Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 02 /08:40

Čilėje ir Peru paniką sukėlė cunamis: žmonės spruko apimti siaubo, yra žuvusiųjų

Prie Čilės Ramiojo vandenyno krantų antradienį įvykęs 8,2 balo žemės drebėjimas sukėlė daugiau nei dviejų metrų aukščio cunamio bangas, o vietos gyventojai buvo perspėti trauktis į aukštesnes vietas. Pranešama apie šešis žuvusius žmones.
Čilėje į saugią zoną evakuoti žmonės
Čilėje į saugią zoną evakuoti žmonės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žemės drebėjimo stiprumas siekė 8,2 pagal Richterio skalę, jo epicentras buvo 20,1 kilometro gylyje. Žemės drebėjimas įvyko apie 100 kilometrų nuo Čilės miesto Ikikės šalies šiaurėje.

Iš karto po žemės drebėjimo specialistai perspėjo apie galimą cunamį. Skelbiama, kad 1,92 metro cunamio banga gali smogti ne tik Čilei, bet ir Peru, Ekvadorui, Kolumbijai, Panamai, Kosta Rikai ir Nikaragvai. 

Čilėje pranešta, kad pirmoji cunamio banga smogė į krantą praėjus maždaug 45 minutėms po žemės drebėjimo. Dėl nuošliaužų blokuoti kai kurie keliai. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Čilėjo po žemės drebėjimo dėl cunamio pavojaus žmonės evakavosi į aukštesnes vietoves
AFP/„Scanpix“ nuotr./Čilėjo po žemės drebėjimo dėl cunamio pavojaus žmonės evakavosi į aukštesnes vietoves

Skelbiama, kad Čilėje žuvo mažiausiai šeši žmonės, kuriuos prispaudė sugriuvusios sienos arba ištiko širdies smūgis.

Čilės ir Peru pakrantės zonose paskelbta evakuacija. 

Penki regionai Čilės šiaurėje paskelbti nelaimės zonomis.

Žmonės spruko apimti siaubo

Pasak Čilės nacionalinio nepaprastųjų situacijų biuro pareigūno Ricardo Toro, pirmosios cunamio bangos pasiekė Pisagvos miestelį šiaurinėje pakrantėje ir tikriausiai risis į pietus ateinančias penkias valandas.

„Buvo sudaužyti gatvių apšvietimo žibintai; persigandę žmonės bėgo iš savo namų. Po drebėjimo jutome dar kelis pakartotinius smūgius“, – naujienų agentūrai AFP sakė Veronica Castillo iš Arikos miesto, esančio maždaug už 1 600 kilometrų į šiaurę nuo Čilės sostinės Santjago.

Gyventojams skubant pasiekti saugesnes aukštesnes vietas, susidarė eismo spūstys, tačiau nepranešama, kad būtų išsijungęs telefono ryšys arba nutrūkęs geriamojo vandens tiekimas. Kai kuriose vietose dingo elektra.

Čilės vidaus reikalų viceministras Mahmudas Aleuy pranešė, kad Ikikėje jūra atsitraukė apie 2,5 metro nuo kranto, o šis žingsnis rodo artėjančią pavojingą cunamio bangą.

„Visi palei mūsų pakrantę turėtų būti atsargūs ir pasirengę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa.

Peru pajūryje taip pat buvo paskelbtas pavojus ir uždaryti pakrantės keliai, sakė sostinės merė Susana Villaran.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čilėjo po žemės drebėjimo evakuoti žmonės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Čilėjo po žemės drebėjimo evakuoti žmonės

„Tai perspėjimas gyventojams imtis visų atsargumo priemonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Peru karinių jūrų pajėgų vadas Colbertas Ruizas.

„Perspėjimas reiškia, jog reikia būti pasiruošusiems, tačiau kol kas negalime tvirtinti, kad atsirita cunamis, – aiškino jis. – Kol kas nieko nevyksta.“

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras paskelbė pavojų ir Kolumbijoje bei Panamoje, taip pat paragino dar bent šešias šalis išlaikyti budrumą.

Čilė yra vienoje iš aktyviausių pasaulyje seisminių zonų, o šalies šiaurėje jau seniai buvo prognozuojamas smarkus žemės drebėjimas.

2010 metų vasarį Čilės centrinę ir pietinę dalį supurtė itin smarkus 8,8 balo žemės drebėjimas, kurio sukeltas cunamis nuniokojo dešimtis miestų.

Tąsyk požeminiai smūgiai ir didelės vandenyno bangos nusinešė per 500 žmonių gyvybių, o jų padaryta žala infrastruktūrai vertinama 30 mlrd. JAV dolerių.

Tame pajūrio regione pastarosiomis dienomis buvo užfiksuota daug silpnesnių požeminių smūgių.

Sekmadienį ten įvyko 6 balų žemės drebėjimas, kurį lydėjo bent du vidutinio stiprumo pakartotiniai smūgiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius