Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čilės kariai mėgina atkurti tvarką žemės drebėjimo nuniokotuose regionuose

Minios alkanų ir piktų žmonių, atlaikiusių Čilę nuniokojusį stiprų žemės drebėjimą, smarkiai sugriautame Konsepsjono mieste padeginėjo parduotuves, o kariai mėgino atkurti tvarką.
Policininkai ir kariai stengiasi sulaikyti marodierius
Policininkai ir kariai stengiasi sulaikyti marodierius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal oficialius duomenis, per šį žemės drebėjimą žuvo mažiausiai 723 žmonės, o nuogąstavimai dėl saugumo sustiprėjo prieš antradienį planuojamą JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton vizitą.

Amerikos diplomatijos vadovė pažadėjo, kad JAV suteiks Čilei pagalbą po 8,8 balo žemės drebėjimo ir cunamio, nuniokojusio pajūrio kurortus ir kaimus.

Virš antrojo didžiausio Čilės miesto tvyrojo didžiuliai debesys juodų dūmų, o gelbėtojų komandos rausėsi griuvėsiuose, mėgindamos pasiekti įstrigusius gyvus žmones, kurių šauksmai girdėjosi iš po nuolaužų.

Konsepsjone vienas žmogus buvo nušautas, kai kariai ir policija mėgino sutramdyti siautėjančius marodierius, o dar 160 asmenų buvo suimti, sakė Čilės vidaus reikalų viceministras Patricio Rosende. Apie prasiveržusią smurto bangą taip pat pranešama iš kitų žemės drebėjimo nuniokotų miestų.

Čilės prezidentė Michelle Bachelet paskelbė, kad nelaimės zonoje antradienį bus dislokuota 7 tūkst. karių.

Daugelis šalių pasiūlė savo pagalbą, iš jų Europos Sąjunga (ES) – 4 mln., Japonija – 3 mln., o Kinija – 1 mln. JAV dolerių. 

Jungtinių Tautų (JT) Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras (OCHA) nurodė, kad Čilė prašo atsiųsti lauko ligoninių ir ryšių įrangos, kilnojamų tiltų bei krizių vertinimo brigadų.

Apsilankęs nelaimės zonoje Čilės išrinktasis prezidentas Sebastianas Pinera sakė, kad „padėtis blogesnė, nei tikėtasi“, taip pat nurodė pagalbos šauksmus, kai įžengė į apgriuvusį pastatą, kurio dar nebuvo apieškoję gelbėtojai.

Gelbėtojų grupės su šilumos jutikliais ir dresuotais šunimis žvalgė griuvėsius Konsepsjone, o specialios vaizdo kameros parodė 3–4 gyvus likusius žmones, įstrigusius sugriuvusiame 15 aukštų daugiabutyje.

„Turime dirbti tiksliai kaip laikrodininkai, – sakė ugniagesių Juanas Carlosas Subercaseaux. – Tepadeda mums Dievas.“

Pranešama, kad nuo pastarojo žemės drebėjimo nukentėjo apie 2 mln. žmonių – apie aštuntadalis Čilės gyventojų. 

Sužeistieji buvo priversti trečią naktį praleisti po atviru dangumi, o regioną dar krėtė pakartotiniai požeminiai smūgiai.

Nuo šeštadienio Čilėje buvo užregistruota daugiau nei 120 stipresnių nei 5 balų pakartotinių smūgių. Vieno iš galingiausių pastaruoju metus pasaulyje užregistruotų žemės drebėjimų nuniokotą regioną antradienį paryčiais sukrėtė dar vienas 5,5 balo smūgis.

Pasak P.Rosende, vyriausybė apmokėjo už visus maisto produktus Konsepsjono pagrindiniuose prekybos centruose, kad juos gyventojams būtų galima dalinti nemokamai. Taip pat gabenamos papildomos būtiniausių atsargų siuntos.

Ištikus tokio masto katastrofai, kai nebėra elektros ir vandens, gyventojai... pradeda pamiršti, kas yra viešoji tvarka, – S.PineraTačiau S.Pinera sakė, kad mieste padėtis tebėra pavojinga.

„Ištikus tokio masto katastrofai, kai nebėra elektros ir vandens, gyventojai... pradeda pamiršti, kas yra viešoji tvarka“, – pabrėžė jis.  Policija ir kariai stengėsi sutramdyti įniršusius plėšikautojus.

„Būtų puiku, jeigu jie dalytų prekes arba bent jau pardavinėtų jas mums“, – priekaištavo 42 metų Carmen Norin.

 Gyventojus apėmė neviltis, o naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip žmonės padegė vieną prekybos centrą ir parduotuvę. Įgriuvus degančio prekybos centro stogui, buvo sužeistas vienas ugniagesys, o kiti užgesino liepsnų apimtą žmogų, kuris šaukdamas išbėgo į lauką.

Atrodė, kad plėšikautojai nesibodi niekuo: buvo nusiaubtos netgi ugniagesių stotys, o Konsepsjono priemiestyje San Pedro de la Pase – viena medicinos klinika.

„Suprantame, kad žmonėms reikia valgyti, tačiau plėšti ligonines ir klinikas... Kaip mes galime tarnauti savo žmonėms?“ – sunkiai atsiduso Konsepsjono priešgaisrinio departamento vadovas Jaime Jara (Chaimė Chara).

Apie smurtą taip pat pranešama iš pajūrio miestų ir kaimų, kuriuos užliejo milžiniškos cunamio bangos, kilusios šeštadienio rytą po žemės drebėjimo. Tas regionas taip pat buvo smarkiai nuniokotas, o kai kurie namai – tiesiog nuplauti.

H.Clinton, kuris šiuo metu keliauja po Lotynų Amerikos šalis, antradienį trumpam užsuks į Čilę. JAV diplomatijos vadovė pažadėjo atgabenti palydovinio ryšio telefonų siuntą. „Jie prašė ryšių įrangos, o dalį jos aš atskraidinsiu mūsų lėktuvu. Kita techninė įranga bus atskraidinta ten papildomai“, – sakė ji.

Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva pirmadienį tapo pirmuoju kitos šalies lyderiu, apsilankiusiu Čilėje po pastarojo žemės drebėjimo. Jis išreiškė solidarumą su nukentėjusiais, kai trumpai susitiko su M.Bachelet oro uoste, prieš išskrisdamas atgal.

Čilė, kuri yra viena iš turtingiausių Lotynų Amerikos šalių, geriau pasiruošusi likviduoti žemės drebėjimų padarinius nei daugelis kitų valstybių, tačiau pastarosios katastrofos žala vertinama apie 30 mlrd. JAV dolerių – apie 20 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius