Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

CNN paviešintuose vaizdo įrašuose Talibano kovotojai pasakoja gavę ginklų iš Rusijos

JAV televizijos transliuotojas CNN pasidalijo išskirtiniais vaizdo įrašais, kuriuose Talibano kovotojai Afganistane pasakoja, kad jiems modernius ginklus tiekia Rusijos vyriausybė. Šie vaizdo įrašai dar labiau sustiprina Afganistano ir JAV pareigūnų įtarimus, kad Maskva Afganistane remia jų bendrą priešą.
Talibano kovotojai – ar juos ginkluoja Rusija?
CNN paviešintuose vaizdo įrašuose Talibano kovotojai pasakoja gavę ginklų iš Rusijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV generolai dar balandį išreiškė susirūpinimą, kad Rusijos vyriausybė siekia ginklais paremti Talibano sukilėlius Afganistane.

Dviejuose išskirtiniuose vaizdo įrašuose užfiksuoti snaiperių šautuvai, modernesni kalašnikovų variantai ir sunkieji kulkosvaidžiai. Ginklų ekspertų teigimu, nuo jų pašalintos bet kokios ginklų kilmę nurodančios žymės.

Dvi atskiros Talibano grupuotės, viena veikianti Afganistano šiaurėje, kita – vakaruose, tikina, kad pirminis šių ginklų šaltinis – Rusijos vyriausybė.

Netoli Herato miesto veikiančios nuo Talibano atskilusios grupuotės kovotojai pasakoja šiuos ginklus gavę tuomet, kai nugalėjo pagrindinės Talibano grupuotės narius.

Kitos grupuotės nariai sakė „iš rusų“ ginklus gavę pasienyje su Tadžikistanu.

Tiesa, šie vaizdo įrašai dar nėra nenuginčijamas ginklų tiekimo, kurį Maskva kategoriškai neigia, įrodymas.

„Nėra dūmų be ugnies“

„Rusai yra sakę, kad palaiko ryšius su Talibanu, daug kitų žmonių teigė, jog jie (rusai) ginkluoja Talibaną... Nėra dūmų be ugnies, – teigė Afganistano vyriausybės atstovas spaudai Sediqas Sediqi. – Todėl mūsų žvalgybos yra pasiruošusios išsiaiškinti, kokio lygio parama teikiama Talibanui.“

Kitas Afganistano pareigūnas teigė esąs tikras, kad Rusija pardavinėja ginklus Talibanui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atsisakė pakomentuoti CNN gautus vaizdo įrašus.

Anksčiau S.Lavrovas yra sakęs, kad kaltinimai Talibano ginklavimu yra „visiškai melagingi“, esą, jie buvo išgalvoti siekiant užmaskuoti JAV nesėkmę Afganistane.

Anksčiau S.Lavrovas yra sakęs, kad kaltinimai Talibano ginklavimu yra „visiškai melagingi“, esą, jie buvo išgalvoti siekiant užmaskuoti JAV nesėkmę Afganistane.

Anot S.Lavrovo, Rusija kalba su Talibanu tik tam, kad paskatintų taikos procesą.

JAV pareigūnai jau seniai reiškė susirūpinimą dėl ginklų, patenkančių į teroristinių grupuočių rankas.

JAV kariuomenės vadas Afganistane generolas Johnas Nicholsonas balandį buvo paklaustas, ar galėtų paneigti pranešimus, kad Rusija tiekia ginklus Talibanui.

„O ne, aš to neneigiu... Ginkluoti vykdančius priešiškus karinius veiksmus ar suteikti legitimumą tiems, kurie vykdo atakas... Nėra geriausias būdas judėti pirmyn“, – teigė J.Nicholsonas.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Johnas Nicholsonas
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Johnas Nicholsonas

JAV centrinės vadavietės vadas generolas Josephas Votelas kovą Kongreso komitetui sakė manantis, kad Rusija siekia sustiprinti įtaką Afganistane.

„Manau, kad būtų teisinga daryti išvadas, jog jie galimai tiekia tam tikrą paramą Talibanui ginklais“, – sakė J.Votelas.

Įrodymų nepakanka

Viename vaizdo įraše matyti, kaip grupuotės iš Herato nariai mojuoja ginklais, jų teigimu, atimtais iš pagrindinės Talibano grupuotės, vadovaujamos Mullaho Haibatullaho.

Susidūrimo metu buvo nužudyti 18 Talibano kovotojų, dar šeši paimti į nelaisvę.

M.A.M.Niazi: „Šiuos ginklus Rusija per Iraną davė Mullaho Haibatullaho kovotojams.“

„Šiuos ginklus Rusija per Iraną davė Mullaho Haibatullaho kovotojams“, – sakė atskilusios Talibano grupuotės lyderio pavaduotojas Mullahas Abdulas Mananas Niazi.

Jis sakė, kad ginklai tiekiami siekiant padėti Talibanui kovoti su „Islamo valstybe“ (IS).

„Rusai duoda jiems ginklus kovoti su IS Afganistane, tačiau jie tuos ginklus naudoja prieš mus“, – sakė M.A.M.Niazi.

Antrasis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas netoli sostinės Kabulo. Jame matyti kauke prisidengęs Talibano kovotojas, rodantis ginklus, kuriuos, anot jo, gavo šiaurinėje Kundūzo provincijoje.

Kovotojo teigimu, jis nemokėjo už ginklus (sukilėliai dažnai moka už juos opijumi), jie buvo gauti Tadžikistano pasienyje.

„Mums neseniai davė šiuos pistoletus, – sako karys. – Jie pagaminti Rusijoje ir yra labai geri.“

Vaizdo įrašus peržiūrėjęs ginklų ekspertas iš tyrimų centro „Small Arms Survey“ teigė, esą, tiesioginių sąsajų tarp ginklų ir Rusijos vyriausybės – nedaug.

Jo teigimu, šie ginklai nėra itin modernūs ar reti, o kai kurie įmantresni priedai, pavyzdžiui, optinis taikiklis „JGBG M7“ ant vieno iš kulkosvaidžių, yra pagamintas Kinijoje ir prieinamas internete.

Jo teigimu, šie ginklai nėra itin modernūs ar reti, o kai kurie įmantresni priedai, pavyzdžiui, optinis taikiklis „JGBG M7“ ant vieno iš kulkosvaidžių, yra pagamintas Kinijoje ir prieinamas internete.

Vis dėlto specialistas pridūrė, „kad panašu, jog ginklai neturi gamintojo identifikavimo ženklų ten, kur būtų galima jų tikėtis“.

Eksperto teigimu, ir kitur būta pranešimų apie ginklus tiekiančias vyriausybes, kurios smarkiai stengiasi nuo ginklų pašalinti atpažinimo ženklus.

„Jei toks modelis buvo pastebėtas Afganistane, reikėtų atkreipti į jį dėmesį“, – pridūrė Afganistano vyriausybės atstovas spaudai S.Sediqi. Jo teigimu, pateikusi kaltinimus Maskvai, Afganistano vyriausybė taip pat sulaukė neigimo.

S.Sediqi tikina, kad Afganistano pareigūnai išreiškė susirūpinimą Maskvos ir Talibano ryšiais, anot koalicijos, suteikiančiais legitimumo sukilimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius