Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Medvedevas moko Europos Sąjungą: duokite Kijevui daugiau pinigų, tegu susimoka skolas

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas dėjosi esąs nustebęs, išgirdęs Europos Sąjungos vertinimą, kad Ukrainai tiekiamų dujų kaina turėtų būti teisinga.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Su nuostaba aptikau, kad dabar eurokomisarai nustato ir sutartinių kainų teisingumą“, – parašė D.Medvedevas ketvirtadienį vakare savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Visada maniau, kad kaina – šalių susitarimo rezultatas. Prekyboje dujomis ji grindžiama specialia formule, kurią taip pat suderina kontrakto dalyviai“, – pažymėjo jis.

„Matyt, labai norisi palaikyti Ukrainą. Žodžiais. Geriau tegu ES duoda jiems daugiau pinigų. Ir priverčia padengti skolas už dujas!“ – pareiškė D.Medvedevas.

Matyt, labai norisi palaikyti Ukrainą. Žodžiais. Geriau tegu ES duoda jiems daugiau pinigų. Ir priverčia padengti skolas už dujas!

Anksčiau ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris išsakė savo nuomonę, kad teisinga kaina už Rusijos dujas būtų apie 350-380 tūkst. dolerių už kub.metrą, maždaug tokios yra europinės kainos. „Reikalaujami „Gazprom“ 485 doleriai yra nepagrįsta kaina“, – sakė jis laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

Eurokomisaras Ukrainą paragino mokėti už gaunamas dujas, o bendrovę „Gazprom“ – tiekti jas toliau ir nereikalauti išankstinio mokėjimo, išreikšdamas viltį, kad dujų ginčas tarp Rusijos ir Ukrainos bus išspręstas iki gegužės pabaigos.

„Gazprom“ skaičiavimais, Ukrainos „Naftogaz“ skola už šiemet importuotas dujas siekia 3,51 mlrd. dolerių. Rusijos vyriausybės nurodymu „Gazprom“ pateikė Ukrainai 1,658 mlrd. dolerių išankstinio mokėjimo sąskaitą už dujas, kurios būtų tiekiamos birželį, ir pagrasino nutraukti tiekimą, jei ši sąskaita nebus laiku apmokėta.

Ukraina nutraukė mokėjimus ir reikalauja sumažinti kainą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šį ketvirtadienį laišku savo partnerius užsienyje informavo, kad Rusija nuo birželio 1 dienos pereina prie vien tik išankstinio mokėjimo už Ukrainai tiekiamas dujas.

Laiške V.Putinas nurodo, kad balandžio pradžioje Rusija kreipėsi į partnerius Europoje „siūlydama nedelsiant surengti konsultacijas, kad būtų parengti suderinti veiksmai Ukrainos ekonomikai stabilizuoti ir užtikrintas stabilus Rusijos dujų tiekimas ir tranzitas pagal sutarties sąlygas“.

„Deja, priversti konstatuoti, kad konkrečių pasiūlymų padėčiai stabilizuoti dėl Ukrainos pirkėjų konkrečių įsipareigojimų vykdymo ir patikimo tranzito užtikrinimo iš mūsų partnerių nebuvo gauta“, – sakoma V.Putino kreipimesi.

Rusijos prezidentas dar pažymėjo, kad per tą laiką mokėjimo už Rusijos dujas padėtis dar pablogėjo.

„Bendrovės „Gazprom“ adresu negauta nė vieno mokėjimo už Ukrainai pateiktas dujas, o bendra Ukrainos skola išaugo nuo 2,237 mlrd. JAV dolerių iki 3,508 mlrd. JAV doleriu“, – nurodė V.Putinas.

„Tokiomis sąlygomis Rusija, griežtai pagal sutartį, pateikė sąskaitą dėl išankstinio Ukrainai tiekiamų dujų apmokėjimo ir, pradedant nuo birželio 1 dienos, dujos bus tiekiamos tokia apimtimi, kuri bus iš anksto Ukrainos apmokėta“, – sakoma Rusijos prezidento laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius