Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CNN: iš JAV išvaryti Rusijos šnipai Amerikoje sekė iš gimtinės pabėgusius rusus ir jų šeimas

Tarp dešimčių iš JAV praėjusį mėnesį išvarytų Rusijos šnipų, už Atlanto dirbusių su diplomatine priedanga, buvo agentų, kurie pagal nurodymus iš Maskvos turėjo sekti rusus perbėgėlius ir jų šeimas, atvykusias gyventi į Ameriką. Tai CNN išsiaiškino iš amerikiečių žvalgybininkų.
Iš JAV išprašyti Rusijos diplomatai
Iš JAV išprašyti Rusijos diplomatai / „Scanpix“/AP nuotr.

Mažiausiai vienu atveju įtariami Rusijos šnipai greičiausiai sekė asmenį, priklausiusį JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) programai, pagal kurią į Ameriką pabėgusiems rusams suteikiamos naujos tapatybės.

Amerikiečiai esą baiminasi, kad Kremlius ruošiasi taikytis į asmenis, pasprukusius iš Rusijos. Maskvoje jie laikomi išdavikais ir priešais.

Tiesa, šios informacijos nekomentuoja nei Baltieji rūmai, nei CŽV, nei Rusijos ambasada JAV.

Nuogąstavimai suintensyvėjo po išpuolio Jungtinėje Karalystėje: Solsberio mieste nervus paralyžiuojančiomis dujomis buvo apnuodyti Rusijos valstybės paslaptis britams perdavęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

Jungtinės Karalystės ir JAV pareigūnai dėl atakos medžiaga „Novičiok“ kaltina Rusiją. Vakarų šalys netrukus po išpuolio išsiuntė beveik 200 rusų diplomatų-šnipų.

Vien JAV išspyrė 60 rusų, nors prezidentas Donaldas Trumpas vėliau įsiuto supratęs, kad, pavyzdžiui, Vokietija ir Prancūzija atsisveikino su kur kas mažesniu skaičiumi Rusijos diplomatinio korpuso atstovų.

Pareigūnai tiek Vašingtone, tiek Londone įspėja, kad Rusijos specialiosios tarnybos pastaraisiais metais itin išdrąsėjo ir, regis, kone visiškai atvirai žudo Vladimiro Putino režimo priešininkus Vakaruose.

Anksčiau šiais metais JAV Senato užsienio reikalų komitetui priklausantys demokratai paskelbė ataskaitą, kurioje klausė apie daugiau nei dviejų dešimčių V.Putino kritikų mirtį ir priminė, kad Rusijos įstatymai nuo 2006 metų liepos leidžia žudyti užsienyje gyvenančius režimo priešus.

„Mįslingų mirčių, ištikusių žmones, kurie turėjo, Kremliaus manymu, neviešintinos informacijos, šleifas neturėtų būti ignoruojamas Vakaruose“, – rašė Senato demokratai ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius