Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Čilę krečiantys neramumai jau pareikalavo septynių gyvybių

Čilės sostinėje sekmadienį per plėšikautojų sukeltą gaisrą drabužių fabrike žuvus penkiems žmonėms, Santjagą krečiančios neramumų bangos aukų skaičius padidėjo iki septynių, o valdžia išplėtė nepaprastąją padėtį.
Protestai Čilėje
Protestai Čilėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policininkai ir kariai ašarinėmis dujomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis vaikė protestuotojus, mieste trečią dieną tęsiantis neramumams, kuriuos išprovokavo visuomenės nepasitenkinimas dėl išaugusių kainų ir socialinės nelygybės.

Santjage buvo praktiškai paralyžiuotas viešojo transporto eismas, neveikė parduotuvės, o tarptautiniame oro uoste dėl atšauktų skrydžių įstrigo tūkstančiai keleivių – žmonės negalėjo išvykti, nes buvo paskelbta komendanto valanda.

Po sekmadienį vakare surengto skubaus pasitarimo prezidentas Sebastianas Pinera teisino savo sprendimą paskelbti nepaprastąją padėtį ir pasiųsti į gatves karius.

Tai buvo padaryta pirmą kartą nuo Augusto Pinocheto diktatūros, pasibaigusios 1990 metais, laikų.

„Demokratija turi ne tik teisę, bet ir pareigą gintis, pasitelkusi visus turimus instrumentus ir teisės viršenybę kovai su norinčiais ją sunaikinti“, – sakė prezidentas.

Nepaprastoji padėtis sekmadienį buvo išplėsta, vidaus reikalų ir saugumo ministrui Andresui Chadwickui pranešus, kad nauji įsakai rengiami dėl Antofagastos šalies šiaurėje, Valdivijos pietuose, taip pat virtinės kitų miestų, tarp jų Valparaiso, Temuko ir Punta Arenaso.

Ugniagesiai informavo, kad penki žmonės žuvo per plėšikautojų sukeltą gaisrą drabužių fabrike Santjago šiauriniame priemiestyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Čilėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Čilėje

Kiek anksčiau A.Chadwickas pranešė, kad du žmonės žuvo per gaisrą JAV prekybos tinklui „Walmart“ priklausančioje parduotuvėje. Parduotuvė buvo padegta sekmadienį paryčiais. Viena aukų, moteris, nudegė 75 proc. kūno.

Intensyvėjantis smurtas

Pareigūnai pranešė, kad visoje šalyje buvo užfiksuoti 103 rimti incidentai ir buvo sulaikyti 1 462 žmonės: 614 – Santjage ir 848 – kitose Čilės vietose.

Santjage ir kituose šalies miestuose protestuotojai padeginėjo autobusus, niokojo metro stoteles, šviesoforus, siaubė parduotuves ir grūmėsi su riaušių policijos pareigūnais.

Nuo 19 val. (2 val. Lietuvos laiku) iki aušros, kai galioja komendanto valanda, žmonės privalo elgtis ramiai ir visi būti savo namuose, paskelbė generolas majoras Javieras Iturriaga del Campo.

Praėjusią savaitę prasidėjusius protestus išprovokavo visuomenės nepasitenkinimas metro bilietų kainų šuoliu, tačiau penktadienį situacija smarkiai pablogėjo, demonstrantams ėmus reikšti pyktį dėl socialinės nelygybės ir vyriausybės liberalios ekonominės politikos.

Šeštadienį prezidentas paskelbė, kad bus grąžintos ankstesnės metro paslaugų kainos.

S.Pinera pripažino, kad į gatves išėję žmonės turi „rimtų priežasčių“ protestuoti, tačiau paragino juos „rengti taikias demonstracijas“.

Šis prezidento raginimas, panašu, nebuvo išgirstas ir neužkirto kelio naujai plėšikavimų bei riaušių bangai.

Dešimtys protestuotojų šeštadienį vakare Valparaise sudegino seniausiam Čilės laikraščiui „El Mercurio“ priklausiusį pastatą, taip pat padegė metro stotelę, kelis prekybos centrus ir parduotuves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius