Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 grimasos: Rusijoje suklestėjo kremavimo paslaugos

Investuotojai Rusijoje vis labiau domisi kremavimo verslu. Krematoriumai pastarosiomis savaitėmis turi labai daug darbo – tūkstančiai rusų miršta nuo koronaviruso, o šalies kapinėse šeimininkauja korupcija, rašo „The Moscow Times“.
Krematoriumas Novosibirske
Krematoriumas Novosibirske / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

COVID-19 statistika Rusijoje – viena niūriausių pasaulyje. Čia – rekordiškai daug infekcijų, mirčių, užsikimšusios ligoninės. Net prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę pripažino, kad situacija labai sunki.

O mirčių skaičiui augant, rusai vis dažniau nusprendžia mirusius artimuosius ne laidoti, o kremuoti. Be to, auga investuotojų susidomėjimas krematoriumais.

„Per kelis pastaruosius mėnesius pastebėta, kad vis labiau domimasi galimybėmis statyti krematoriumus“, – teigė Pavelas Kodyšas, kuris yra Rusijos laidojimo namų ir krematoriumų sąjungos pirmininkas.

Šios asociacijos skaičiavimais, Rusijoje šiuo metu veikia tik 30 krematoriumų. Vieni jų valstybiniai, kiti privatūs.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Krematoriumas Novosibirske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Krematoriumas Novosibirske

Kremavimo paslaugų paklausą didina nuogąstavimai dėl kainų, pripažino „Kranes“ laidojimo namų Maskvoje savininkas Ilja Boltunovas.

I.Boltunovas: kapinių verslas – vienas labiausiai monopolizuotų ir korumpuotų Rusijoje. Kremavimas – daug skaidresnė paslauga, nes nereikia mokėti didžiulių kyšių.

Esą rusai turi ne tik gedėti artimųjų, bet ir papildomai mokėti – „vokeliuose“ – už galimybę palaidoti mirusiuosius konkrečiose kapinėse. Anot I.Boltunovo, šioje rinkoje klesti korupcija.

„Kapinių verslas – vienas labiausiai monopolizuotų ir korumpuotų Rusijoje. Kremavimas – daug skaidresnė paslauga, nes nereikia mokėti didžiulių kyšių“, – aiškino I.Boltunovas.

Verslininko teigimu, kapinių ir laidojimo verslo valstybė neprižiūri, o tai leidžia korumpuotiems paslaugų teikėjams siautėti.

Pavyzdžiui, žmogaus palaidojimas kapinėse vidutiniškai kainuoja apie 40 tūkst. rublių (488 eurus), bet su visais kyšiais ir neoficialiais mokesčiais už „papildomas paslaugas“ kaina išauga iki 100 tūkst. rublių (1220 eurų). Kremavimo vidutinė kaina – 20 tūkst. rublių (244 eurai).

Tiesa, P.Kodyšas neigia, esą laidojimo paslaugų kaina išaugo dėl padidėjusio mirčių nuo koronaviruso skaičiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius