Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19: kodėl britų laukia sunki žiema?

Vyriausiasis Anglijos medicinos pareigūnas Chrisas Whitty'us sako, kad šaliai reikia ruoštis dvigubai sunkesnei žiemai. Ketvirtadienį NHS konferencijoje kalbėjęs profesorius sakė, kad ateinantis šaltasis sezonas pasižymės ne tik COVID-19, bet ir gripo protrūkiais. Tačiau Chrisas Whitty’us ramino, jog nebus taip blogai, kaip praėjusią žiemą, kai dešimtys tūkstančių šalies gyventojų sirgo ir mirė, o ligoninės buvo pilnos pacientų.
Londonas
Londonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Turėsime kitų problemų“, – sakė jis, paaiškinęs, ką turi galvoje.

Covid-19 šuolis

Kai britai manė pažaboję koronavirusą, ateities planus pakoregavo vadinamoji greitesniu perdavimu pasižyminti Delta atmaina, pirmą kartą užfiksuota Indijoje ir netrukus ėmusi plisti Jungtinėje Karalystėje. Būtent dėl jos vyriausybė nutarė atidėti karantino pabaigą Anglijoje, kuri buvo numatyta birželio 21-ąją, tačiau pavėlinta iki liepos 19 dienos.

Iki to laiko dar padaugės pilnai vakcinuotų gyventojų, kurie bus maksimaliai apsaugoti nuo infekcijos – tai pagrindinis motyvas, kuriuo rėmėsi vyriausybė atidėdama karantino pabaigą.

Tačiau Chrisas Whitty’us yra įsitikinęs, kad net ir tai neapsaugos nuo naujo COVID-19 antplūdžio rudens pabaigoje ir žiemos pradžioje.

„Toks metų laikas yra palankus kvėpavimo takų virusams. Todėl būtų labai netikėta, jeigu šis itin sparčiai plintantis variantas nesukels kitų problemų“, – sakė jis.

Paklaustas, kokio masto galėtų būti nauja banga, profesorius negalėjo į tai užtikrintai atsakyti.

„Tai iš dalies priklauso ir nuo to, ar mes susidursime su naujais viruso variantais, kurie galėtų išsisukti nuo vakcinos poveikio, iš dalies – kaip dabartinė banga praeis per šalį“, – atsakė Chrisas Whitty’us.

Anglijos visuomenės sveikatos agentūra pirmadienį pranešė, jog vakcina ir toliau demonstruoja aukštą atsparumą prieš Delta variantą: po dviejų dozių apsauga nuo simptominių susirgimų siekia 80 proc., nuo gydymo ligoninėje – 90 proc.

Gripas

Praėjusią žiemą šalyje įvesti karantinai, apsauginės priemonės ir sumažėję žmonių kontaktai lėmė tai, kad gripas nepasireiškė taip, kaip anksčiau – šia liga žmonės vieni kitus užkrečia artimai bendraudami. Gripas nedingo, bet jo atvejų buvo žymiai mažiau nei iki pandemijos.

Todėl jeigu ateinančią žiemą tokių priemonių nebus, gripas gali grįžti į senas vėžes.

„Nebent padėtis dėl COVID-19 bus tokia prasta, kad žmonės vėl minimaliai sumažins kontaktus – tokiu atveju gripo bus mažiau. Kita vertus, situacijai normalizuojantis žmonės vėl sirgs įprastais kvėpavimo takų virusais. Taigi, mano manymu, mums reikia žinoti apie tai, kad ateinanti žiema bet kokiu atveju gali būti pakankamai sunki. Greičiausiai, kad ne tokia, kaip praėjusi, bet vis tiek su daug susirgimų“, – kalbėjo Chrisas Whitty’us.

Ne paskutinis COVID-19 siurprizas

Vyriausiasis Anglijos medicinos pareigūnas, kuris laikosi nuomonės jog COVID-19 neišnyks – tiesiog žmonėms reikia išmokti su tuo gyventi – taip pat išdėstė savo viziją apie artimiausius 3 metus.

„Manau, kad nauji variantai privers mus iš naujo vakcinuotis arba didinti vakcinų skaičių visuomenėje. Privalome žinoti, kad COVID-19 mums dar nepateikė visų savo siurprizų, keletas jų dar gali būti per šį laikotarpį“, – dalijosi nuomone profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius