Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čilės kalnakasiai tebėra po žeme lygiai mėnuo nuo griūties

33 Čilės kalnakasių, tebesančių po žeme, įgriuvus uolienai šachtoje netoli Kapiapo, giminaičiai sekmadienį surengė ceremoniją, per kurią priminė, kad jų vyrai yra po žeme jau lygiai mėnuo, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Estebanas Rojasas siunčia linkėjimų iš 700 metrų gylio.
Estebanas Rojasas siunčia linkėjimų iš 700 metrų gylio. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mėnuo Čilė

Lygiai tą valandą, kai rugpjūčio 5 dieną, įvykus griūčiai Čilės šiaurėje esančioje San Chosė kasykloje, kalnakasiai įstrigo po žeme, ceremonijos dalyviai įsmeigė į žemę 33 Čilės nacionalines vėliavas. Į spąstus patekusių žmonių vardai buvo perskaityti iš tribūnos.

Mitingą lydėjo dūdelių garsai, švilpimas ir šūksniai „Vivat“.

Darbininkai, gręžiantys pirmąjį tunelį, kol kas pajudėjo į priekį tik 50 metrų iš 700, skiriančių nukentėjusiuosius nuo žemės paviršiaus.

Artimiausiomis dienomis gelbėtojai tikisi pradėti gręžti antrąjį avarinį tunelį, kuris, kaip jie tikisi, padidins galimybes pasiekti kuo greičiau kalnakasius.

Darbininkai, gręžiantys pirmąjį tunelį, kol kas pajudėjo į priekį tik 50 metrų iš 700, skiriančių nukentėjusiuosius nuo žemės paviršiaus.

Specialistų prognozėmis, gelbėjimo darbai gali trukti nuo dviejų iki šešių mėnesių.

Šeštadienį kalnakasių šeimos pirmą kartą galėjo pabendrauti su savo artimaisiais per vaizdo ryšį optinio pluošto kabeliu.

Kiekvienas kalnakasys bendravo su šeima lygiai vieną minutę. Tiesa, garsas veikė tik į vieną pusę: juos buvo galima girdėti, o jie negirdėjo.

Tačiau, pasak giminaičių, šis vaizdo ryšys buvo itin svarbus visiems, bet itin tiems, kurie yra po žeme, jų dvasiai sustiprinti.

Pirmąjį kontaktą su kalnakasiais pavyko užmegzti rugpjūčio 22 dieną, praėjus 17 dienų po avarijos. Iki to laiko daugelis jau nesitikėjo, kad po žeme yra kas nors gyvas.

Tačiau kalnakasiams pavyko išsilaikyti štai jau visą mėnesį racionaliai naudojant maisto ir vandens atsargas.

Čilėje jie tapo nacionaliniais didvyriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius