išplisti.

Regiono sveikatos apsaugos departamento direktorius Dieula Louissaint'as sakė, kad šeštadienį Artibonito departamente Haičio šiaurėje mirė dar 12 žmonių ir tame regione choleros aukų skaičius padidėjo iki 206. Dar 14 žmonių mirė Haičio centriniame regione.

„Nebegalime gydyti choleros ligoninėse, kur gydomi ir kiti pacientai. Mums reikia įsteigti atskirus gydymo centrus“, – sakė D.Louissaint'as.

Tai pirmasis choleros protrūkis Haityje per daugiau kaip šimtą metų. Į ligonines aplink šalies šiaurėje esantį Sen Marko miestą buvo paguldyta maždaug 3 tūkst. žmonių. Šalies centriniame regione cholera susirgo daugiau kaip 50 vieno kalėjimo kalinių, kurių trys mirė.

Pagrindiniai šios pavojingos ligos požymiai – viduriavimas, karščiavimas, vėmimas ir ūmi dehidratacija.

Pasak Haičio sveikatos apsaugos ministro Alexo Larseno, ypač pavojingas choleros štamas 01, kuris gali sukelti mirtį per tris valandas.

Nuogąstaujama, kad aukų skaičius smarkiai išaugs, jeigu liga pasieks stovyklas, kuriose gyvena maždaug 1,3 mln. haitiečių, nukentėjusių nuo katastrofiško žemės drebėjimo sausį.

Tada 250 tūkst. žmonių žuvo ir pusantro milijono liko be pastogės. Dešimtys tūkstančių išgyvenusiųjų žemės drebėjimą iki šiol gyvena palapinių miesteliuose, kur blogos sanitarijos sąlygos ir maža prieiga prie gryno geriamojo vandens.

Būtent vandens stygius, dėl ko žmonės ėmė gerti jį tiesiog iš Aribonito upės, ir galėjo sukelti choleros protrūkį, mano valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius