-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CNN: Rusijos karių Sirijoje vis daugiau – jie nesiruošia niekur išvykti

Klasikinės muzikos koncertas Palmyros mieste, į kurį Rusijos kariškiai sukvietė daugiau nei 100 žurnalistų, tapo įrodymu, kad Maskva Sirijoje veikia drąsiai, o karinės technikos šioje karo nualintoje šalyje turi apsčiai. Kaip pastebi CNN, daugybės žmonių nugabenimas iš oro pajėgų bazės Latakijoje į Palmyrą buvo sudėtinga operacija logistine ir saugumo prasme, o rusai su užduotimi susitvarkė.
Rusijos kariai Palmyroje
Rusijos kariai Palmyroje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Konvojų, įveikusį daugiau nei 250 kilometrų, sudarė penki sausakimši autobusai, kuriais vyko žurnalistai, mažiausiai aštuonios šarvuotos mašinos, du koviniai transporteriai, o virš galvų nuolat skraidė du kariniai sraigtasparniai.

Negana to, pakeliui į istorinį Palmyros miestą, kurį Sirijos ir Rusijos pajėgos neseniai atsiėmė iš vadinamosios „Islamo valstybės“, žurnalistai matė ir daugiau rusų bazių – prie Homso ir prie pačios Palmyros.

Kai 2015 metų rugsėjį Rusija paskelbė atskubėsianti į pagalbą savo sąjungininkui Basharui al Assadui, Sirijoje buvo dislokuota dešimtys šturmo lėktuvų ir naikintuvų.

Ir nors šiemet paskelbta apie pasitraukimą, CNN reporteriams susidarė įspūdis, kad Sirijoje buvo paliktos solidžios sausumos pajėgos. Keli tūkstančiai karių budi prie modernios ginkluotės ir naujos infrastruktūros.

Rusai įsileido CNN komandą į išplėstą Hmeimimo oro bazę Latakijos priemiesčiuose Sirijos vakaruose. Amerikiečių teigimu, bent jau zona, kurioje apsistoję Rusijos kariškiai, yra „didelė, moderni ir kruopščiai prižiūrima“.

Kiekvieną rytą Rusijos kariai sportuoja – kilnoja svarmenis, žaidžia krepšinį ir tinklinį, boksuojasi. Jaunas pirmasis leitenantas Vladimiras CNN teigė, kad kariai „labai motyvuoti“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Palmyroje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Palmyroje

„Labai džiaugiuosi, kad čia galiu tarnauti savo šaliai. Sirijoje nieko nebijau. Ko čia bijoti?“ – kalbėjo Vladimiras.

Amerikiečiams žurnalistams Rusijos karių elgesys, apranga ir ginkluotė tapo įrodymu, kad šalies ginkluotųjų pajėgų modernizacijos programa vyksta sėkmingai. Be dešimčių karinių orlaivių rusai į Siriją atsigabenę atakos sraigtasparnių, tankų, šarvuotų transporterių, raketų „žemė-oras“ sistemų.

„Vis dėlto labiausiai nustebome pamatę tokias gausias sausumos pajėgas skirtingose Sirijose vietose. Pavyzdžiui, prie Palmyros rusai įrengė visiškai naują bazę“, – rašo CNN žurnalistas Frederikas Pleitgenas.

Oficialiai šioje bazėje dislokuoti išminuotojai, kurių užduotis – neutralizuoti tūkstančius „Islamo valstybės“ džihadistų Palmyroje paliktų sprogmenų. Bet CNN komanda matė ir kovinių mašinų, ir oro gynybos sistemą „Pantsir-S-1”.

„Nepanašu, kad Rusijos pajėgos ruošiasi artimiausiu metu palikti Siriją“, – daro išvadą F.Pleitgenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius