Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CŽV slapta padeda didinti ginklų tiekimą Sirijos sukilėliams

Arabų šalys ir Turkija, padedant JAV centrinei žvalgybos valdybai (CŽV), dramatiškai padidino karinę pagalbą Sirijos sukilėliams pastaraisiais mėnesiais, pirmadienį paskelbė dienraštis „The New York Times“.
Alepo senamiestis
Alepo senamiestis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Sirijos karas

CŽV visada padėjo sukilėlių pastangoms, pridūrė laikraštis remdamasis duomenimis apie lėktuvų skrydžius ir pokalbiais su neįvardytais pareigūnais bei sukilėlių vadais.

Regione suintensyvėjo oro eismas – daugiau nei 160 Jordanijos, Saudo Arabijos ir Kataro karinio transporto lėktuvų leidosi netoli Ankaros esančiame Esenbogos oro uoste ir kituose Turkijos bei Jordanijos oro uostuose, sakoma pranešime.

JAV žvalgybos pareigūnai padeda arabų šalių vyriausybėms pirkti ginklus, įskaitant didelius pirkimus iš Kroatijos. Jie taip pat sprendžia, kurie sukilėlių vadai ir grupuotės turi būti aprūpinami ginklais.

Šioje programoje didelį vaidmenį atlieka Turkija, kurios pareigūnai tvirtina elektroninius atsakiklius prie sunkvežimių, vežančių karinius krovinius per šalies teritoriją, kad galėtų stebėti šių siuntų gabenimą, pridūrė „The New York Times“.

„Pagal konservatyvius apskaičiavimus, šiais skrydžiais gabenami kroviniai atitinka 3 500 tonų karinės įrangos“, – laikraščiui sakė Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) darbuotojas Hugh Griffithsas.

„Šių skrydžių intensyvumas ir dažnumas“ rodo vykstant „gerai suplanuotą ir koordinuotą slaptą karinę logistikos operaciją“, pridūrė jis.

Ginkluotas sukilimas prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybę įsiplieskė prieš dvejus metus kaip atsakas į Damasko režimo pastangas griežtomis priemonėmis numalšinti opozicijos protestus.

Laisvosios Sirijos armijos vadas sužeistas per išpuolį, praneša aktyvistai

Sirijos aktyvistai pranešė, kad vienas aukštas sukilėlių lyderis buvo sužeistas ir galbūt žuvo, kai buvo susprogdintas jo automobilis.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pirmadienį nurodė, kad šio sprogdinimo taikiniu tapo pulkininkas Riadas al Asaadas, atvykęs į Majadino miestą Sirijos rytuose.

R.al Assadas yra iškilus perbėgėlis iš vyriausybės pajėgų, tapęs Laisvosios Sirijos armijos vadovu. Ši organizacija siekia suvienyti visas šalyje veikiančias sukilėlių grupuotes ir tapti jų vadovybe.

Taačiau R.al Asaadas ilgainiui tapo tik formaliu lyderiu, o jo organizaciją nustelbė Štabo vadų biuras, palaikantis glaudžius ryšius su opozicine Sirijos nacionaline koalicija.

SOHR citavo prieštaringus pranešimus apie R.al Asaado likimą: kai kuriuose sakoma, kad jis žuvo, o kituose – kad sprogimas jam nutraukė koją.

Sirijos opozicijos atstovai perims šalies vietą Arabų Lygoje

Sirijos opozicija perims šalies vietą Arabų Lygoje, vienas šios organizacijos aukšto rango pareigūnas nurodė pirmadienį, Lygos lyderių viršūnių susitikimo Dohoje išvakarėse.

„Opozicija buvo pakviesta į arabų viršūnių susitikimą ir užims Sirijos vietą Arabų Lygoje“, – pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Opozicinė Sirijos nacionalinė koalicija paskelbė pasiųsianti į šį susitikimą savo laikinąjį ministrą pirmininką Ghassaną Hitto. Jos vadovas Ahmedas Moazas al Khatibas atsistatydino sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius