-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Britanijos karalienė ragina laikytis vienybės, Škotijai atmetus nepriklausomybės idėją

Škotijos vyriausybės lyderis Alexas Salmondas penktadienį pareiškė atsistatydinsiantis, kai jo regiono rinkėjai referendume atmetė galimybę atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės, o karalienė Elizabeth II paragino škotus laikytis „abipusės pagarbos“ po visuomenę priešinusios agitacinės kampanijos.
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II / „Scanpix“ nuotr.

Nors paskutinėmis tos kampanijos savaitėmis palaikymas Škotijos nacionalistiniams siekiams stiprėjo, nepriklausomybės priešininkų stovykla, surinkusi 55,3 proc. rinkėjų balsų, užsitikrino aiškią persvarą prieš atsiskyrimo šalininkus, kurie sudarė 44,7 proc. balsavusiųjų.

Po kampanijos, kuri suteikė įkvėpimo kitiems separatistiniams judėjimams, ypač Ispanijos Katalonijos regione, bei paskatino naujus reikalavimus užtikrinti didesnę Jungtinės Karalystės subjektų autonomiją, referendumo dalyvių aktyvumas buvo 84,6 proc. – didesnis negu per bet kuriuos ankstesnius rinkimus Jungtinėje Karalystėje.

Britanijos premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad plebiscito rezultatai jį nudžiugino.

„Dabar šie debatai yra išspręsti ištisai kartai“, – pridūrė jis.

JAV prezidentas Barackas Obama išreiškė viltį, kad jo šalis toliau palaikys „tvirtus ir ypatingus ryšius su visais žmonėmis Didžiojoje Britanijoje bei Šiaurės Airijoje“.

A.Salmondas pripažino pralaimėjęs ir sakė, kad lapkritį atsistatydins iš pirmojo ministro posto bei Škotijos nacionalinės partijos (SNP) vadovo pareigų.

„Mano, kaip lyderio, laikas beveik baigėsi. Tačiau Škotijai ši kampanija tęsiasi, ir svajonė niekada nežus“, – jis sakė per spaudos konferenciją Edinburge.

A.Salmondo biografas Davidas Torrance'as sakė naujienų agentūrai AFP: „Galiu tik spėti, kad jis pavargęs ir ... kad daugiau išties nelabai ką įmanoma padaryti.“ Jis pridūrė, kad Škotijos lyderis pasitrauks būdamas „aiškiai vienu reikšmingiausių veikėjų per pastaruosius 20 metų“ Britanijos politikoje.

Daugeliui „Taip“ stovyklos šalininkų paskelbti rezultatai išspaudė ašaras, nors A.Salmondas ragino juos semtis stiprybės iš fakto, kad už regiono nepriklausomybę pasisakė daugybė žmonių – 1,6 milijono.

Neabejoju, kad škotai, kaip ir kiti visoje Jungtinėje Karalystėje, gali reikšti tvirtas savo nuomones, prieš vėl susivienydami abipusės pagarbos dvasioje

Karalienė ragino abi škotų stovyklas atidėti į šalį visus nesutarimus, sakydama: „Kad ir kokių įvairių požiūrių buvo pareikšta, mus visus vienija tvirta meilė Škotijai.“

„Neabejoju, kad škotai, kaip ir kiti visoje Jungtinėje Karalystėje, gali reikšti tvirtas savo nuomones, prieš vėl susivienydami abipusės pagarbos dvasioje“, – pridūrė monarchė, kuri šiuo metu gyvena savo vasaros rezidencijoje – Balmoralo pilyje šiaurės rytų Škotijoje.

Kad ir kokie būtų karalienės raginimai, Glazgo centre tvyrojo įtampa: šiame Škotijos mieste raitosios policijos pareigūnai buvo priversti atskirti šimtus sąjungos ir nepriklausomybės šalininkų, susirinkusių Jurgio aikštėje.

Trys žmonės buvo suimti, gatvės aplink aikštę – uždarytos, policija sklaidė minią. Tačiau vėliau mažesnės grupės susirinko kitose vietose miesto centre, traukdamos nacionalinę giesmę „Valdyk, Britanija“ ir leisdami fejerverkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius