Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CNN: teroro aktai Paryžiuje buvo tik dalis dar žiauresnio „Islamo valstybės“ plano

CNN tyrimas atskleidė naujas praėjusių metų lapkričio 13 dienos Paryžiaus teroro aktų detales – teroristiniai išpuoliai turėjo būti dar kruvinesni ir surengti ne tik Prancūzijoje.
Lapkričio 13 d. Paryžiuje teroro aktus surengę teroristai
Lapkričio 13 d. Paryžiuje teroro aktus surengę teroristai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį CNN paskelbė tyrimą, kurį grupė žurnalistų vykdė kelis mėnesius, analizavo apie 90 tūkst. puslapių dokumentų iš įtariamų teroristų tardymų, iš jų mobiliųjų telefonų gautų duomenų.

Paaiškėjo, kad Paryžiuje teroro aktus turėjo vykdyti daugiau „Islamo valstybės“ (IS) teroristų, bet keliems jų nepavyko pasiekti Prancūzijos laiku. Buvo rengiamasi po žudynių Paryžiuje Europai smogti ir kitose valstybėse.

CNN tyrime taip pat atskleidžiama, kaip teroristai koordinavo savo veiksmus – kaip bendravo tarpusavyje, kaip jiems pavyko išlaikyti savo planus paslaptyje, kokios buvo logistinės taktikos.

Turėjo būti daugiau teroristų, daugiau teroro aktų

Pagal IS planą, teroristai išpuolius lapkričio mėnesį turėjo surengti ne tik Paryžiuje – iškart po Prancūzijos sostinės jie turėjo atakuoti kitus Prancūzijos miestus (tikėtina – prekybos centrus), taip pat – Nyderlandus. Be to, neseniai gauta žvalgybinė informacija rodo, kad IS sustiprino savo pastangas infiltruoti saviškius į Jungtinę Karalystę, kur jie surengtų teroro aktus.

Lapkričio mėnesį teroro aktus turėjo vykdyti dar mažiausiai du IS teroristai – Alžyre gimęs Adelis Haddadi ir pakistanietis Muhammadas Usmanas. Jie į Prancūziją iš Sirijos per Turkiją vyko kartu su dviem teroristais, kurie lapkričio 13-osios vakare susisprogdino prie futbolo stadiono.

Nuotr. iš CNN gautų dokumentų/Adelis Haddadi
Nuotr. iš CNN gautų dokumentų/Adelis Haddadi

Panašu, kad keturi vyrai nežinojo vienas kito tikrųjų vardų, taip pat – kokia yra jų galutinė misija. A.Haddadi per tardymus sakė žinojęs tik tiek, kad jie siunčiami į Prancūziją tam, kad „padarytų kai ką gero vardan Dievo“.

Tačiau du iš keturių vyrų, su padirbtais Sirijos pasais mėginę apsimesti pabėgėliais, įkliuvo Graikijos pareigūnams. Jie buvo sulaikyti beveik mėnesiui.

Nuotr. iš CNN gautų dokumentų/Muhammadas Usmanas
Nuotr. iš CNN gautų dokumentų/Muhammadas Usmanas

Šis sulaikymas, anot CNN šaltinių, ir lėmė, kad jie laiku nepasiekė Paryžiaus ir nebegalėjo dalyvauti teroro aktuose. Jie Graikijos pareigūnų buvo paleisti spalio pabaigoje, o lapkričio 13-ąją, teroro aktų Paryžiuje dieną, šie du įtariami teroristai atvyko į Zalcburgą. Ten, nebegalėdami prisijungti prie savo bendrininkų, laukė tolimesnių instrukcijų – dėl teroro aktų kitose vietose.

Dokumentuose taip pat atskleistas naujas įtariamo teroristo vardas, kuris anksčiau nebuvo paviešintas. Tai marokietis Abidas Tabaouni, kuris, pareigūnų teigimu, turėjo prisijungti prie A.Haddadi ir M.Usmano. Jis savo bendrininkus Zalcburgo pabėgėlių stovykloje pasiekė gruodžio mėnesį.

Abidas Tabaouni
Abidas Tabaouni

A.Tabaouni Europoje buvo sulaikytas tik liepos mėnesį.

Schemos sudėtingėja

Tardymų metu A.Haddadi ir M.Usmanas nurodė tą patį asmenį, su kuriuo bendravo dėl kelionės – Abu Ahmadą. Tai jis, būdamas Sirijoje, per tarptautinį tarpininkų tinklą kiekviename kelionės etape džihadistus aprūpindavo pinigais, perduodavo naujas instrukcijas, padėdavo su logistika – parūpindavo automobilį arba suvesdavo su žmonėmis, galinčiais pervesti per sieną.

„Abu Ahmadas yra svarbiausias dėmuo šių asmenų (bent jau užsieniečių) siuntime vykdyti išpuolių Paryžiuje, – CNN sakė Jeanas-Charlesas Brisardas, Prancūzijos Terorizmo analizės centro prezidentas. – Jis yra tas, kuris juos užverbavo, kuris juos finansavo, kuris juos apmokė. Jis nuolat su jais palaikė ryšį.“

CNN tyrimas taip pat plačiau nušvietė, kaip teroro aktus planuojantys IS kovotojai bendrauja tarpusavyje. Pavyzdžiui, patys operacijos vykdytojai žino tik apie vieną visos operacijos etapą. Jiems duodama tik tiek pinigų ir pasakoma tik tiek informacijos, kad jie pasiektų kitą fazę. Tuomet su jais vėl susisiekiama.

IS kovotojai daugiausiai naudojasi programėlėmis, kurios koduoja žinutes. Jomis įtariami teroristai tarpusavyje dalijasi informacija, kaip elgtis kelyje – kur geriau prisistatyti savo tikru vardu, kur geriau pateikti padirbtus dokumentus, kaip sieną kirsti nelegaliai ir pan.

Aukšto rango kovos su terorizmu pareigūnas CNN sakė, kad saugumo tarnybos Europoje atseka vis daugiau ir daugiau IS operatyvininkų, tačiau džihadistų taktikos vis sudėtingėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius