Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CNN šaltiniai: Šiaurės Korėjos lyderio būklė – labai sunki

JAV stebi žvalgybos duomenis dėl Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno būklės po jam atliktos operacijos. Pasak tiesioginių žinių turinčio JAV pareigūno, kurio tapatybė neatskleidžiama, Šiaurės Korėjos lyderiui po jam atliktos operacijos gresia rimtas pavojus, rašo CNN.
Kim Jong Unas kalbėjo net septynias valandas
Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kim Jong Unas balandžio 15 dieną nedalyvavo savo velionio senelio, Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metinių minėjime. Tai svarbiausia nacionalinė šventė komunistinėje Šiaurės Korėjoje. Dėl to ir kilo įtarimų dėl jo sveikatos būklės. Viešumoje Kim Jong Unas paskutinį kartą matytas per vyriausybės posėdį likus keturioms dienoms iki minėto gimtadienio minėjimo.

Kitas JAV pareigūnas CNN pirmadienį sakė, kad nerimas dėl Kim Jong Uno sveikatos yra pagrįstas, tačiau jo būklės sunkumą sunku įvertinti.

Pietų Korėjos žiniasklaida praneša, kad Kim Jong Unui balandžio 12 dieną buvo atlikta „širdies ir kraujagyslių sistemos procedūra“. Tai padaryti buvo nuspręsta dėl Šiaurės Korėjos lyderio pomėgio daug rūkyti, nutukimo ir persidirbimo. Šiuo metu, pasak Pietų Korėjos žiniasklaidos, Kim Jong Unas po operacijos gydomas viloje.

Pietų Korėja informacijos nepatvirtino

Nacionalinio saugumo tarnyba ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus tarnyba CNN užklausas dėl informacijos patvirtinimo atsisakė komentuoti. CNN taip pat susisiekė su CŽV, Valstybės departamentu bei Pietų Korėja, tačiau informacija dėl Šiaurės Korėjos lyderio būklės kol kas oficialiai nepatvirtinta.

Pietų Korėjos suvienijimo ministerija, kuruojanti Korėjos pusiasalio reikalus, sakė nekomentuosianti CNN paskelbtos informacijos, taip pat interneto leidinio „Daily NK“ straipsnio, kuriame, remiantis anoniminiais šaltiniais, rašoma, kad Kim Jong Unas sveiksta po Pchenjane jam atliktos širdies operacijos.

Anot „Daily NK“ šaltinių, Šiaurės Korėjos lyderio sveikatos būklė gerėja.

Pietų Korėjos prezidentūros atstovas nurodė: "Neturime ko patvirtinti, o Šiaurės Korėjoje kol kas nebuvo jokių ypatingų įvykių."

Užsienio šalių vyriausybėms ir žiniasklaidai sudėtinga išsiaiškinti, kas iš tiesų vyksta Šiaurės Korėjos politinėje arenoje, nes Pchenjanas griežtai kontroliuoja informaciją apie šalies politinį elitą.

Šiaurės Korėja griežtai kontroliuoja bet kokią informaciją apie savo lyderį, su kuriuo šalies viduje elgiamasi kaip su dievybe, rašo CNN. Kim Jong Uno nedalyvavimas oficialiuose renginiuose dažnai sukelia spekuliacijas ir gandus dėl jo sveikatos. JAV žvalgyba toliau stebi Šiaurės Korėjos valstybinę žiniasklaidą ir propagandinius vaizdo įrašus, siekdama rasti užuominų apie šalies lyderio būklę.

2016 metais Pietų Korėjos žiniasklaida, remdamasi žvalgybos pareigūnais, pranešė, kad Kim Jong Uno nurodymu už korupciją ir kitus nusikaltimus buvo įvykdyta mirties bausmė buvusiam Šiaurės Korėjos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkui Ri Yong Gilui. Tačiau praėjus keliems mėnesiams Šiaurės Korėjos žiniasklaida pranešė, kad Ri Yong Gilas iš tiesų yra gyvas ir užima kelis naujus aukštus postus.

Pastarąjį kartą Kim Jong Unas Šiaurės Korėjos žiniasklaidoje pasirodė balandžio 11 d. Balandžio 15 d. vyko svarbiausia Šiaurės Korėjos šventė, šalies įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metinės, tačiau apie Kim Jong Uną užsiminta nebuvo.

„Pastaruoju metu sklando daug gandų apie Kim sveikatą (dėl jo rūkymo, širdies būklės). Jei Kim būtų paguldytas į ligoninę, paaiškėtų, kodėl jis nedalyvavo svarbiose balandžio 15-osios šventėse. Tačiau bėgant metams apie Kim Jong Uną ar jo tėvą sklido daugybė klaidingų gandų dėl jų sveikatos. Taigi turėsime palaukti ir pamatysime“, – CNN sakė vyresnysis Paveldo fondo tyrėjas ir buvęs CŽV skyriaus viršininko pavaduotojas Šiaurės Korėjai Bruce'as Klingneris.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Ilas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Ilas

Kim Jong Uno dingimas iš pirmųjų valstybinės žiniasklaidos puslapių dažnai pakursto spėliones ar gandus apie jo sveikatą. 2014-aisiais jis beveik šešias savaites buvo dingęs iš viešojo gyvenimo, o tada pasirodė viešumoje ramsčiuodamasis lazda. Pietų Korėjos žvalgybos tarnyba tąsyk pranešė, kad Šiaurės Korėjos lyderiui pašalinta kulkšnies cista.

Kai Kim Jong Uno tėvas Kim Jong Ilas nedalyvavo parade, kuriame 2008 m. buvo minimas Šiaurės Korėjos 60-metis, pasklido gandai, kad jo sveikata bloga. Galiausiai buvo atskleista, kad Kim Jong Ilas patyrė insultą, vėliau jo sveikata tik blogėjo iki mirties 2011 metais.

Kim Jong Unui nebuvo nė 30 metų, kai 2011-ųjų pabaigoje jis paveldėjo valdžią iš savo tėvo Kim Jong Ilo. Bėgant metams jis sustiprino savo įtaką valdydamas geležiniu kumščiu.

2018 ir 2019 metais Kim Jong Unas buvo triskart susitikęs su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, taip pat Azijos šalių lyderiais, bandydamas diplomatijos pagalba nutraukti didžiulę žalą šaliai darančioms tarptautinėms sankcijoms ir užsitikrinti saugumo garantijų. Tačiau jis neatsisakė teisės į branduolinį ginklą, o visos diplomatinės iniciatyvos pateko į aklavietę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius