-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 05 25 /20:02

D.Kuleba: padėtis Donbase yra labai bloga, NATO nieko nedaro Rusijai sustabdyti

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba trečiadienį apkaltino NATO kaip organizaciją „tiesiogine prasme nieko nedarant“ dėl Rusijos įsiveržimo į jo šalį, bet pagyrė Europos Sąjungą už „revoliucingus“ sprendimus paremti Kyjivą. „NATO aljansas, kaip institucija yra visiškai nusišalinusi ir tiesiogine prasme nieko nedaro. Apgailestauju, kad turiu tai pasakyti“, – D.Kuleba sakė per Pasaulio ekonomikos forumą (PEF) Šveicarijos kalnų kurorte Davose.
Dmytro Kuleba
Dmytro Kuleba / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Tačiau Ukrainos diplomatijos vadovas gyrė Briuselį už „revoliucingus, novatoriškus sprendimus, net jeigu jie patys nesitikėjo jų priimti“.

Rusijai vasario 24 dieną pradėjus plataus masto puolimą ukrainiečių visuomenė labai tikėjosi, kad į pagalbą šaliai atskubės NATO, o ne Europos Sąjunga.

„Karo pradžioje visuomenėje vyravo nuotaikos, kad NATO yra stipri jėga, o ES tegali reikšti vienokį ar kitokį susirūpinimą“, – sakė užsienio reikalų ministras.

„Tačiau karas visada yra išbandymas, nuplėšiantis kaukes“, – kalbėjo jis.

Visgi D.Kuleba pasitikslino pareiškęs, kad kai kurios „NATO sąjungininkės mums padeda“.

Kyjivas jau seniai skundėsi, kad nesulaukia aiškumo iš NATO dėl šalies siekių stoti į šį gynybinį aljansą. Šiam žingsniui intensyviai priešinosi Maskva.

Nuo karo Ukrainoje pradžios ES Maskvai įvedė daugybę sankcijų ir netgi tikisi pasiekti susitarimą dėl naftos embargo Rusijai.

Ukrainos užsienio reikalų ministras, kalbėdamas Tarptautiniame ekonomikos forume Davose, pareiškė, kad padėtis Ukrainos karių padėtis Donbase yra „labai bloga“.

Jis sakė, kad padėtis gali dar labiau pablogėti, jei JAV kuo greičiau neperduos Ukrainai savaeigių raketų MLRS paleidimo įrenginių.

„Čia turėjau beveik dešimt dvišalių susitikimų. Kai kam nors sakau: „Žinau, kad turite MLRS, mums jų labai reikia, duokite mums, pirmas klausimas, kurio sulaukiu, yra – ar amerikiečiai jums jų dar nedavė?“ – sakė D.Kuleba.

Ragina Vakarus „užraukti rusišką eksportą“

Ukrainos užsienio reikalų ministras trečiadienį paragino Vakarus „užraukti rusišką eksportą“ dėl Maskvos invazijos į jo šalį, prašydamas pasaulio nefinansuoti Kremliaus „karo mašinos“.

„Mano žinia labai paprasta: užraukite rusišką eksportą“, – Pasaulio ekonomikos forume kalbėjo D.Kuleba.

„Nebepirkite iš Rusijos. Neleiskite jai uždirbti pinigų, kuriuos ji gali investuoti į karo mašiną, naikinančią, žudančią, žaginančią ir kankinančią žmones Ukrainoje“, – pridūrė ministras.

Visgi jis pripažino, kad toks eksporto embargas neturėtų apimti „gyvybiškai svarbių prekių, kurių reikia Vakarams“.

Rusija dėl prieš tris mėnesius pradėtos invazijos sulaukė tarptautinių sankcijų lavinos, tačiau Kyjivas ragina dar smarkiau spausti Maskvą.

Pasak D.Kulebos, Ukrainos ekonomika „labiau kenčia nuo Rusijos niokojimo ir atakų, negu Rusijos ekonomika kenčia nuo sankcijų“.

„Kol Rusija uždirba pinigų iš naftos ir dujų pardavimo, jos kišenės yra gana pilnos“, – nurodė ministras.

Jis paragino taikyti apribojimus laivybos pramonei, gabenančiai rusišką naftą visame pasaulyje.

„Didžioji dauguma pasaulinei rinkai parduodamos Rusijos naftos gabenama jūrų transportu“, – kalbėjo D.Kuleba.

„Jei pasakysite laivybos pramonei, kad visi, gabenantys rusišką naftą bet kur pasaulyje, susidurs su problemomis, tai bus didelė kliūtis“, – pabrėžė URM vadovas.

Jis taip pat „šantažu“ pavadino ankstesnį Maskvos raginimą panaikinti dėl invazijos įvestas sankcijas Rusijai, kad būtų išvengta pasaulinės maisto krizės.

„Tai akivaizdus šantažas“, – pareiškė D.Kuleba, reaguodamas į Rusijos užsienio reikalų viceministro siūlymą atblokuoti Ukrainos uostus mainais į sankcijų panaikinimą.

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą sutrikdė trąšų, kviečių ir kitų prekių tiekimą iš abiejų šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius