Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čilėje po žeme įstrigusius kalnakasius pradžiugino karštas maistas ir muzika

Čilėje prieš beveik mėnesį po žeme įstrigusių 33 kalnakasių nuotaika trečiadienį pagerėjo, kai jiems buvo parūpinta karšto maisto ir leidžiama muzika.
Angliakasiai, įkalinti po žeme
Angliakasiai, įkalinti po žeme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Čilė Muzika

Tuo tarpu konsultantai iš JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) gyrė kalnakasių narsą ir patarė, kaip sušvelninti šviesos stygiaus poveikį, o gelbėtojai toliau gilino gręžinį, per kurį tikimasi iškelti žmones.

Antradienio vakarą Čilės valstybinė televizija parodė naują vaizdo įrašą, kuriame į nelaimę patekę kalnakasiai matomi nusiskutę, vilkintys švarius drabužius ir besiklausantys nuotaikingos muzikos.

Jie labai skyrėsi nuo pusnuogių barzdomis apžėlusių ir purvinų vyrų, kurie buvo matomi praeitą savaitę paskelbtame pirmajame vaizdo įraše, kuris buvo nufilmuotas išgręžus žvalgomąjį gręžinį, praėjus kelioms dienoms po avarijos.

Čilės šiaurėje esančioje San Chosė kasykloje kalnakasiais po žeme įstrigo prieš 28 dienas, rugpjūčio 5 dieną įvykus griūčiai. Kiek žinoma, mūsų laikais dar niekam nėra pavykę taip ilgai išgyventi po avarijos šachtoje.

Kinijoje pernai po žeme įstrigę trys angliakasiai buvo išgelbėti liepą po 25 dienų. Visą tą laiką jie praleido pusiau užtvindytoje kasykloje, kramtydami akmens anglis ir kęsdami 13 žuvusių bendradarbių lavonų tvaiką.

NASA ekspertų grupė trečiadienį atvyko į kasyklą Čilėje, kuri mėgins padėti po žeme įkalintiems vyrams išlaikyti sveikus protus ir kūnus.

NASA ekspertų grupė trečiadienį atvyko į kasyklą Čilėje, kuri mėgins padėti po žeme įkalintiems vyrams išlaikyti sveikus protus ir kūnus.

Ekspertai gyrė Čilės kalnakasių ištvermę.

„Mums padarė didelį įspūdį šių kalnakasių narsa ir organizuotumas šiomis labai sudėtingomis aplinkybėmis“, – sakė NASA vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Jamesas Michaelas Duncanas.

Milžiniškas 30 tonų grąžtas nuo pirmadienio pamažu gilino šulinį, vedantį prie kalnakasių slėptuvės, tačiau ši operacija gali užtrukti 3–4 mėnesius.

Kalnakasiai įstrigę 700 metrų gylyje, o grąžtas per dieną išgręžti tik apie 20 metrų. Be to, pirmojo gręžinio skersmuo dar turės būti dvigubai padidintas, kad žmonės būtų galima po vieną iškelti.

Per ambicingą gelbėjimo operaciją „San Lorenzo“ („Šv.Laurynas“) vyrų būkle rūpinsis medicinos ir psichologijos ekspertai.

Vanduo, maistas ir kitos atsargos jiems nuleidžiamos pro tris siaurus gręžinius.

Čilės prezidentas Sebastianas Pinera sakė, kad jo vyriausybė „toliau darys viską, kas įmanoma žmonėms“, kad kalnakasiai būtų išgelbėti. Jis taip pat nurodė pradėti gręžti atsarginį gręžinį tam atvejui, jeigu iškiltų kliūčių gilinant pagrindinį.

Pareigūnai pradėjo tiekti kalnakasiams skiepus nuo stabligės, difterito, gripo ir infekcinės pneumonijos, siekiant užkirsti kelią ligų protrūkiui.

Antradienį paskelbtoje gydytojų ataskaitoje nurodoma, kad penkiems kalnakasiams tebėra sutrikęs virškinimas, taip pat „yra keli miego sutrikimų atvejai“.

Vyrai taip pat persikėlė į sausesnę vietą už maždaug 300 metrų nuo slėptuvės, nes kai kuriems dėl kaitros ir drėgmės išsivystė grybinės infekcijos, o ant kūnų atsirado opų.

Kalnakasiai, kurie buvo rasti gyvi rugpjūčio 22 dieną, rado keturis vandens šaltinius, iš kurių du pripažinti tinkamais gerti.

Jie taip pat gali nusiskusti ir persirengti. Rūkaliams teks apseiti be cigarečių, tačiau jiems parūpinta pleistrų su nikotinu, kad būtų lengviau atlaikyti abstinenciją.

„Psichologiniu požiūriu mums dabar svarbiausia imituoti dienos ir nakties sąlygas, taip pat suskirstyti jų gyvenamąją erdvę į zonas“, – žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Jaime Manalichas.

Čilės psichologų ir medicinos specialistų parengta programa šiuo metu tikslinama pagal keturių atvykusių NASA pareigūnų rekomendacijas.

„Jie atveš įrangos, energijos prietaisų, sukurs LED šviestuvus ir tiksliai apskaičiuos, koks šviesos intensyvumas reikalingas kiekvienoje šachtos dalyje“, – aiškino J.Manalichas.

NASA ekspertai taip pat patarė atvirai informuoti kalnakasius apie padėtį ir supažindinti juos su gelbėjimo planu, pateikiant atskirų uždavinių kalendorių, o ne konkrečią jų iškėlimo datą.

„Jie tvirtai reikalavo, kad sutelktume dėmesį į misiją: kad bus atlikti tam tikri darbai, kas bus išgręžta skylė tam tikroje vietoje, kad bus nuleista vienokia ar kitokia kapsulė. (Tai svarbiau) negu kalbėjimas apie tikslias datas“, – nurodė ministras.

Tačiau kalnakasiams jau aiškiai pasakyta, kad jie bus išgelbėti ne anksčiau nei po trijų mėnesių.

„Sakėme, kad tikimės (juos išgelbėti) lapkričio pradžioje arba gruodžio pradžioje ir tikimės, jog jie bus su mumis per Kalėdas. Nemanau, kad tai juos nors kiek nustebino“, – sakė J.Manalichas.

Kalnakasiai kasdien keliasi 7 val. 30 min. vietos (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku, o per pusryčius valgo sumuštinius ir geria jogurtą arba pieną. Vėliau jie tvarkosi ir per pasikalbėjimo prietaisą praneša apie savo sveikatos būklę arba išklauso naujausios informacijos, kurią pateikia grupės lyderis Luisas Urzua.

Po pietų kalnakasiai tariasi dėl naujų darbų, taip pat gali perskaityti artimųjų laiškus ir parašyti atsakymus.

Vakarieniaujama 20 val., o miegoti kalnakasiai eina 22–23 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius