-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

CŽV slaptose belaisvių perdavimo operacijose dalyvavo 54 užsienio šalys

54 užsienio šalių vyriausybės teikė pagalbą JAV Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV), vykdant belaisvių perdavimo ir kalinimo programą, į kurią įėjo žiaurus įtariamųjų belaisvių tardymas, antradienį pranešė žmogaus teisių gynėjų grupė, reikalaudama didesnės pareigūnų atsakomybės.
ABC praneša, kad CŽV Vilniuje laikė kalinius
CŽV kalėjimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žmogaus teisių organizacijos „Open Society Foundations“ ataskaitoje nurodytas sąrašas šalių, kurios prisidėjo prie Jungtinių Valstijų tuometinės prezidento George'o W.Busho administracijos, kritikų teigimu, įgaliojimų viršijimo po 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių.

G.W.Bushas sankcionavo nusikaltėlių „ypatingąjį perdavimą“ – asmenų perkėlimą į kitas šalis be reikiamų teisinių procedūrų – taip suteikdamas galimybę JAV ir užsienio žvalgybos agentūroms tardyti įtariamus ekstremistus už JAV teritorijos ir jurisdikcijos ribų.

„Open Society Foundations“ rado įrodymų, kad šioje sistemoje dalyvavo 54 užsienio šalių vyriausybės, priimdamos CŽV belaisvius, juos tardydamos, sudarydamos galimybę slaptiems skrydžiams savo oro erdvėje ir teikdamos žvalgybinę informaciją.

Daugiausia tai šalys, kurios seniai kovoja su islamistų kovotojais savo teritorijose, tokios kaip Afganistanas, Egiptas, Pakistanas ir Saudo Arabija.

Tačiau ataskaitoje minimos ir kitos JAV sąjungininkės, tokios kaip Australija, Britanija, Kanada, Danija, Suomija, Vokietija, Airija, Italija, Lenkija, Ispanija, Turkija ir Tailandas.

Pietų Afrikos Respubliką į sąrašą įtraukta iš dalies dėl įtarimų, jog Pretorijos valdžia 2003 metais leido JAV žvalgybai  pagrobti Saudą Memoną – pakistanietį, įtariamą  dėl „Wall Street Journal“ žurnalisto Danielio Pearlo nužudymo.

S.Memonas mirė 2007 metais, netrukus po to, kai buvo paleistas į laisvę Pakistane.

Ataskaitoje minimas ir Iranas. Teheranas, nepaisant prastų santykių su Jungtinėmis Valstijomis, netiesiogiai per Kabulo vyriausybę joms perdavė mažiausiai 10 įtariamųjų – daugiausia arabų.

Organizacija ragina JAV ir užsienio vyriausybes prisiimti atsakomybę dėl, pasak jos, „be abejonių“ G.W.Busho administracijos pareigūnų sankcionuotų žmogaus teisių pažeidimų.

Tačiau atsakomybė „gula ne tik ant Jungtinių Valstijų, bet ir daugelio užsienio vyriausybių, be kurių dalyvavimo slapto suėmimimo ir ypatingo perdavimo operacijos nebūtų vykusios“, pečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius