Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

CNN šaltiniai: J.Comey žinojo, kad Rusijos žvalgybos informacija apie H.Clinton yra suklastota

Tuometis FTB vadovas Jamesas Comey žinojo, kad labai svarbi su Hillary Clinton elektroninių laiškų tyrimu susijusi informacija buvo suklastota – sukurta Rusijos žvalgybos, - bet jis bijojo, kad, paviešinus šį faktą, bus pakenkta tyrimui ir Teisingumo departamentui, skelbia CNN.
Jamesas Comey
Jamesas Comey / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Dėl to praėjusią vasarą J.Comey, paskelbdamas apie tyrimo pabaigą, veikė savarankiškai, nepasikonsultavęs su tuomete generaline prokurore Loretta Lynch. Jis spaudos konferencijos metu taip pat pareiškė, kad H.Clinton elgėsi labai neatsakingai. Jo spaudos konferencija sukėlė kontroversijos bangą, sulaukė ir demokratų, ir respublikonų kritikos.

J.Comey veiksmai buvo paremti Rusijos dezinformacija, ir tai parodė, kaip Rusijos įsikišimas veikė aukščiausio rango JAV pareigūno rinkimus 2016 metais.

„The Washington Post“ trečiadienį pranešė, kad Rusijos žvalgybos informacija buvo nepatikima. Dabar JAV pareigūnai CNN sakė, kad J.Comey ir FTB pareigūnai anksčiau žinojo, kad Rusijos žvalgybos informacija yra nepatikima.

Rusijos žvalgybos informacija buvo skirta sukurti įspūdį, kad L.Lynch yra susikompromitavusi dėl H.Clinton tyrimo. Žvalgyba apibūdino elektroninius laiškus tarp Demokratinio nacionalinio komiteto tuometės pirmininkės Debbie Wasserman Schultz ir H.Clinton kampanijos atstovo, iš kurių neva aiškėja, kad L.Lynch numarins FTB tyrimą dėl H.Clinton.

„Scanpix“/AP nuotr./Loretta Lynch
„Scanpix“/AP nuotr./Loretta Lynch

Prieš kelis mėnesius uždarų Kongreso sesijų metu J.Comey išreiškė susirūpinimą, kad informacija gali pakenkti H.Clinton tyrimui, sukompromituoti Teisingumo departamentą. Tačiau jis nėkart nepasidalijo abejone, kad informacija gali būti nepatikima.

J.Comey artimi šaltiniai CNN sakė, kad jam atrodė nesvarbu, ar informacija yra tiksli. Jis bijojo, kad rusai gali pasidalinti informacija viešai, ir jos diskredituoti viešai, neatskleidžiant žvalgybos šaltinių ir metodų, nebūtų įmanoma.

Mažiausiai vieno tokio posėdžio Kongrese metu J.Comey sakė, kad ta žvalgybinė informacija buvo pagrindinė priežastis, kodėl jis viešai paskelbė apie H.Clinton tyrimo pabaigą.

Nemažai JAV pareigūnų pasakojo CNN, kad Rusija iki šiol stengiasi skleisti neteisingą informaciją JAV, kad aptemdytų ir apsunkintų vykstančius tyrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius